Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 13:43

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 23η Μάρτη σε Κιτριές και Καλαμάτα

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γεμάτο εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, για την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μάρτη 1821, είναι το πρόγραμμα της Κυριακής. Η αρχή θα γίνει στις Κιτριές της Δυτικής Μάνης και το μεσημέρι θα πάρει σκυτάλη η Καλαμάτα…

Στις Κιτριές θα πραγματοποιηθεί το πρωί, στον Ιστορικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η δοξολογία για τους αγωνιστές της Μάνης, που από τη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησαν οργανωμένα την πορεία τους για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Η δοξολογία θα γίνει περίπου στις 10 το πρωί, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός Σταύρος Πετρέας. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με απαγγελία ποιημάτων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις δύο μετά το μεσημέρι, στο Κάστρο της πόλης. Στο εκκλησάκι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα τελεστεί δοξολογία και θα ακολουθήσει αρτοκλασία, καθώς και μικρή ιστορική ανασκόπηση για τους αγωνιστές του ‘21 και τη ζωή του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη. Επίσης, θα διαβαστεί ο «Λόγος του Κολοκοτρώνη», τον οποίο εκφώνησε στην Πνύκα μπροστά σε μαθητές και δασκάλους. Η εκδήλωση, που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, θα κλείσει με δημοτικούς χορούς, ενώ συμμετέχουν ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας και ο Σύλλογος Νεδουσαίων.
Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μάρτη, για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης, όπου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Συρίγος και τη Βουλή ο βουλευτής, Δημήτρης Σαμπαζιώτης.
Περίπου στις 3.20 θα γίνει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας και στη συνέχεια θα γίνει η άφιξη του σκυταλοδρόµου που θα µεταφέρει την Ιερή Φλόγα από την Ι. Μονή Βελανιδιάς.
Στη συνέχεια θα φτάσει στην πλατεία η σημαία της Επανάστασης, την οποία θα συνοδεύσουν η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει η αφή της Φλόγας στο βωµό και η έπαρση της σημαίας.
Για τη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων και τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αθανάσιος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.
Η αναπαράσταση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4.20 μετά το μεσημέρι και συμμετέχουν σε αυτή οι εξής φορείς: Λύκειο Ελληνίδων Καλαµάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαµάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαµάτας, Χορευτικός Όµιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνοµνήµονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας «Αργώ», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αµφιείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού, Τµήµα Παραδοσιακής Μουσικής Δηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας, Ιππικός Όµιλος Καλαµάτας, Λαογραφικός Όµιλος Χώρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας - Καλαμαρά "Ο Αριστοτέλης". Aφηγητής θα είναι ο ∆ηµήτρης Hλιόπουλος.
Στις οκτώ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «…Ήταν και τότε Άνοιξη…», σε σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη.