Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 19:40

Για την “Δηλητηριάστρια της Μάνης” του Παναγιώτη Γιαννουλέα

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας υπογράφει το βιβλίο του "Τετράκις εις θάνατον! Η δηλητηριάστρια της Μάνης" Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας υπογράφει το βιβλίο του "Τετράκις εις θάνατον! Η δηλητηριάστρια της Μάνης"

Του Θανάση Παντέ

Στα πολλά χρόνια που γνωρίζω τον συγγραφέα Παναγιώτη Γιαννουλέα “Η δηλητηριάστρια της Μάνης” ήταν ανέκαθεν η ιστορία που ήθελε να γράψει. 

 

Μπορεί να προηγήθηκαν εκ μέρους του αρκετά άλλα βιβλία, πέντε μυθιστορήματα και έξι συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους, αλλά το βιβλίο αυτό, που πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε από τις “Εκδόσεις Κύφαντα”, με τον εντυπωσιακό τίτλο “Τετράκις εις θάνατον! Η δηλητηριάστρια της Μάνης”, είναι αναμφίβολα το βιβλίο ζωής για τον συγγραφέα του, που ως έφηβος έζησε τα πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνίστρια τη δηλητηριάστρια, που διαδραματίστηκαν στη γενέτειρά του, Στούπα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. 

Η Αικατερίνη Δημητρέα, γνωστή και ως “η δηλητηριάστρια της Μάνης”, όπως έχει καταγραφεί στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας, είναι η ηρωίδα του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Γιαννουλέα. 

Είναι η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροή δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. 

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση, που συντάραξε την εποχή της, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, μονοπώλησε για καιρό τα δημοσιεύματα τόσο του τοπικού όσο και του αθηναϊκού τύπου. Αλλά και στις μέρες μας εφημερίδες, σάιτ και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται συχνά με τη “δηλητηριάστρια της Μάνης”. 

Στα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τότε και που ο συγγραφέας τα έζησε στα εφηβικά του χρόνια υπεισέρχεται η μυθοπλασία εκ μέρους του, δίνοντας μια άλλη διάσταση στα όσα συνέβησαν τότε. 

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του στη μνήμη των θυμάτων της δηλητηριάστριας. 

Γι’ αυτό το βιβλίο, που συνοδεύεται από εξαιρετικό πρόλογο του Γιάννη Πανούση, ομότιμου καθηγητή εγκληματολογίας, θα μιλήσουμε την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στούπας, ο διαπρεπής δημοσιογράφος και κορυφαίος γνώστης του αστυνομικού ρεπορτάς Πάνος Σόμπολος, ο συγγφτραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Γιαννουλέας και ο γράφων.