Σάββατο, 14 Απριλίου 2012 11:50

Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά σε όλους

Ο παπά-Κόκκινος σηκώνει Ανάσταση στην Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας Ο παπά-Κόκκινος σηκώνει Ανάσταση στην Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Με αισθήματα κατάνυξης θα προσέλθουν το βράδυ οι κάτοικοι της χώρας στις εκκλησίες για να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη», έχοντας όμως ταυτόχρονα την εσωτερική προσδοκία για αναγέννηση και απαλλαγή και από την κρίση στην οποία έχει βυθίσει την κοινωνία το σάπιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία ο εορτασμός της Ανάστασης και του Πάσχα έχει έντονα τελετουργικά στοιχεία και η χαρά του κόσμου για την απαλλαγή του θεανθρώπου από θεία πάθη είναι απροσμέτρητη.
Ο κόσμος έχει γεμίσει τα χωριά και τις πόλεις, παρ’ ότι ο ερχομός των ετεροδημοτών ήταν φέτος μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά λαμπρή σε κάθε περιοχή της Μεσσηνίας. Βέβαια ο καιρός μέχρι τώρα δεν είναι ο καλύτερος, ωστόσο αυτή δεν είναι αιτία να χαλάσει ο εορτασμός.
Ξεχωριστά χαρακτηριστικά λαμπρότητας έχει η γιορτή της Ανάστασης και του Πάσχα στον παραδοσιακό οικισμό της Πάνω Πόλης της Κυπαρισσίας, όπου την στιγμή που ο παπα-κόκκινος ψάλλει το Χριστός Ανέστη ο ουρανός της Αρκαδιάς στολίζεται με πυροτεχνήματα και όλος ο κόσμος αγκαλιάζεται και ανταλλάσσει ευχές στην πλατεία επάνω από το παλιό υδραγωγείο. Την Κυριακή του Πάσχα κάθε σπίτι σχεδόν ψήνει αρνί και δημοτικά τραγούδια αντηχούν σε όλο τον οικισμό, ενώ οι χοροί δεν έχουν σταματημό.
Καλή Ανάσταση σε όλους και χρόνια πολλά!