Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 19:53

“Ωδή στην ομορφιά” το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Λίντα Καπετανέα, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Νίκας, Θανάσης Βασιλόπουλος Λίντα Καπετανέα, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Νίκας, Θανάσης Βασιλόπουλος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
Στην ομορφιά είναι αφιερωμένο το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο οποίο μάλιστα θα παρουσιαστεί η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του, το έργο “Neighbours”, με συμπαραγωγό το Sadler’s Wells του Λονδίνου, που είναι από τους σημαντικότερους οργανισμούς σύγχρονου χορού. Σήμερα το πρωί, στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, από την υπουργό και τον υφυπουργό σύγχρονου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Νικόλα Γιατρομανωλάκη αντίστοιχα, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Φάρις Παντελή Δρούγα και την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα. Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μήνα…

Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο  Black Box (εναλλακτική σκηνή του Μεγάρου), καθώς και στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο "Ωδή στην Ομορφιά, καθώς έχει στόχο να αναδείξει το μεγάλο και ανεξάντλητο από άποψη φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική, ζήτημα της Ομορφιάς. 


PEEPING TOM_Triptych the missing door ... Albert_Vidal_Vèrtex_Comunicació 
 Καλλιτέχνες από Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μοζαμβίκη, Βέλγιο και Κύπρο θα βρεθούν στην Καλαμάτα για να παρουσιάσουν τα έργα τους, ενώ από 8-24/7 θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε επαγγελματίες, ειδικές ομάδες κοινού, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας. Περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο KΑΛΛΟΣ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μεταξύ άλλων ανέφερε: “Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι η κορυφαία και πιο σημαντική διοργάνωση χορού στη χώρα μας και ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στον τομέα του με διεθνή απήχηση”.

Ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε: “Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αυτό φεστιβάλ έχει καταφέρει μέσα στα 28 του χρόνια να εδραιωθεί και να αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και να υπηρετεί και να προωθεί την τέχνη του χορού διευρύνοντας κάθε χρόνο το κοινό του και δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις κατηγορίες κοινού, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία, καθώς παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθόλη τη διάρκεια του έτους”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε: “Το φετινό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 15 - 24 Ιουλίου, βρίσκει την πόλη μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς η επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ένταξή μας στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 έχει δημιουργήσει ήδη μια επιπλέον δυναμική”. 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: “Το 2021, με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Φεστιβάλ, για πρώτη φορά, εξακτινώθηκε και έτσι υπήρξε η δυνατότητα να απολαύσουμε μιας εξαιρετικής ποιότητας παράσταση στο Σαϊνοπούλειο θέατρο στη Σπάρτη. Φέτος, συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις για το κοινό σε κεντρικές πλατείες στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη”.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, είπε: “Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε την τριακοστή επέτειο θέσπισης αυτού του μεγάλου θεσμού του σύγχρονου χορού για τη χώρα μας. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να έχουμε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και δυναμικό Φεστιβάλ Χορού που να εμπνέει και να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να αποτελεί φορέα αξιών στην εποχή που διανύουμε. Σας περιμένουμε και φέτος στην Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να μοιραστείτε μαζί μας την ομορφιά της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, την ομορφιά της ζωής”.

Το πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ΕΔΩ