Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 20:03

Σκιάς, Δαμηλάτης, Πτωχούλης, Καραμπίνης, Τσιλιβής, Καρέλιας - “Βιογραφίες” των καπνεργοστασίων της Καλαμάτας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΛΙΤΣΗ-ΝΙΚΑ 
Το γεγονός ότι η αίθουσα του πνευματικού κέντρου παρέμεινε σχεδόν κατάμεστη από την αρχή μέχρι το τέλος δείχνει το πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του νέου πονήματος της προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα, για τα καπνοπωλεία-καπνεργοστάσια της Καλαμάτας. Το κοινό μέσα από την παρουσίαση που έκανε η κ. Μηλίτση-Νίκα παρακολούθησε τη “βιογραφία” των καπνοπωλείων και καπνεργοστασίων της πόλης και συγκεκριμένα των οικογενειών Σκιά, Δαμηλάτη, Πτωχούλη, Καραμπίνη, Τσιλιβή και Καρέλια... 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τεκμήρια από την έρευνα της διευθύντριας των ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, η καπνοβιομηχανία Καρέλια σήμερα είναι η αρχαιότερη επιχείρηση στον τομέα του καπνού σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα η ιστορία της ξεκινά το 1847!

Ο τίτλος της νέας έκδοσης των ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, έργο της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα, είναι “Τα εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια 19ος αιώνας-1972”, ενώ για την έκδοση προσφέρθηκε χορηγία από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Το ξεκίνημα της εκδήλωσης έγινε από τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, που αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας, τόσο της κεντρικής όσο και των περιφερειακών υπηρεσιών της, ιδιαίτερα μάλιστα της Μεσσηνίας. Μάλιστα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει όπου μπορεί το έργο των συγκεκριμένων υπηρεσιών. 

Την αναγνώριση της προσφοράς της Περιφέρειας και κυρίως του Παναγιώτη Νίκα ως δημάρχου παλιότερα και ως περιφερειάρχη τώρα, υπογράμμισε η Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους. Η ίδια επίσης υπογράμμισε την προσφορά της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα και της Υπηρεσίας της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Τμήμα των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας και η δουλειά του αποτελούν ένα διαμάντι για τα ΓΑΚ. 

Στην εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, όπως επίσης από την καπνοβιομηχανία Καρέλια ο Στάθης Καρέλιας που μίλησε με σεβασμό και εκτίμηση για τους παλιούς ανταγωνιστές, Σκιά, Δαμηλάτη, Πτωχούλη, Καραμπίνη και Τσιλιβή. Όπως τόνισε, μεταξύ των οικογενειών των καπνοπωλών αρχικά και καπνοβιομηχάνων στη συνέχεια, υπήρξε υγιής ανταγωνισμός και άμιλλα, ο οποίος για τη δική του καπνοβιομηχανία λειτούργησε ως πρόκληση για τη δημιουργία γερών βάσεων, χάρη στις οποίες καταφέρνει και αντιμετωπίζει και τον σημερινό ανταγωνισμό και μάλιστα με επιτυχία.


Στάθης Καρέλιας 

Στην εκδήλωση η Αμαλία Παππά μίλησε για τη “Συμβολή των αρχείων και ιδιαίτερα των βιομηχανικών αρχείων στη διάσωση της ιστορικής μνήμης” και στη συνέχεια είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χριστίνας Αγριαντώνη για την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα, για τους καπνεργάτες και τους αγώνες τους, για τη στάση των πολιτικών έναντι των διεκδικήσεων των καπνεργατών, για τη συνεισφορά αυτού του κλάδου στην ελληνική οικονομία. 

Η Αναστασία Μηλίτση-Νίκα έκανε, τέλος, την επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο “Καλαμάτα: Από τα Καπνοπωλεία στα Καπνεργοστάσια. “Βιογραφίες” των επιχειρήσεων, 19ος αιώνας - 1972”, παρουσιάζοντας και τεκμήρια και κρατώντας το κοινό καθηλωμένο στις θέσεις του. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η καθηγήτρια στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας, Σοφία Καπετανάκη. 

Στ.Μ.