Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 02:40

Αναπαράσταση του Μανιάτικου ξεσηκωμού για την απελευθέρωση των Ελλήνων

Αναπαράσταση του Μανιάτικου ξεσηκωμού για την  απελευθέρωση των Ελλήνων

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του ξεσηκωμού των Μανιατών με σκοπό την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό, καθιερώνει ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Η γιορτή θα γίνει την Πέμπτη στην Καρδαμύλη και θα επαναλαμβάνεται αναβαθμισμένη κάθε χρόνο στις 15 Μάρτη.
Το πρόγραμμα του εορτασμού παρουσίασε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας. Όπως εξήγησε, θα είναι μια αναπαράσταση του όρκου που έδωσαν οι μεγάλες μανιάτικες οικογένειες για την έναρξη του αγώνα αποτίναξης του τουρκικού ζυγού από τις σκλαβωμένες περιοχές.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ενώ οι μανιάτικες οικογένειες συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιουσίες για την απελευθέρωση, ο αγώνας τους και οι θυσίες τους δεν προβάλλονται όσο τους αξίζει στην ιστορία. Σκοπός της γιορτής λοιπόν είναι να αναδειχθεί η συμβολή των αδούλωτων Μανιατών στον αγώνα της παλιγγενεσίας και να προβληθεί η ιστορική αξία του τόπου και η γενναιότητα των κατοίκων του.
Σημείωσε ακόμη ότι τη γιορτή συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Δυτικής και Ανατολικής Μάνης, εν όψει της κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων στις 17 Μάρτη στην Αρεόπολη, όπου και έγινε η επίσημη έναρξη της εκστρατείας των
Μανιατών για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Θα ακολουθήσει και μια τρίτη γιορτή, το πρωί της 23ης Μάρτη, στις Κιτριές, τον τελευταίο σταθμό του μανιάτικου εκστρατευτικού σώματος πριν από την είσοδο στην Καλαμάτα.
Η γιορτή την Πέμπτη θα ξεκινήσει στις δύο μετά το μεσημέρι, στο ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης και θα συνεχιστεί στον πύργο των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, όπου θα γίνει η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων της Μάνης, κατά την οποία έλαβαν την ιστορική απόφαση για τον ξεσηκωμό. Εκεί θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο Πρέσβης επί τιμή, Ηλίας Κατσαρέας.
Θα ακολουθήσουν χοροί στην πλατεία της εκκλησίας της Καρδαμύλης και στη συνέχεια θα παρατεθεί μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο.
Στ.Μ.