Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 20:46

Υπερήφανοι οι Μανιάτες στην εκδήλωση για την επανάσταση του ‘21

Υπερήφανοι οι Μανιάτες στην εκδήλωση για την επανάσταση του ‘21

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ 
Στιγμές από τον ξεσηκωμό των Μανιατών για την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό, αναπαραστάθηκαν το μεσημέρι στην Καρδαμύλη, σε λαμπρή εκδήλωση με την οποία άνοιξαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση του ΄21.
Ήταν η δεύτερη χρονιά που ο Δήμος Δυτικής Μάνης διοργάνωσε την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, από κοινού με τον αδελφό Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος το Σάββατο στην Αρεόπολη θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη εκδήλωση για την έναρξη της εκστρατείας των Μανιατών για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Σκοπός του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι να αναδείξει την καθοριστική συμβολή των Μανιατών για την έναρξη της Επανάστασης, με το σύνθημα «Νίκη ή θάνατος».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άφιξη στο Ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης της σημαίας των Μανιατών και των ιππέων και Καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μάνης, Χρυσόστομος, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.
Στεφάνια κατέθεσαν, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, από το Δήμο Ανατολικής Μάνης ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ανδρεάκος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, καθώς επίσης εκπρόσωπο των Σωμάτων Ασφαλείας, των οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης και της μαθητικής κοινότητας. Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των πυργόσπιτων των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, όπου έγινε η αναπαράστασης της συνάντησης των καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Εκεί, ο πρέσβης επί τιμή, Ηλίας Κατσαρέας, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία της εκκλησίας, στην Καρδαμύλη, καθώς και με την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι δήμαρχοι Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης κ.ά
Την άλλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στην εκκλησία των Κιτριών, εκεί που εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν ξεκινήσουν για την κατάληψη της Καλαμάτας.