Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 03:00

Η μουσική στην αρχαιότητα, οι είλωτες, η βαλίτσα του ηθοποιού, στην Αρχαία Μεσσήνη...

Από δεξιά προς αριστερά: Κλεώνη Φλέσσα, Νίκος Φουσιάνης, Χρήστος Καρύδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γιώργος Μουνδρουλέας και Βενετσάνος Μπαλόπουλος Από δεξιά προς αριστερά: Κλεώνη Φλέσσα, Νίκος Φουσιάνης, Χρήστος Καρύδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γιώργος Μουνδρουλέας και Βενετσάνος Μπαλόπουλος

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Σεμινάριο για τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα, πρόγραμμα «Η βαλίτσα του ηθοποιού», εργαστήριο αρχαίων μουσικών οργάνων, πρόγραμμα «Είλωτες»… Πρόκειται για μια βεντάλια παράλληλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πλαισιώνει το πραγματικά σημαντικό Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη…

Τις εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες παρουσίασαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, οι υπεύθυνοι δημιουργοί, ο συνθέτης Μηνάς Αλεξιάδης, ο μουσικός Γιώργος Μουνδρουλέας, η συνθέτης Κλεώνη Φλέσσα, ο εκπαιδευτικός και ψυχή του Φεστιβάλ, Νίκος Φουσιάνης. Τους συγκεκριμένους συνεχάρη για το έργο τους ο αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του δημάρχου, Γιώργου Τσώνη, Χρήστος Καρύδης. Τόνισε μάλιστα ο αντιδήμαρχος ότι «όταν δημιουργείς έναν θεσμό, σαν το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, παράγεις πολιτισμό, που είναι το άπαν για μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση».
Ο Μηνάς Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική δράση «Η Μουσική στο Αρχαίο Δράμα», που περιλαμβάνει σειρά σεμιναρίων για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ίδιος. Όπως τόνισε, η μουσική ήταν ένα πολύ ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου δράματος και εξήγησε ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος της.
Ο Γιώργος Μουνδρουλέας, που είναι και ο μαέστρος της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης, είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου των αρχαίων μουσικών οργάνων. Σημειώνεται ότι στο φουαγιέ του Δημαρχείου Μεσσήνης λειτουργεί και έκθεση με αρχαία μουσικά όργανα, τα οποία ανήκουν στη Φιλαρμονική αλλά και στον ίδιο.
Ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, μίλησε εκ μέρους του Θάνου Πολυμενέα, που είναι ο υπεύθυνος της ακουστικής εμπειρίας που βιώνουν οι επισκέπτες στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για έναν ακουστικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο σε συνδυασμό με αφήγηση για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του.
Ο Νίκος Φουσιάνης είναι υπεύθυνος δύο εκπαιδευτικών διαδραστικών προγραμμάτων με θέματα την αρχαία ελληνική ιστορία και την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης. Κεντρικό θέμα είναι και στις δύο περιπτώσεις η «εκδίκηση των ειλώτων», ενώ οι εργασίες των μαθητών θα αναρτηθούν σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι μαθητές του Νίκου Φουσιάνη, στο 1ο Λύκειο Μεσσήνης, θα παρουσιάσουν κατά τη λήξη του Φεστιβάλ, στις 29 Απριλίου, την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισαι», ένα έργο καθαρά αντιεξουσιαστικό, όπως τόνισε, το οποίο τονίζει το χρέος του υπεύθυνου πολίτη απέναντι στην πατρίδα.
Τέλος, η Κλεώνη Φλέσσα είναι υπεύθυνη του προγράμματος «Η βαλίτσα του ηθοποιού», στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές γράφουν κείμενα, τα οποία και θα παρουσιάσουν σε θεατρικές παραστάσεις.
Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, είναι η τρίτη ημέρα του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και θα παρουσιαστούν η «‘Αλκηστις» του Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου, στις 9:30 το πρωί και το σατυρικό δράμα «Κύκλωψ» του Ευρυπίδη, από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, στις 11 το πρωί.
Στ.Μ.