Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 21:49

ΣΥΡΙΖΑ, κρίση, ΜΜΕ και θέαμα με τον Κώστα Αρβανίτη

ΣΥΡΙΖΑ, κρίση, ΜΜΕ και θέαμα με τον Κώστα Αρβανίτη

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
Συζήτηση για την κρίση, τα ΜΜΕ, την κουλτούρα του θεάματος και την Αριστερά, διοργανώνει η Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του...

...ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» και ο Βασίλης Μουλόπουλος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Πουλόπουλος.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Σχεδόν όλοι οι έλληνες αντελήφθησαν ότι από την πρώτη στιγμή τα κυρίαρχα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στρατεύθηκαν μονολιθικά στην υπόθεση της υπεράσπισης του μνημονίου. Ο λόγος τους άρχισε να ομογενοποιείται χρησιμοποιώντας τις ίδιες συγκεκριμένες  συνταγές -από το χώρο της διαφήμισης και όχι της δημοσιογραφίας-  και λέξεις κλειδιά μιας οργουελιανού τύπου νεογλώσσας, ενώ υπήρχε και ένας απόλυτος συγχρονισμός ως προς το χρόνο ανάδειξης κάποιου θέματος της επικαιρότητας, αλλά και συντονισμένη αποσιώπηση σημαντικών γεγονότων.
Ταυτόχρονα και κατά τρόπο οξύμωρο, μια ολόκληρη βιομηχανία θεάματος, που  προέβαλλε  συστηματικά  την επιδεικτική σπατάλη ως μέτρο κοινωνικής καταξίωσης, και προωθούσε τη μονοκρατορία του lifestyle, βρέθηκε ξαφνικά να ηθικολογεί, να ωραιοποιεί τη φτωχοποίηση ως επιστροφή στο μέτρον, και να δακτυλοδεικτεί την κοινωνία συνολικά ως υπαίτιο μιας κρίσης που στην πραγματικότητα ήταν παγκόσμια.
Τίποτε απ' αυτά δεν είναι ακατανόητο. Τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η αυθεντικότερη έκφραση κρατικοδίαιτου "αντικρατισμού". Όπως είχε επισημανθεί εύστοχα, αν ένα γνωστό μεγάλο κανάλι ήταν χώρα, θα λέγαμε ότι έχει χρέος 200% του ΑΕΠ, ετήσιο έλλειμμα 30% -ζημιές δηλαδή- εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, και παρ' όλα αυτά δανείζεται απρόσκοπτα ποσά ίσα με το 100% του ΑΕΠ του, από πτωχευμένες τράπεζες που χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν απ' τους πολίτες.
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των ομιλητών, όχι μόνο γιατί είναι γνώστες του χώρου, αλλά επειδή η θέση της αριστεράς απέναντι στους διαχειριστές της μαζικής κουλτούρας (η οποία βρίσκεται και η ίδια σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσης, οικονομικής και αξιών) αλλά και απέναντι στους διαχειριστές της 4ης εξουσίας και των δημόσιων συχνοτήτων, άπτεται συνολικότερα του προβληματισμού για την εξυγίανση των θεσμών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».