Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 10:41

“1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή” - Παρουσιάζεται απόψε βιβλίο του ΚΚΕ

“1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή” - Παρουσιάζεται απόψε βιβλίο του ΚΚΕ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το βιβλίο που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, “1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή”, που κυκλοφορεί από τη “Σύγχρονη Εποχή”, παρουσιάζεται απόψε, Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις εφτά, στην πλατεία Ανάληψης Καλαμάτας. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βασίλης Μπίζας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Την παρουσίαση του βιβλίου έχει διοργανώσει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ…

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνονται σχετικά με το περιεχόμενό του: “Η Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και ξερίζωσαν εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν στην πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση.

Στην έκδοση, επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου: Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα -για το παρόν και το μέλλον- συμπεράσματα, όπως:

- Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμία περίπτωση -επίθεσης ή άμυνας- δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών.

- Οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους αυτοοργανωμένη άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα”.