Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 01:04

Η κοινωνική εξαθλίωση εκτρέφει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα

Η κοινωνική εξαθλίωση εκτρέφει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Οι πολιτικές που εξαθλιώνουν την εργατική τάξη είναι αυτές που εκτρέφουν το φαινόμενο της βίας των νέων στα γήπεδα. Αυτό τονίστηκε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Αθλητικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, με θέμα τη βία στα γήπεδα και στις σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία...

...πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «REX».
Ο κεντρικός ομιλητής, Αλέκος Καποδίστριας, εκπαιδευτικός Αθλητικής  Αγωγής και διδάκτωρ Αθλητικής Κοινωνιολογίας, παρουσίασε στοιχεία μελετών, ιδίως από την Αγγλία, όπου σε περιόδους ευημερίας το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα έφθινε, ενώ, αντίθετα, σε εποχές κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής το φαινόμενο αυτό κλιμακώνεται και κορυφώνεται. Όπως διευκρίνισε όμως, ακόμη και στις εποχές της καπιταλιστικής ευημερίας υπάρχουν τμήματα της εργατικής τάξης που εξακολουθούν να μένουν στο περιθώριο και αυτά τα τμήματα γίνονται οι πιο σκληροί πυρήνες οπαδών, που τις περισσότερες φορές  πρόσκεινται σε ακροδεξιές οργανώσεις.
Ο κ. Καποδίστριας σημείωσε ότι η Αγγλία αρχικά προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αυστηρή αστυνόμευση και καταστολή αλλά αυτό που κατάφερε ήταν να το διογκώσει. Πρόσθεσε όμως ότι στη διόγκωση αυτή συνέβαλαν και τα μίντια, που παρουσιάζουν το πρόβλημα σε διαφορετικές διαστάσεις από τις πραγματικές. Ο εκπαιδευτικός τόνισε πάντως ότι τόσο στην Αγγλία και ακόμη περισσότερο στη Γερμανία εφαρμόζονται σοβαρές πολιτικές για τον έλεγχο του φαινομένου. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στη Γερμανία επιστήμονες που για λόγους συνείδησης ή άλλους αρνούνται να καταταγούν στο στρατό, τοποθετούνται σε συνδέσμους οπαδών ως κοινωνικοί λειτουργοί, επιδιώκοντας να στρέψουν τη δραστηριότητά τους σε μη βίαιες συμπεριφορές.
Αντίθετα στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Καποδίστριας, το κράτος επιδεικνύει μια εγκληματική αδιαφορία. Σημείωσε δε ότι μόνο οι πρωτοβουλίες των πολιτών μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπων αθλητικών σωματείων και παραγόντων του αθλητισμού. Σημειώνεται ότι τη εκδήλωση συντόνισε ο αθλητικός δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Τσώνης, υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στις προηγούμενες εκλογές.
Στ.Μ.