Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 01:59

Στεφάνι στους εκτελεσθέντες στη Μεγαλόπολη από τον Θόδωρο Μπρεδήμα

Στεφάνι στους εκτελεσθέντες στη Μεγαλόπολη από τον Θόδωρο Μπρεδήμα

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Προσκεκλημένος στο ετήσιο μνημόσυνο των 212 πατριωτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 24 Φλεβάρη του ’44, στις Βίγλες (Παλιόχουνι) της Μεγαλόπολης, ήταν ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», ο οποίος κατάθεσε και στεφάνι.
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης, κατεφέρθη με δριμύτητα κατά της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, εκδικείται σήμερα την Ελλάδα, παρά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και ακόμη δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που υποχρεούται.

Εντυπωσιακή και συνάμα με πατριωτική έξαρση, υπήρξε η ομιλία του Προέδρου των Αντιστασιακών και πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης Κώστα Κακκαβά, επί δημαρχοντίας του οποίου ανηγέρθη το μεγαλόπρεπο Μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών.
Ο Κώστας Κακκαβάς, αρχικά απότισε φόρο τιμής στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων πατριωτών και ανεφέρθη στις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκτελέσεις στον τόπο αυτό από τους Γερμανούς κατακτητές και τόνισε ότι αυτοί οι γενναίοι πατριώτες άνοιξαν το δρόμο για τη Λευτεριά της Ελλάδος.
Παράλληλα, ανεφέρθη στους 1200 και πλέον μαρτυρικούς τόπους όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών και ειδικότερα στο Δίστομο, όπου «οι άνανδροι φασίστες ξεκλήρισαν όλο σχεδόν το Δίστομο, η δε αγριότητά τους έφθασε μέχρι του σημείου να εκτελέσουν και 50 παιδιά, μεταξύ των οποίων και 7 βρέφη, ξεκοιλιάζοντας ακόμη και έγκυες γυναίκες…»
Ειδική αναφορά έκανε ο ομιλητής στη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος με αγωγές που άσκησε, κατόρθωσε να  επιτύχει τη δικαίωση των θυμάτων κατά στάδια που έφθασαν μέχρι την «κατάπτυστη», όπως χαρακτήρισε, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά, όπως πρόσθεσε, «ο δρόμος άνοιξε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…». Οι συγγενείς των θυμάτων θα δικαιωθούν.
Επίσης, κατεφέρθη κατά της Γερμανικής Κυβέρνησης για το νέο οικονομικό πλέον «πόλεμο» κατά της Ελλάδας και κατεφέρθη με δριμύτητα κατά της σημερινής Κυβέρνησης και των άλλων Κυβερνήσεων, οι οποίες δια των εκάστοτε Υπουργών της Δικαιοσύνης δεν επέτρεπαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Ακολούθως έγινε προσκλητήριο των νεκρών και κατετέθησαν στεφάνια προ του Μνημείου από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παν. Μπούρα, το Διοικητή της Μεραρχίας Τριπόλεως, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρο Μπρεδήμα, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων από Αρκαδία και Λακωνία κ.α.
Τέλος, απέδωσε τιμή τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου.