Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Συγκινητική βραδιά στη μνήμη της Φρίντας Λιάππα

Συγκινητική βραδιά στη μνήμη της Φρίντας Λιάππα

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΑΜΙΣΟ» 
Οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Μάρω Δούκα, ο Μεσσήνιος ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίζου και πολλοί ακόμη βρέθηκαν την Κυριακή στην εκδήλωση για τη Φρίντα Λιάππα...

(φωτογραφίες)

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΑΜΙΣΟ» 
Οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Μάρω Δούκα, ο Μεσσήνιος ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίζου και πολλοί ακόμη βρέθηκαν την Κυριακή στην εκδήλωση για τη Φρίντα Λιάππα...

που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών «Πάμισος» στην Αθήνα. 
Το αφιέρωμα στη μνήμη της Νησιώτισσας, αξιόλογης σκηνοθέτιδας, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού Gazzarte, με την παρουσία πολλών Μεσσήνιων, φίλων και συγγενών της Φρίντας Λιάππα, καθώς και ανθρώπων από την πνευματική και πολιτική ζωή. 
Από το Σύλλογο «Πάμισος» σημειώνεται μεταξύ άλλων: 
«Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας του “Παμίσου” Βασιλική Μπάρκα που είχε και τον γενικό συντονισμό, τονίζοντας τη σημαντικότητα της συμπατριώτισσάς μας Φρίντας Λιάππα, που με το έργο της κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Μεθυσμένης μας Πολιτείας. 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Γαβράς που την διαδέχθηκε στο βήμα, τόνισε στο ακροατήριο πως η Φρίντα Λιάππα, χρησιμοποιώντας σκηνές από τη Μεσσήνη, εικόνες που παραπέμπουν στα προσωπικά της βιώματα στη γενέθλια πόλη, πρόσωπα και καταστάσεις γνωστές και οικίες σε όσους ζήσαμε στο Νησί εκείνα τα χρόνια, κατάφερε να μιλήσει για τα μεγάλα, για ζητήματα που αφορούν τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο, έδωσε τη δική της ματιά σε βασικά προβλήματα της ζωής. 
Με τις ταινίες της έκανε ΤΕΧΝΗ τέτοιου επιπέδου που κατατάσσεται στους σημαντικούς δημιουργούς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Τέλος, κατατέθηκε η δέσμευση πως τα πρακτικά της ημερίδας θα αποτελέσουν έναν τόμο, βιβλιογραφικό σημείο αναφοράς για τη Φρίντα Λιάππα.
Όλοι οι ομιλητές που ακολούθησαν, συνομολόγησαν, καταθέτοντας ο καθένας τη δική του μελέτη, μαρτυρία, αλλά και βιώματα της νιότης, της παιδικής ηλικίας και της μετέπειτα πορείας, πως η Φρίντα είναι ακόμα ανάμεσα μας και η απουσία της 20 χρόνια τώρα γεμίζει τη ζωή μας.
Πρώτος ομιλητής, γεμάτος συναίσθημα και μνήμες, ήταν ο σύζυγός της, σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος, ο οποίος είχε επιμεληθεί και την προβολή με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Φρίντας, αλλά και αποσπάσματα από τις ταινίες της, μικρού και μεγάλου μήκους.
Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, προσωπική φίλη της Φρίντας, μέσα από ένα πολύ δυνατό κείμενο, με έκδηλη και έντονη τη συγκινησιακή φόρτιση, μας μίλησε για την εποχή της νεότητας και τη μετέπειτα φιλίας τους, μέχρι που κόπηκε το νήμα της ζωής της.
Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου, επικεντρώθηκε στο σινεμά της Φρίντας.
Ο συμπατριώτης μας, ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στη Φρίντα πεζογράφο και ποιήτρια, τονίζοντας τη διάσταση της εσωτερικής αγωνίας που την διακατείχε.
Στη συνέχεια ο Χρήστος Αγγελάκος, συγγραφέας, ανέλυσε τις ποιητικές διαδρομές της Φρίντας Λιάππα, συνδυάζοντας την ομιλία του με την ανάγνωση αποσπασμάτων του ημερολογίου, καθώς και ποιημάτων της από την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου.
Η τελευταία ενότητα ήταν “Στιγμές με τη Φρίντα”.
Η συγγραφέας της “Αρχαίας Σκουριάς” Μάρω Δούκα, μας μίλησε για τα κοινά πανεπιστημιακά χρόνια στη Φιλοσοφική σχολή, για τις αναζητήσεις της, τη γοητεία της, τις σκληρές σχέσεις, την κοινωνική βία, για την πάλη επιβίωσης της Φρίντας.
Ο Μίμης Κωστόπουλος, μας αποκάλυψε τα παιδικά χρόνια της Φρίντας. Μαζί στο σχολείο της Μεσσήνης, μαζί στο σπίτι, στα παιχνίδια, κάτι σαν αδερφός της, μέχρι που η Φρίντα με τη μητέρα της ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.
Ήταν ένα πρωινό Κυριακής που, όσοι βρεθήκαμε εκεί, σίγουρα αποκομίσαμε κάτι ουσιαστικό».