Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 00:00

Θυρανοίξια στον Άγιο Πέτρο της Καστάνιας

Θυρανοίξια στον Άγιο Πέτρο της Καστάνιας

ΜΑΝΗ 
Τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Πέτρου, από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου έγιναν την περασμένη Κυριακή στην Καστάνια της μεσσηνιακής Μάνης…

(φωτογραφίες)

ΜΑΝΗ 
Τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Πέτρου, από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου έγιναν την περασμένη Κυριακή στην Καστάνια της μεσσηνιακής Μάνης… 

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε "παρουσία του μεγάλου χορηγού, Θανάση Μαρτίνου.
Ο ναός, σε κακή κατάσταση διατήρησης έως το 2012, αναστηλώθηκε με υποδειγματικό τρόπο χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του ζεύγους Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, ύψους 447.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με την οικονομική αρωγή του ζεύγους Μαρτίνου ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια η αναστήλωση και η συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλεναης», στον ίδιο οικισμό.
Στον αγιασμό χοροστάτησε ο πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Γυθείου κ. Συμεών, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Δ. Μάνης κ. Γιάννης Μαραμπέας, ο τ. Δήμαρχος Δ. Μάνης, κ. Δημήτρης Γιαννημάρας, η Διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ, κα Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστας Μ. Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) κ. Παύλος Κρεμέζης και πλήθος κόσμου.
Ο ναός του Αγίου Πέτρου αντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά και οικοδομικά προβλήματα, ενώ ο νάρθηκάς του κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση. Το 2012 εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της 26ης ΕΒΑ η μελέτη αναστήλωσης του ναού και συντήρησης του ζωγραφικού του διακόσμου. Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τον συντονισμό της Διευθύντριας της 26ης ΕΒΑ κας Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά. Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Μνημειοτεχνική ΕΠΕ, υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου της 26ης ΕΒΑ Μιχάλη Κάππα και του αρχιτέκτονος και μέλους του ΣΑΚ Σταύρου Μαμαλούκου. Η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου πραγματοποιήθηκε από τον συντηρητή έργων τέχνης Γιώργο Μουστάκη.
Η ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού έργου συμβάλλει στην ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου, μέσα από την τέχνη του οποίου αναδεικνύονται οι άρρηκτοι δεσμοί της Μεσσηνιακής Μάνης με το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής, τον Μυστρά στα χρόνια των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων. Οι πολυάριθμοι βυζαντινοί ναοί της Καστάνιας σε συνδυασμό αφενός με τη διατήρηση του μεσαιωνικού ιστού του οικισμού και την ύπαρξη του εντυπωσιακού πύργου του καπετάν Παναγιώτη Δουράκη, ο οποίος αναστηλώνεται από την 26η ΕΒΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, την καθιστούν έναν από τους πλέον αξιόλογους οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Η σπουδαιότητα, τέλος, της αρχιτεκτονικής και του ζωγραφικού διακόσμου του Αγίου Πέτρου σε συνδυασμό με τις πτυχές ιστορικής μνήμης που αναδύονται σε κάθε γωνιά του οικισμού, αναμένεται να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επισκεπτών στο ορεινό χωριό της Καστάνιας ενισχύοντας την τοπική οικονομία".