Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 00:00

Το Βασιλίτσι τίμησε τον αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γ. Μπίζο

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απονέμει, εκ μέρους όλων των Βασιλιτσαίων, τιμητική πλακέτα στον συγχωριανό τους Γιώργο Μπίζο Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απονέμει, εκ μέρους όλων των Βασιλιτσαίων, τιμητική πλακέτα στον συγχωριανό τους Γιώργο Μπίζο

Του Πέτρου Τσώνη  
Έκανε διάσημη την Ελλάδα αλλά και το χωριό του, που ποτέ δεν ξεχνούσε να το αναφέρει στα ανά τον κόσμο φόρουμ που συμμετείχε. Το Σάββατο το βράδυ το χωριό του, το Βασιλίτσι Κορώνης - έστω και καθυστερημένα - τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… 

(φωτογραφίες)

Του Πέτρου Τσώνη  
Έκανε διάσημη την Ελλάδα αλλά και το χωριό του, που ποτέ δεν ξεχνούσε να το αναφέρει στα ανά τον κόσμο φόρουμ που συμμετείχε. Το Σάββατο το βράδυ το χωριό του, το Βασιλίτσι Κορώνης - έστω και καθυστερημένα- τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Ο λόγος για τον Γιώργο Μπίζο, το διάσημο νομικό, τον αδελφικό φίλο και συνεργάτη του αείμνηστου αφρικανού ηγέτη Νέλσονα Μαντέλα. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Για την πορεία του Γιώργου Μπίζου μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Λυμπέρης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Πύλου-Νεστορος, Δημήτρης Καφανταρης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλιτσίου, Βασίλης Μάραντος.
Ο  Γιώργος Μπίζος, παίρνοντας το λόγο, θυμήθηκε όταν 12χρονο παιδί, μαζί με τον πατέρα του, κατάφεραν, με τη βοήθεια του Αρμένη φούρναρη της Κορώνης, να φύγουν με μια μικρή βάρκα και μετά την περισυλλογή τους από συμμαχικό πλοίο, μαζί με Νεοζηλανδούς στρατιώτες, αποβιβάστηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στην συνέχεια έφθασαν στην Ν. Αφρική.
Θυμήθηκε την πρώτη γνωριμία του με τον Νέλσονα Μαντέλα στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και την περιπετειώδη σχέση τους, αφού πουθενά δεν μπορούσαν να πηγαίνουν μαζί, μιας και το απαρτχάιντ απαγόρευε την είσοδο των μαύρων σε χώρους όπου σύχναζαν λευκοί.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που είχε στο πανεπιστήμιο από την στιγμή που μίλησε για τα δικαιώματα των μαύρων και τις απειλές που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του. «Ευχαριστώ τον πατέρα μου και τον αδελφό μου που με στήριξαν σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή» είπε.
Η δράση του αυτή του στέρησε για πολλά χρόνια την επάνοδό του στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1972, με παρέμβαση ανωτάτων δικαστικών.
Μίλησε ακόμα για τον σπουδαίο φίλο του Νέλσον Μαντέλα, που στην αρχή της πορείας του το καθεστώς προσπάθησε να τον εξαγοράσει με τον όρο ότι θα αποκηρύξει τις ιδέες του και τους φίλους του. «Θέλω να είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος, μη μου τάζετε εμένα», ήταν η απάντηση του.
Τέλος αναφέρθηκε στα ηγετικά προσόντα του Μαντέλα, ο οποίος κατόρθωσε να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος. 
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ERT OPEN και ανιψιά του Γιώργου Μπίζου, Μαρία Τομαρά.