Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 08:23

«Προς μια βιώσιμη πόλη» στο Πνευματικό Κέντρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η δράση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015». Δραστηριότητες για παιδιά το πρωί, το ντοκιμαντέρ «Bikes vs. Cars» το απόγευμα και τραπέζι συζήτησης το βράδυ, με διακεκριμένους ομιλητές και το θέμα «Προς μια βιώσιμη πόλη»…

10:00 Συμμετέχω γιατί… Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία | παιχνίδι στην πόλη για παιδιά | επιμέλεια: Προσεχώς
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου

Περιληπτική περιγραφή:
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Προσεχώς» (Προσεχώς ΚοινΣΕπ), στο πλαίσιο της έκθεσης «Φαντάσου την Πόλη: Καλαμάτα 2015» σας καλεί στις 30/10 (πρωινές ώρες) στο πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να συμμετέχετε στην παράλληλη δράση με τίτλο: «Συμμετέχω γιατί… Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία». 
Η προτεινόμενη δραστηριότητα σχεδιάστηκε για έφηβους και ενήλικες και σκοπεύει στην κατανόηση της σημασίας του συμμετοχικού σχεδιασμού (participatory planning) και της εμπλοκής της κοινωνίας (community engagement) στη διαχείριση και διαμόρφωση των δημόσιων χώρων. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση εργαλείων μη τυπικής μάθησης, συλλογικής νοημοσύνης και μιας βιωματικής δραστηριότητας ρόλων, οι συμμετέχοντες με ψυχαγωγικό τρόπο θα αποφασίσουν ποιους αφορούν οι δημόσιοι χώροι, θα πάρουν το ρόλο τους και θα διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πόλη για την πόλη.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Προσεχώς (prosexws.org) είναι ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός, Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού με δράσεις που διαμορφώνονται ανάλογα με τα μέλη/εργαζομένους του, μακριά από το κυνήγι του κέρδους, με κατεύθυνση την από βάση δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. Με μέλη που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανώτατες σπουδές και εμπειρία πάνω στο περιβάλλον, την οικονομία και την εκπαίδευση, από το 2013, ο κοινωνικός αυτός συνεταιρισμός διακινεί με αρχές δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου προϊόντα επιλεγμένα για την υψηλή κοινωνική ή/και περιβαλλοντική τους αξία, λειτουργεί ένα μικρό καφενείο - χώρο συνάντησης, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης και συμμετέχει, οργανώνει και υλοποιεί εργαστήρια, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε τοπικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Με βαθιά συνείδηση ότι ένας άλλος κόσμος, βασιζόμενος στο σεβασμό για τη φύση και τον άνθρωπο είναι εφικτός και στο χέρι μας, το σύνολο των δραστηριοτήτων μας έχει έμμεσα ή άμεσα εκπαιδευτικό χαρακτήρα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό και με έναν πιο άμεσο τρόπο, χρησιμοποιούμε τις ανώτατες σπουδές και την εμπειρία μας σε θέματα που άπτονται στο περιβάλλον, την κοινωνική οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση και σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες για ομάδες και σχολεία στο χώρο μας ή σε χώρους με αντίστοιχη κατεύθυνση».

18:30 Bikes vs. Cars | προβολή | επιμέλεια: Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου

Περιληπτική περιγραφή:
Το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2015 Bikes vs Cars παρουσιάζει οικουμενικά ζητήματα, που χρήζουν επιτακτικής αντιμετώπισης. Κλιματική αλλαγή, μείωση φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο, παρουσιάζονται με αφορμή το ποδήλατο και τη χρήση του, που μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο. Τα ισχυρά ωστόσο συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες.
Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο -μια από τις πιο αφιλόξενες πόλεις για ποδήλατο- αντιδρά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη της και μας παρουσιάζει τη θετική πλευρά της μετακίνησης με ποδήλατο. Σε ένα άλλο σημείο του φιλμ, μεταφερόμαστε στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο, όπου τα μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad βγαίνουν τα βράδια στους δρόμους και ξαναφτιάχνουν με σπρέι και στένσιλ τους ποδηλατόδρομους, ως αντίδραση στο ξήλωμά τους από τον ίδιο το δήμαρχο.
Από τους ακτιβιστές του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το Bikes vs Cars παρουσιάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα, καθώς και τις δραστικές αλλαγές που μπορούν να συντελεστούν αν η πλειοψηφία των κατοίκων των πόλεων απομακρυνθεί από το "αυτοκινητοκεντρικό" μοντέλο μετακίνησης.
H Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός φορέας, που έχει σαν βασικό σκοπό την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σχετικής με την προώθηση του κινηματογράφου και την ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας (www.filmhouse.gr)

20:00 Προς μια Βιώσιμη Πόλη | τραπέζι | επιμέλεια: Μυρτώ Φοίφα
Συμμετέχουν:
Μαργαρίτα Καραβασίλη αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), Msc, δημιουργός του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη» 
Θάνος Βλαστός καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ, ιδρυτής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας 
Γιάννης Σπιλάνης αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 
Αναστάσιος Κότσιρας επίκουρος καθηγητής Λαχανοκομίας, Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας 
Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου

Περιληπτική περιγραφή:
«Η βιωσιμότητα συνιστά για πολλούς ένα νέο παράδειγμα, μια νέα οπτική, ένα νέο πρόταγμα. Από το 1987, όταν η επιτροπή Μπρούτλαντ εισήγαγε τον όρο, πολύ μελάνι έχει χυθεί γυρω από την αειφόρο ή βιώσιμη ή και συντηρήσιμη ανάπτυξη. Ειδικά μετά την περίφημη Συνδιάσκεψη του Ρίο 1992 η βιώσιμη ανάπτυξη θεωρήθηκε ως ο μεγάλος συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων της γενικευμένης και διαρκώς αύξουσας υλικής ευημερίας και εκείνων της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των μελλουσών γενεών. Ο γάμος αυτός ανάπτυξης και περιβάλλοντος βρήκε έκτοτε φανατικούς υποστηρικτές και ζωηρούς πολέμιους. Στους υποστηρικτές περιλήφθησαν μεταξύ άλλων οι κυβερνητικές οργανώσεις που πρεσβεύουν μια ομαλή, ρεφορμιστική μετάβαση προς νέα παραγωγικά πρότυπα. Στους πολέμιους πράσινοι διανοούμενοι και μεγάλο μέρος του οικολογικού κινήματος, που δεν πιστεύει ότι το αίτημα της διαρκούς ανάπτυξης μπορεί να συμφιλιωθεί με τα δικαιώματα της φύσης, του Άλλου και των μελλουσών γενεών» - Μιχάλης Μοδινός, Προς μια Βιώσιμη Πόλη. 
«Στο τραπέζι αυτό θα ερευνήσουμε και θα προσεγγίσουμε άξονες της ιδέας της “Βιώσιμης πόλης” και ίσως να καταφέρουμε και να προσδιορίσουμε κάποια χαρακτηριστικά της ευρύτερης συλλογιστικής της αειφόρου ανάπτυξης, έτσι όπως αυτή μπορεί να προσδιορίσει και να συνθέσει κομμάτια μιας βιώσιμης καθημερινότητας μέσα στον αστικό ιστό.
Έχοντας πάντα κατά νου, ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που προτείνει τις οριζόντιες διασυνδέσεις σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας και ότι το παραπάνω μοντέλο καταλήγει συχνά (όταν δεν το χαρακτηρίζει ο κοινωνικός διάλογος) σε μια συγκεντρωτική δομή διαχείρισης της κοινωνίας, είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους άξονες που χαρακτηρίζουν την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ.
Η δυνατότητα παραγωγής τροφής στην πόλη, η δυνατότητα ανάκτησης της ενέργειας μέσα στην πόλη από τους ίδιους τους κατοίκους και για δικό τους όφελος, η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης, η συμμετοχή των πολιτών στον διαρκή μετασχηματισμό της πόλης, η δημιουργία αστικού σχεδιασμού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, η συνειδητοποίηση από τους ίδιους τους κατοίκους του τι είναι τόπος, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα καθώς και η ποιότητα συνεργασίας και των συνηθειών που δημιουργούνται σε μια πόλη, τα χαρακτηριστικά χρήσης του δημόσιου χώρου και εν τέλει η δυνατότητα εναρμόνισης του ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ δηλ. Του φυσικού μας περιβάλλοντος με τις ανθρώπινες ανάγκες και παρεμβάσεις είναι θέματα που θα δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε σε αυτό το τραπέζι, με στόχο να σκιαγραφήσουμε το μοντέλο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ».
Επιμέλεια:
Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός ΤΕΑΠΗ Ε.Κ.Α με ειδίκευση στην βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιοκαλλιεργήτρια, δημιουργός κοινωνικών περιβαλλοντικών σχεδίων RE:THINK PROJECT και Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα
Σωκράτης Κλαμπατσέας, αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ.