Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 03:00

Διάλεξη του Καλαματιανού αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλου στην Αθήνα

ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 
«Κοπεγχάγη: πόλη για παιδιά» είναι το θέμα της διάλεξης που θα παρουσιάσει στην Αθήνα ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας με διεθνή εμβέλεια, Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Δανία.

Η διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 6.30 το απόγευμα στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στο πλαίσιο της εκδήλωσης DesignLab, με την υποστήριξη και επιμέλεια του Archisearch. Επιπλέον, το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Μαΐου ο Κώστας Πουλόπουλος θα πραγματοποιήσει και εργαστήριο Αρχιτεκτονικής.
«Τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητοι χρήστες της πόλης. Ταυτόχρονα, είναι οι πιο σημαντικοί χρήστες της, γιατί αντιπροσωπεύουν το μέλλον μιας πόλης. Εμείς οι άνθρωποι σχεδιάζουμε καταρχήν για να προστατευτούμε από δυσάρεστες καταστάσεις και κατεξοχήν για να εκπληρώσουμε στόχους, δηλαδή επιθυμητές καταστάσεις. Τα παιδιά, οι φορείς του μέλλοντος, είναι τα μέλη μιας κοινωνίας που θα κληθούν να πραγματώσουν αυτές τις επιθυμητές καταστάσεις και να βοηθήσουν με τη σειρά τους να εκπληρωθεί το όραμα αυτής της κοινωνίας. Μα ώσπου να έρθει η σειρά τους, πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το χώρο ώστε να τους παρέχει ασφάλεια και το αίσθημα του ανήκειν, από το οποίο πηγάζει η κοινωνική υπευθυνότητα; Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη που έχει σκεφτεί και σχεδιάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάνω σε αυτό τον άξονα: μια πόλη που σχεδιάζεται για το μέλλον, είναι μια πόλη που σχεδιάζεται για τα παιδιά» γράφει η πρόσκληση.
Βιογραφικό
Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1978. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων, μαραγκός ή να χτίζει σπίτια. Όταν ήταν έφηβος, έπαιζε πολύ μπάσκετ.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου έκανε τη διπλωματική του εργασία με τον Τάσση Παπαϊωάννου και τον Τάσο Μπίρη. Για 2 χρόνια περίπου εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, ώσπου κέρδισε την πλήρη υποτροφία Μonbukkagakushο του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας 2007-2009 για να σπουδάσει στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής του Chiba Manabu στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στο Τόκυο επίσης εργάστηκε παράλληλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma Architects & Associates, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Κυρίως όμως, στα δύο αυτά χρόνια στην Άπω Ανατολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κουλτούρες δυσπροσπέλαστες και να δει αρχιτεκτονική, τέχνη και κατασκευές ασυνήθιστες για το δυτικό μάτι, αλλά με τη δική τους άψογη φιλοσοφία. Αυτή η ανεκτίμητη εμπειρία του δίδαξε ότι πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ουδέτερα, για να μας διδάξουν αυτά με τη σειρά τους.
Από το 2009 ως το 2014 εργάστηκε στην Κοπεγχάγη, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects ως Lead Design Architect of International Competitions, έχοντας κατακτήσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, για παράδειγμα Central Bank of Libya (1ο βραβείο), Simens Global HQ, Munich (1ο βραβείο, υπό κατασκευή) Nordea Bank HQ (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Frankfurt School of Finance and Management (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Novo Nordisk HQ (1ο βραβείο, ολοκληρωμένο). Στα έργα του πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει και εν τέλει να επιλύσει τις αντίρροπες δυνάμεις που διέπουν το κάθε αρχιτεκτονικό έργο, μέσα από την επινόηση της κατάλληλης κάθε φορά αρχιτεκτονικής κεντρικής ιδέας. Από το Φλεβάρη του 2015 εργάζεται στους BIG/ Bjarke Ingels Group, ως Senior Architect/ Project Leader, όπου και συνεχίζει να εργάζεται σε διαγωνισμούς.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο: το προσωπικό πρότζεκτ του “Dunes/Caves” εκτέθηκε στο κυπριακό περίπτερο της 11ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας υπό το γενικό τίτλο: “Out there: architecture beyond building. Το 2011, το έργο του “Culture Scapes”, εκτέθηκε στην έκθεση Made in Greece, στο Harvard Graduate School of Design και στο Museum Natural History of Boston. Παράλληλα ο Κώστας συχνά παρουσιάζει διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής σε διάφορα σημαντικά φόρα: «Τρίτοι Χώροι» στο συνέδριο ΕΣΩ (Φεβρουάριος 2012) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, «Unconditional Creativity (does it exist?)» στην Frankfurt School of Finance and Management, «Κοπεγχάγη: Πόλη για Παιδιά» στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Τμήμα της (UIA), το ΑΠΘ και τον ΣΑΘ, ενώ έχει συνδιοργανώσει και διδάξει σε εργαστήρια στο Danish Architecture Center.
Ο Κώστας συχνά καλείται ως guest critic στα μαθήματα σύνθεσης των εργαστηρίων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Κοπεγχάγης, και ως κριτής σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς.