Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 12:01

“Στο Σύρμα”: Η κόλαση της Μακρονήσου στη θεατρική σκηνή χωρίς αναμόχλευση της διχόνοιας

“Στο Σύρμα”: Η κόλαση της Μακρονήσου στη θεατρική σκηνή χωρίς αναμόχλευση της διχόνοιας

Πρεμιέρα κάνει απόψε, Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στις εννιά το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η παράσταση της Θεατρικής Διαδρομής “Στο Σύρμα”, έργο του Αντώνη Κατσά σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά. Το έργο ξεκίνησε να παίζεται το 2019 αλλά διακόπηκε στις πρώτες παραστάσεις όταν επιβλήθηκε η καραντίνα μετά την έναρξη της πανδημίας. Είναι το έργο για το κολαστήριο της Μακρονήσου, το οποίο όμως, τόνισε ο Αντώνης Κατσάς, δεν αναμοχλεύει τα μίση αλλά αντίθετα, με την εξέλιξή του στο τέλος της παράστασης, κάνει τον θεατή να φεύγει με θετικό συναίσθημα. Το έργο έγινε και ταινία, με σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου και παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή με επιτυχία σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα…

Στη συνέντευξη Τύπου για την πρεμιέρα της παράστασης η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, Μαρία Τούμπουρου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το έργο αποτελεί ύμνο στη ζωή, στην ελευθερία και στη δύναμη της πίστης στον άνθρωπο και τις ιδέες. Και προκειμένου αυτό το έργο να παρακινηθούν να το δουν ιδίως οι νέοι, η κ. Τούμπουρου ανακοίνωσε ότι οι παραστάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης θα είναι με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων. 

Όπως επισήμανε ο Αποστόλης Ασημακόπουλος, η παράσταση θα παίζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μέχρι τις 12 Δεκέμβρη τις καθημερινές (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στις εννιά το βράδυ και το Σάββατο και την Κυριακή στις οχτώ το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και για τους φοιτητές και τους συλλόγους 7 ευρώ. 

“Αυτό που συμβαίνει με αυτή την παράσταση είναι κάτι πρωτοφανές”, τόνισε ο σκηνοθέτης του έργου, Κώστας Χαλκιάς και επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά, εκτός από μια περίπτωση τις αρχές της δεκαετίες του ‘80, που ανεβαίνει στο θέατρο έργο για όσα έγιναν στη Μακρόνησο. Μίλησε μάλιστα για τόλμημα που δεν το έχουν προσπαθήσει ούτε οι εθνικές και κρατικές σκηνές της χώρας. 

Επίσης ο Κώστας Χαλκιάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για υπερπαραγωγή, για μια παράσταση που έχει ένα κόστος των 200.000 ευρώ (εφόσον δεν γινόταν από ερασιτέχνες) και για το οποίο χρειάστηκε να διατεθούν αμέτρητες εργατοώρες, να γίνει βαθιά έρευνα, να απασχοληθούν δεκάδες συντελεστές, ηθοποιοί και υποστηρικτές. 

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο σκηνικό του έργου, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει το έργο ενός “μύθου, του κομμουνιστή καλλιτέχνη” Γιώργου Φαρσακίδη, ενώ ακόμη είπε ότι τα γεγονότα παρουσιάζονται χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, χωρίς το παραμικρό ψέμα και χωρίς κομματική σκοπιμότητα, γιατί αυτά που συνέβησαν στη Μακρόνησο ξεπερνούν τα όρια της ιστορίας. 

Τέλος ο Κώστας Χαλκιάς σχολίασε ότι μια τέτοια παράσταση γίνεται “εκτός των τειχών” στην πόλη της Καλαμάτας των 70.000 κατοίκων και πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την παρακολουθήσουν από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. 

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κατσάς, συγγραφέας του έργου και επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, εξέφρασε τη συγκίνησή του, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη παράσταση συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων του σχήματος και σε αυτή συμμετέχουν άνθρωποι όλων των γενιών που πέρασαν από τη θεατρική ομάδα. Επίσης είπε ότι είναι η τελευταία παραγωγή στην οποία εμφανίζεται σε επιτελικό ρόλο, διότι με το συγκεκριμένο έργο νιώθει πως ολοκλήρωσε την προσφορά του. 

Ο Αντώνης Κατσάς ανέφερε ότι το 2019 που ανέβηκε πρώτη φορά η παράσταση και διακόπηκε πρόωρα λόγω της επιβολής της καραντίνας, η προσέλευση των θεατών ήταν ίσως η μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, ωστόσο κάλεσε να προσέλθουν να τη δουν και εκείνοι που την είδαν τότε, γιατί συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί και η παράσταση έχει τελειωθεί. 

Στην αποψινή πρεμιέρα, πρόσθεσε ο Αντώνης Κατσάς, στην τιμητική θέση των θεατών θα βρίσκεται αγωνιστής της Μακρονήσου που υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ο Κώστας Λυμπερόπουλος από το Διαβολίτσι, ο οποίος διάβασε το βιβλίο, αναγνώρισε τον βασανιστή του και επικοινώνησε με τον συγγραφέα. 

Ακόμη ο Αντώνης Κατσάς είπε ότι το βιβλίο “Στο Σύρμα” δεν το έγραψε μόνος του αλλά μαζί με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της Θεατρικής Διαδρομής, γιατί κατά τις πρόβες του θεατρικού έργου, με τις προτάσεις των μελών του σχήματος γίνονται αλλαγές στο κείμενο. 

Τέλος ανέφερε ότι το έργο αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είπε ότι δεν αναμοχλεύει συναισθήματα και καταστάσεις αλλά δημιουργεί μια θετική διάθεση στο τέλος της παράστασης, ενώ ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μητροπολίτης και συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι φορέων, όπως του Δικηγορικού Συλλόγου, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την πραγματοποίηση της παράστασης. Μάλιστα σχολίασε ότι αυτό δείχνει πως στη Μεσσηνία οι άνθρωποι δεν είναι συντηρητικοί, όπως χαρακτηρίζονται.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Ανδρέας Μανέτας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στη συγκίνηση και τη χαρά που αισθάνεται ότι βρίσκεται και πάλι στη Θεατρική Διαδρομή για τη συγκεκριμένη παράσταση, ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για τη σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά. 

Στ.Μ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική επιμέλεια, φωτισμοί,  επιλογή εικόνων-βίντεο: Κώστας Χαλκιάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια

Κοστούμια: Τζένη Μανιατέα – Κώστας Χαλκιάς

Επεξεργασία βίντεο – εικόνων, φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος, 

Επιμέλεια προγράμματος: Κ. Χαλκιάς – Α. Ασημακόπουλος

Ήχος: Γιάννης Γιάνναρος

Φωτιστής – Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Λαππέας

Τεχνικοί σκηνικών: Ν. Κολόζης, Γ. Κυριακόπουλος, Α. Κουρπέτης, Γιώργος Τσόπελας. 

 

Παίζουν οι:Αποστόλης Ασημακόπουλος, Βασιλική Γκόγκα, Σοφία Δαμήλου, Βαγγέλης Ζεμπίλας, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Αγγελική Κανδυλιώτη, Γιώργος Καπελούζος, Χρήστος Καράμπελας, Νίκος Κολόζης, Ιωάννης Κυριαζής, Γιάννης Κυριακόπουλος, Γεωργία Λαμπροπούλου, Ανδρέας Μανέτας, Μάριος Μέτσιος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κώστας Μιχαλόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Γιώργος Παναγόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παπά, Ηλίας Παρθένιος, Χριστιάνα Ρούπα, Σωτήρης Σπύρης, Σοφία Σταθούρου, Βίλμα Ταγαρούλια, Μαρία Τούμπουρου, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Άντζελα Χρονοπούλου.