Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 17:29

Ασαφείς αιχμές του Μητροπολίτη στην Υπαπαντή για υπονομευτές “της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδος μας”

Ασαφείς αιχμές του Μητροπολίτη στην Υπαπαντή για υπονομευτές “της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδος μας”

Μιλώντας κατά την επιστροφή της εικόνας της Υπαπαντής στον καθεδρικό ναό, μετά τη λιτάνευσή της σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας και ενώ τον άκουγαν από τα μεγάφωνα πολλές εκατοντάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες πιστοί, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας άφησε αιχμές για κάποιους που “ευελπιστούν” να διασπάσουν το δεσμό της πίστης με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας, όπως είπε, αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος. 

Είπε συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Η πίστη είναι στοιχείο αναφαίρετο της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδος μας και όποιος ευελπιστεί ότι μπορεί να διασπάσει αυτό το δεσμό πλανάται πλάνην οικτράν. Μέσα στην ιστορία επαναλαμβάνεται καθημερινά ότι στην Ελλάδα η Εκκλησία έχει έναν ουσιαστικό ρόλο, να αφυπνίσει τη συνείδηση. Τη συνείδηση στην πίστη στο Χριστό αλλά και τη συνείδηση για την πατρίδα μας. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Και αυτή την πορεία όλοι θα ακολουθήσουμε, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ανακόλουθοι ούτε με την ιστορία του έθνους αυτού αλλά ούτε και με τον πολιτισμό μας”. 


Μίλτος Χρυσομάλλης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Πικραμένος

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας ότι “ήταν και κρίση αμφισβήτησης πολλών δεδομένων και για τον άνθρωπο και για την ιστορία και για την Εκκλησία και για την πολιτεία”. Ακόμη όμως αναφέρθηκε και στη Μακεδονία, με αφορμή τη συμμετοχή στον εορτασμό των Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου και Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι “προέρχονται από την ελληνική Μακεδονία μας και μας στέλνουν το μήνυμα ότι και εκεί η καρδιά της Ελλάδας και της πατρίδας χτυπά ζωντανά, ζωηρά, για να μας δώσουν και εμάς το ίδιο μήνυμα και τον ίδιο παλμό,  ώστε να πρέπει πάντα να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματά τους”. 


Δημήτρης Πολίτης, Άννα Καλογεροπούλου, Στάθης Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Πιπίνα Κουμάντου

Στον εορτασμό την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, τον οποίο υποδέχτηκε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς από τη Μεσσηνία, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου από την Αθήνα, όπως και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ιδρυτής του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργο Πουρναρά, τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά, τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, εκπροσώπους φορέων. 

Στ.Μ.