Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 19:05

Η βιντεοτέχνη "φιλοξενούμενη" της χαρακτικής στο Μουσείο "Τάκης Κατσουλίδης"

Η βιντεοτέχνη "φιλοξενούμενη" της χαρακτικής στο Μουσείο "Τάκης Κατσουλίδης"

«FESTIVAL ΜΗΔΕΝ»
Οι τέχνες συναντιούνται… Στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης», στη Μεσσήνη, θα φιλοξενηθεί για ένα δεκαήμερο η βιντεοτέχνη, μέσω του «Festival Μηδέν», που θα παρουσιάσει την ενότητα CONFETISH…

Είναι άλλο ένα κίνητρο να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο της Μεσσήνης, στο οποίο επίσης λειτουργεί έκθεση με παλιές ελληνικές αφίσες.
Η ενότητα CONFETISH θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Χαρακτικής από την Παρασκευή, 15 Μάρτη, μέχρι τις 24 του μήνα.
Όπως σημειώνει το «Festival Μηδέν», η ενότητα CONFETISH, εμπνευσμένη από το εορταστικό κλίμα των ημερών, με μια εικονογραφία «μασκαρεμένη», διονυσιακή, χαρούμενη, χιουμοριστική, αλλά ταυτόχρονα μαγική και σκοτεινή, θέλει να φέρει κοντά την σύγχρονη τέχνη με τη λαϊκή παράδοση και τα αποκριάτικα δρώμενα, σε μια προσπάθεια να προβληματίσει αλλά και να ψυχαγωγήσει το κοινό.
Η ενότητα αποτελείται από εννέα βίντεο από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι μια επιλογή από τα φεστιβάλ του 2008, 10, 11 και 12. Την ενότητα επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Σταυράκη και την παρουσίαση στο Μουσείο Κατσουλίδη η Μαρία Μπουρίκα.
Αναλυτικότερα, στην ενότητα CONFETISH παρουσιάζονται τα παρακάτω έργα:
1. Melinda Šefcic, Masks-Mirror of my soul, Κροατία 2012, 3.36
2. Κατερίνα Αντωνοπούλου-Jesus Coll-Tamara Barreto, Black & White, Ισπανία 2009, 3.57
3. Jose Salas, Totes Kino, Γερμανία 2010, 4.32
4. Γιώργος Ιτούδης, Confetish, Ελλάδα 2010, 1.41
5. Marie Losier, Slap the Gondola! , ΗΠΑ 2010, 14.00
6. Leyla Rodriguez & Cristian Straub, Isle of lox “The Face”, Γερμανία 2010, 3.54
7. Francesca Fini, War, Ιταλία 2010, 5.19
8. David Merenyi & Gergo Nagy, Lean into my Hair, Ουγγαρία 2007, 2.45
9. MOBTIK, Departure 09:15, Γερμανία 2010, 0.05
Η συνολική διάρκεια είναι  44 λεπτά. Η ενότητα θα παρουσιάζεται σε διαρκή επανάληψη κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη ιδρύθηκε το 2002. Ο καλλιτέχνης χάρισε στο Δήμο Μεσσήνης 200 χαρακτικά και 20 ζωγραφικά έργα, 6 λευκώματα τέχνης, 1 πιεστήριο λιθογραφίας του 19ου αιώνα, μήτρες ξυλογραφίας κ.α. Στόχος του Μουσείου είναι αφενός να εκθέσει το σύνολο του έργου του γνωστού ζωγράφου-χαράκτη στη γενέτειρά του πόλη της Μεσσήνης, και αφετέρου να αποτελέσει ένα πυρήνα πολιτιστικό που θα συμβάλει στη διάδοση της χαρακτικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα στο ευρύ κοινό, μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια και εκθέσεις.
Το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινή καταγωγή από την Καλαμάτα, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Από το 2005, το Festival Μηδέν έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη. Φέτος, το φεστιβάλ ετοιμάζεται για την 9η διοργάνωση του στην Καλαμάτα τον προσεχή Ιούλιο, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι προσκλήσεις για συνεργασίες και παρουσιάσεις του φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Το Μουσείο λειτουργεί στο παλιό Δημαρχείο της Μεσσήνης και είναι ανοικτό όλες τις ημέρες της εβδομάδος 11:00-14:00, εκτός Τρίτης.