Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 03:04

Την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

Την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Περισσότερες προτομές ηρώων του ΄21, περισσότεροι καπεταναίοι και μπουλούκια και γενικά περισσότερο θέαμα θα προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας στον κόσμο του σήμερα, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Η αναπαράσταση θα γίνει στις 4.20 το απόγευμα, στη πλατεία 23ης Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, με τη θαυμάσια συναυλία της Φιλαρμονικής στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση όμως από την οποία είχαν κοπεί αφηγήσεις, εξαιτίας της λογοκρισίας που έγινε στο κείμενο του Βασίλη Φλώρου επειδή είχε σατιρικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα!

Σήμερα στις 11.45 το πρωί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπέτροβα, η οποία φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη των απογόνων του. Η προτομή έχει τοποθετηθεί στη νησίδα ακριβώς απέναντι από την  πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στις τρεις μετά το μεσημέρι οι σημαιοφόροι των σχολείων της Καλαμάτας θα παραταχθούν προ του Ηρώου της πλατείας 23ης Μαρτίου και 20 λεπτά αργότερα θα γίνει ο τερματισμός όσων θα λάβουν μέρος στο Δρόμο Θυσίας. Στη συνέχεια θα αφιχθεί ο σκυταλοδρόμος με την Ιερή Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Μαζί θα φτάσει και η σημαία της επανάστασης.
Στις 3.40 θα τελεστεί δοξολογία στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο και εν συνεχεία θα γίνει τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21. Αμέσως μετά, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. Θα ακολουθήσουν η αναπαράσταση της κατάληψης και απελευθέρωσης της Καλαμάτας και η παρέλαση των μαθητών και των μπουλουκιών με τους καπεταναίους.
Στις 5.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει στο Δημαρχείο της Καλαμάτας η τελετή ανακήρυξης του Πέτρου Θέμελη ως επίτιμου δημότη.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ, στις εννέα, στο Πνευματικό Κέντρο, με εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων και την ορχήστρα «Μωραΐτες».