Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 06:31

"Το να είσαι Έλληνας δεν είναι θέμα βιολογικό αλλά του νου"

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Αναστασόπουλος, Λίνα Καμαρινοπούλου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Αναστασόπουλος, Λίνα Καμαρινοπούλου

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ
Για να περάσει η κρίση χρειάζεται δημοκρατία. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν πολλοί από τους εντυπωσιακά πολλούς Νησιώτες αλλά και Καλαματιανούς, που το Σάββατο παρακολούθησαν στο Δημαρχείο της Μεσσήνης την ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, με θέμα «Αρχαία Ελλάδα και σύγχρονη κρίση»…

Όπως πάντα, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κράτησε καθηλωμένο το ακροατήριο, με την αμεσότητα της ομιλίας της, με τον πλούτο των γνώσεών της και φυσικά με τις απόψεις της.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανέφερε ότι η κρίση δημιουργείται από την κατάργηση του μέτρου, που αποτελεί ύβρις και καταστροφή. Παρατήρησε ότι οι κυβερνώντες έχουν  πάντα την τάση της ύβρεως.
Μίλησε για το συνοικείν και το συνανήκειν της Αρχαίας Αθήνας, έννοιες που περικλείουν την αγαστή συμβίωση διαφορετικών ανθρώπων μέσα στο πολιτικό σύστημα.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι πνεύμα και όχι αίμα και ότι το να είσαι Έλληνας είναι δεν είναι θέμα βιολογικό αλλά του νου. Τέλος υπογράμμισε ότι αυτό που έκανε την Αρχαία Αθήνα να μεγαλουργήσει ήταν η ελευθερία, δηλαδή η δημοκρατία.
Η ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης.
Τη διακεκριμένη διεθνώς γυναίκα του πνεύματος, ιστορικό και βυζαντινολόγο τίμησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ εκείνη μίλησε πολύ επαινετικά για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη.
Στ.Μ.