Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 03:16

"Τον κόσμο θα τον αλλάξουν οι ποιητές όχι οι τεχνοκράτες"

Η προτομή του Γιώργου Τσαγκάρη, αριστερά η γλύπτρια και ξαδέλφη του Βιβή Δουατζή-Λάμπρου και δεξιά η αδελφή του Αθηνά Τσαγκάρη-Βενιζελέα Η προτομή του Γιώργου Τσαγκάρη, αριστερά η γλύπτρια και ξαδέλφη του Βιβή Δουατζή-Λάμπρου και δεξιά η αδελφή του Αθηνά Τσαγκάρη-Βενιζελέα

ΠΡΟΤΟΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Πέντε χρόνια από το φευγιό του Γιώργου Τσαγκάρη και τη ζεστή καρδιά του, τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική προσφορά του, τη φινέτσα του, η Καλαμάτα, τουλάχιστον, δεν τα ξεχνάει. Χθες αποκαλύφθηκε η προτομή του…

…στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής εκδήλωσης του Δήμου, που έδωσε στον κόσμο την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ποιος ήταν και τι μας έχει αφήσει ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης, ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, ο πνευματικός άνθρωπος που πίστευε ότι τον κόσμο θα τον αλλάξουν οι ποιητές και όχι οι τεχνοκράτες.
Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ και ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Τσαγκάρη, την οποία φιλοτέχνησε η ξαδέλφη του Βιβή Δουατζή-Λάμπρου, ενώ τα έξοδα χυτηρίου κάλυψε η αδελφή του Αθηνά Τσαγκάρη-Βενιζελέα.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι είναι τιμή για την Καλαμάτα το ότι στα χώματά της θάφτηκε ο Γιώργος Τσαγκάρης, για τον οποίο σημείωσε ότι αγωνίστηκε ανιδιοτελώς για την τέχνη, τον πολιτισμό και την πατρίδα και ότι αυτά που προσέφερε είναι πολύ σημαντικά. Επίσης συνεχάρη τη γλύπτρια για το έργο της και μάλιστα της ανέθεσε να προτείνει εκείνη το σημείο που θεωρεί καταλληλότερο για την τοποθέτηση της προτομής.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ και επίσης μουσικοσυνθέτη, Νίκο Ξανθούλη, που αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και την προσφορά του Γιώργου Τσαγκάρη, τεκμηριώνοντας το γιατί «ήταν όμορφος σαν Έλληνας».
Ακολούθως μίλησε για τον Γιώργο Τσαγκάρη ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης. Μεγάλωσαν μαζί στο Χαλάνδρι, τα σπίτια τους τα χώριζε ένας τοίχος. Τόνισε ότι από μικρός ξεχώριζε, ότι ήταν εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, ότι η ποδοσφαιρική ομάδα τον αναγνώριζε ως ηγέτη της και εκείνος μοίραζε σε όλους ρόλους. Είπε ακόμη ο καθηγητής για τον Γιώργο Τσαγκάρη ότι ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα, γι’ αυτό και ζούσε στα όρια, ότι είχε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τη γλώσσα, ότι πάντα στήριζε τους νέους ανθρώπους.
Ακολούθως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου και μεταφραστής, εξήγησε γιατί ο Γιώργος Τσαγκάρης ήταν ένας εμπνευσμένος και δημιουργικός άνθρωπος, που δούλεψε κοπιαστικά για την διαχρονία της ελληνικής γλώσσας και υπηρέτησε πιστός στις αρχές του την τέχνη και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε προγράμματα που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε ως διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ανέφερε ότι η πόλη θα πρέπει να θεσπίσει στη μνήμη του έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό για νέους, όπως και να δώσει το όνομά του στην οδό έξω από την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Στη συνέχεια ο ηθοποιός Κώστας Κλεφτόγιαννης διάβασε απόσπασμα που αφορά το Γιώργο Τσαγκάρη, από το υπό έκδοση βιβλίο «Ένας κι ένας», του δημοσιογράφου Δημήτρη Γκιώνη.
Ακολούθησε η προβολή βίντεο για τον μουσικοσυνθέτη και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια και ποιήματα του Γιώργου Τσαγκάρη και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, Διονύση Μαλλούχο, ο οποίος έπαιξε πιάνο. Τραγούδησε η Μαρία Τσώνη και απήγγειλε ο Γιώργος Τσαπόγας.
Υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Κατσουλάκης.
Σημειώνεται επίσης ότι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Τσαγκάρη από τον φίλο του, Μίμη Ζώη. 
Στ.Μ.