Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013 08:01

Το όραμα έγινε πραγματικότητα, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζει μια δεύτερη ζωή

ΤΟ «K. JOURNAL» ΣΤΑ ΕΚΓΑΙΝΙΑ
Μουσική, τραγούδι, ενθουσιασμός, επευφημίες, ζωή… Όπως ακριβώς γινόταν πριν από 2.000 χρόνια περίπου, έτσι έγινε και χθες το βράδυ. Το αρχαίο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης ξαναζωντάντεψε. Εγκαινιάστηκε με ένα μοναδικό για την περιοχή μας γκαλά όπερας και με τον Πέτρο Θέμελη να υπογραμμίζει τη συγκίνησή του που το όραμα έγινε πραγματικότητα και δικαίωσε τον ίδιο και τους συνεργάτες του…

(φωτογραφίες)

Στις εννέα χθες το βράδυ το αρχαίο θέατρο ήταν γεμάτο κόσμο. Όλοι έδειχναν εντυπωσιασμένοι γενικότερα από τον αρχαιολογικό χώρο. Δυστυχώς πολλοί Μεσσήνιοι δεν ήταν εκεί να ζήσουν αυτό το γεγονός που ξεκινά από τον τόπο τους και αντανακλά σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος ήταν ότι το Φεστιβάλ Αθηνών, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, δεν διέθεσε εισιτήρια στη Μεσσηνία.
Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο καθηγητές της Α’ ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ και το ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) υποδέχονταν τον κόσμο με συνθήματα κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της διάλυσης της παιδείας. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, που στη συνέχεια μπήκε στο αρχαίο θέατρο και παρακολούθησε την εκδήλωση.
Τα φώτα χαμήλωσαν για να ξεκινήσει το γκαλά αλλά στο βήμα ανέβηκε ο Πέτρος Θέμελης, ο υπεύθυνος των έργων και του ξαναζωντανέματος της Αρχαίας Μεσσήνης.
«Για μένα είναι μια μεγάλη στιγμή. Περίμενα 25 χρόνια να βιώσω μαζί σας αυτή τη στιγμή, να δω αυτό το χώρο να γεμίζει από ένα πολύχρωμο πλήθος, να αντηχεί μουσική και να εκπέμπει αξίες προς όλο τον κόσμο», είπε ο Πέτρος Θέμελης και συγκινημένος συνέχισε τονίζοντας ότι η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί για εκείνον και τους συνεργάτες του δικαίωση των δύσκολων προσπαθειών που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια.
Μετά την εκδήλωση ο Πέτρος Θέμελης αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι τα αισθήματά του είναι ακόμη πιο θετικά και από τότε που εγκαινιάστηκε το αρχαίο στάδιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι τον αποθέωσαν. Και αυτό γιατί το αρχαίο θέατρο έγινε από το μηδέν, δεν υπήρχε καν και κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι του χρόνου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο για όλους τους Μεσσήνιους, με ελεύθερη είσοδο.
Στο γκαλά όπερας τραγούδησαν ο Καλαματιανός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα, με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.
Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί ήταν εκπληκτικοί. Τόσο που στο τέλος ο κόσμος χειροκροτούσε ασταμάτητα και με μεγάλη ικανοποίηση για την αξέχαστη βραδιά.
Στις κερκίδες μεταξύ άλλων είδαμε τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανό, την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που τη συνόδευε η Άννα Παναγιωταρέα, τον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Καβάλας Γιώργο Καλαντζή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο, τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκη Θεοδωρόπουλο και Μύρωνα Μιχαηλίδη αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά, τον πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ/Costa Navarino Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, φυσικά το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο αλλά και τους δημάρχους Καλαμάτας και Οιχαλίας, Παναγιώτη Νίκα και Φίλιππο Μπάμη αντίστοιχα.
Για την εκδήλωση και τα εγκαίνια του θεάτρου συνεργάστηκαν ο Δήμος Μεσσήνης, το Διάζωμα, το Ελληνικό Φεστιβάλ, η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού.
Στ.Μ.