Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 20:42

Πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα καλντερίμια του κόσμου!

Πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα καλντερίμια του κόσμου!

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το έχουμε πει και εξακολουθούμε να το λέμε! Υπάρχουν μέρη που βρίσκονται δίπλα μας, σε απόσταση περίπου μισής ώρας από την Καλαμάτα, μέρη που θα μπορούσαν να είναι εστίες προβολής όχι μόνο του νομού αλλά και της χώρας, …μέρη όμως που ελάχιστοι Καλαματιανοί γνωρίζουν και έχουν περπατήσει…

Και βέβαια το καλντερίμι του Μπίλιοβου αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Και βέβαια το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας αποτελεί ακόμη πιο χαρακτηριστική. Το Μπίλιοβο συνδέει τους οικισμούς Σωτηριάνικα με Αλτομυρά και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα καλντερίμια της Ελλάδας. Και σε αυτή μας την κρίση καταλήγουμε, αφού έχουμε καταγράψει στο ενεργητικό μας πεζοπορίες σε εκατοντάδες μονοπάτια και καλντερίμια, όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά και σε πολλές χώρες σε διάφορα σημεία του κόσμου. Πρόκειται για ένα καλντερίμι που αναρριχάται στις πλαγιές του Καλαθιού και περνά μέσα από δάσος και ρέμα και έχει μοναδική θέα τη θάλασσα, τα φαράγγια, τα χωριά, τους κάμπους και τα βουνά της Μεσσηνιακής γης.
Και αν το Μπίλιοβο αποτελεί ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το φαράγγι της Κοσκάρακας είναι ένα μνημείο της φύσης και του Ταϋγέτου, ένα φαράγγι που δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από αντίστοιχα, σε άλλα σημεία της Ελλάδας που είναι πολύ πιο διάσημα και με μεγάλη επισκεψιμότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος και κατά τη γνώμη μας το πιο όμορφο στην οροσειρά του Ταϋγέτου. Ξεκινά ακριβώς από την καρδιά του βουνού κάτω από τους πρόποδες του Χαλασμένου όρους και μετά από πολλά χιλιόμετρα πορείας, διασχίζοντας μερικά από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, καταλήγει στην παραλία της Σάνταβας. Στο πάνω τμήμα του είναι περισσότερο γνωστό ως Ρίντομο, ενώ μετά το Πηγαδιώτικο γεφύρι επικρατεί η ονομασία «Κοσκάρακα»
Τις δύο πιο πάνω περιοχές θα επισκεφτούμε την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 σε μια εξόρμηση που θα ξεκινήσει από το χωριό Σωτηριάνικα, θα ανέβει μέσω Μπίλιοβου στα Αλτομυρά και από εκεί θα συνεχίσει μέσα στην Κοσκάρακα (από το ύψος των Αλτομυρών) εως το παλιό γεφύρι και από εκεί πάλι στα Σωτηριάνικα. Θα υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές:
Η πρώτη από Σωτηριάνικα στα Αλτομυρα (μέσω Μπίλιοβου) και επιστροφή (ώρες πορείας περίπου 4, βαθμός δυσκολίας +).
Η δεύτερη από Σωτηριάνικα στα Αλτομυρα, στο φαράγγι Κοσκάρακας και επιστροφή από παλιό γεφύρι (ώρες πορείας περίπου 8, βαθμός δυσκολίας ++).
Σας καλούμε να περπατήσουμε μαζί αυτές τις όμορφες περιοχές που βρίσκονται δίπλα μας.
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (Ανατολικό Κέντρο, νότια Τέντας, τηλ. 2721097733 μετά τις 9:00 το βράδυ) και στα τηλ: 6977716580, 6944574797