Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 17:05

Με τον Ross Daly η πρεμιέρα του Μουσικού Φεστιβάλ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Με τον Ross Daly η πρεμιέρα του Μουσικού Φεστιβάλ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σε μια εποχή που επιχορηγούμενοι φορείς τα παρατούν ή κατεβάζουν την ποιότητα, κάποιοι άλλοι, που βασίζονται μόνο στο μεράκι και την αγάπη τους για τον πολιτισμό, βγαίνουν μπροστά. Ανάμεσά τους το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, που το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει το πρώτο του Μουσικό Φεστιβάλ, με τον Ross Daly…

Φυσικά και αυτή η κορυφαία διοργάνωση του Καλλιτεχνικού Στεκιού θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Να λοιπόν που δεν είναι τα χρήματα η κινητήρια δύναμη για να γίνουν καλά πράγματα…
Το Μουσικό Φεστιβάλ θα γίνει στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, στο χώρο του πατινάζ. Η πρεμιέρα θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, με τη συναυλία του Ross Daly και της Κέλυ Θωμά, τους οποίους θα συνοδεύσουν οι Νίκος Παλαιολόγος και Γιώργος Κλάδης.
Στις 10:15 το βράδυ του Σαββάτου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα, στο οποίο συμμετείχε και η Καλαματιανή Τζίνα Πετροπούλου, «Σαν τον αέρα που αναπνέω… Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη». Θέμα του είναι οι παραδοσιακές μουσικές του κόσμου με σημείο αναφοράς τον Ross Daly.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί κρητικοί χοροί από το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας.
Την Κυριακή θα ξεκινούν συναυλίες από τις οκτώ το βράδυ. Θα παίξουν το μουσικό σύνολο «Καλλιτεχνικό Στέκι», οι «Juke Box», οι «The Freak Brothers Quartet» και οι «The Karamazof project».
Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν και τις δύο ημέρες διάφορες εκθέσεις και εργαστήρια από πολλούς καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ Μηδέν, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, το Rethink Project κ.ά.
Το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Καλλιτεχνικού Στεκιού, Νίκος Ηλιόπουλος και Νίκος Παλαιολόγος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ROSS DALY
Το ταξίδι του Ross Daly στις μουσικές του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πορεία ζωής. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα δώδεκα του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco. Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτόν είχε η Ινδική κλασική μουσική, η οποία έτυχε να είναι η πρώτη μη δυτική παράδοση την οποία μελέτησε εμπράκτως. Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων. Την εποχή αυτή δίνει έμφαση στη μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν.
Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη, την οποία είχε προηγουμένως επισκεφθεί για ένα σύντομο διάστημα το 1970 και το 1972, όπου είχε εντυπωσιαστεί πολύ από τη λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία όπου μελέτησε την Κλασική Οθωμανική καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική. Έπειτα από αρκετά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης σε διάφορες μουσικές παραδόσεις, το ενδιαφέρον του Ross Daly στρέφεται έντονα στη σύνθεση δίνοντας έμφαση στις διάφορες πηγές τις οποίες είχε μελετήσει. Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από εικοσιπέντε δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του.
Ντοκιμαντέρ
«Σαν τον αέρα που αναπνέω –μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη»  - 88 λεπτά (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας-Οκτώβριος 2009). (Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. London Greek Festival. Λονδίνο 2011)
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μουσικολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος που καταγράφει την εντυπωσιακή σύμπραξη μουσικών παραδόσεων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, Βαλκανίων, Αφρικής και Ασίας και που πραγματοποιείται τα τελευταία 10  χρόνια στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συνεντεύξεις από αυθεντίες μουσικούς παραδοσιακής μουσικής, καταγραφή πρωτότυπων μουσικών ενορχηστρώσεων και συναυλιών, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής και συνεντεύξεις των κατοίκων της περιοχής, παρουσίαση παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ.α.
Συμμετέχουν οι: Γιώργης Ξυλούρης - κρητικό λαούτο,   Περικλής Παπαπετρόπουλος - λάφτα (πολίτικο λαούτο), ο Τούρκος Halil Karaduman - κανονάκι, ο Τούρκος  Nedim Nalbantzoglu - βιολί, o Βούλγαρος Georgi Petrov - Γκαντούλκα, η Βουλγάρα  Tsvetanka Varimezova  - φωνητικές τεχνικές, ο Αφγανός Mohamed Rahim Khushnawaz - ραμπάμπ, η Περσίδα Mamak Khadem - περσικό τραγούδι, ο Πέρσης Petram Khavar Zamini - κρουστά, ο Ινδός  Nayan Ghosh - τάμπλα και σιτάρ, ο Αφρικανός Ballake Sissoko - κόρα, ο Ισραηλινός Zohar Fresco - κρουστά, o Toύρκος Omer Erdogdular - νέυ, ο ιρακινός Nasheer Shamma - αραβικό ούτι, Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ισπανός  Efren Lopez καθώς και ο δημιουργός αυτού του εγχειρήματος Ross Daly  που  διδάσκουν σύνθεση και ενορχήστρωση.
Σενάριο Σκηνοθεσία  Γιώργος Ζέρβας
Παραγωγός Τζίνα Πετροπούλου
Στ.Μ.