Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 20:25

Απεργοί της Χαλυβουργίας, του Alter και της Ελευθεροτυπίας στην Καλαμάτα

Μάκης Γεωργιάδης, Μάκης Κουφόγιαννης, Τηλέμαχος Γαϊτανάρος, Αρίστος Γιαννόπουλος Μάκης Γεωργιάδης, Μάκης Κουφόγιαννης, Τηλέμαχος Γαϊτανάρος, Αρίστος Γιαννόπουλος

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Με αισθήματα θαυμασμού για τον αγώνα τους και αλληλεγγύης για τη δοκιμασία τους, παρακολούθησαν κάποιες δεκάδες Καλαματιανοί τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των απεργών της Χαλυβουργίας Ελλάδος, του Alter και της Ελευθεροτυπίας, το βράδυ της Παρασκευής, στο Πνευματικό Κέντρο.
Οι απεργοί τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός των εργοδοτών είναι να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα. Οι απεργοί από το Alter και την Ελευθεροτυπία, αναφέρθηκαν και στο ρόλο που παίζουν κάποιοι εκδότες, υπηρετώντας τα συμφέροντα της εξουσίας με αντίτιμο την απόκτηση μεγάλης περιουσίας, ενώ ο απεργός από τη Χαλυβουργία μίλησε για συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει βγάλει ακόμη ούτε καν ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των χαλυβουργών!

Ο δημοσιογράφος του Alter Μάκης Γεωργιάδης, τόνισε ότι ο εργοδότης εξακολουθεί με διάφορα τερτίπια και όχι ξεκάθαρες δεσμεύσεις να προσπαθεί να επαναλειτουργήσει το κανάλι. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι απεργοί, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ τους, παραμένουν ενωμένοι και δεν υποχωρούν μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Η άποψή του ήταν ότι «η συνολική σύγκρουση με την εργοδοσία είναι μονόδρομος» και ότι ο αγώνας των εργαζόμενων πρέπει να είναι δυναμικός και να έχει πολιτικούς στόχους.
Ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, Αρίστος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου εκδότες, με εκβιασμούς από τα έντυπά τους, έφτασαν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες, ενώ για την εργοδοσία της εφημερίδας του τόνισε ότι τη διέκρινε μια σπατάλη και μια άνιση μεταχείριση του προσωπικού, όπου ένα μικρό ποσοστό είχε εντυπωσιακές αποδοχές χωρίς καν να εργάζεται. Ανήγγειλε ότι οι απεργοί της Ελευθεροτυπίας θα κυκλοφορήσουν σύντομα τη δική τους εφημερίδα.
Ο χαλυβουργός Τηλέμαχος Γαϊτανάρος, που κατάγεται από τους Δολούς της Μάνης, μίλησε συγκινημένος για την αλληλεγγύη που δείχνουν στον αγώνα των εργαζομένων οι πολίτες και τόνισε ότι, αυτή η οικονομική και ηθική στήριξη, δεν αφήνει περιθώρια στους απεργούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να γυρίσουν ηττημένοι στη δουλειά τους.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Απεργίες μέχρι τη νίκη», και τη συνδιοργάνωσαν η Α’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ανοιχτή Συνέλευση και άλλοι φορείς. Στη συζήτηση που έγινε, το θέμα, το οποίο κυριάρχησε, ήταν το πώς θα μπορέσουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, που είναι θύματα της επίθεσης των εργοδοτών, να αντιδράσουν δυναμικά για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους.
Στ.Μ.