Κυριακή, 13 Μαϊος 2012 07:32

Ανοιχτό μάθημα στο Εικαστικό Εργαστήρι για τη δημιουργία κεραμικών «Ρακού»

ΣΗΜΕΡΑ
Και σήμερα, Κυριακή, οι δημιουργικοί κάτοικοι της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ανοιχτό μάθημα για την ιαπωνική τεχνική δημιουργίας κεραμικών «Ρακού», στο Εικαστικό Εργαστήρι της «Φάρις» (παλιό Γυμνάσιο Παραλίας, τηλ. 27210 28864), από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

Τα κεραμικά «Ρακού» είναι μια τεχνική που δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία. Είναι σημαντική γιατί ενσωματώνει, όπως κάθε πραγματική τέχνη, στον τρόπο πραγματοποίησής της, τη φιλοσοφία του πολιτισμού που τη γέννησε. Η γοητεία στα κεραμικά αυτά είναι ότι από την αρχή της δημιουργίας τους μοιάζουν με «παλιά», δηλαδή είναι ελαφρά θαμπά τα χρώματα τους και μοιάζουν σαν να είναι κρακελαρισμένα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα κάτι απρόσμενο, νέο και μοναδικό. Γι' αυτό και οι τιμές τους είναι υψηλές, ειδικά στην Ιαπωνία.
Το εικαστικό εργαστήρι, με αφορμή τη διαδικασία του ψησίματος, το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Μαΐου και ώρα 18.00 έως 20.00, στον εξωτερικό χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου, θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το τελευταίο στάδιο αυτής της τεχνικής και να δει τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της.
Το εικαστικό εργαστήρι της «Φάρις» διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια κεραμικής ενήλικων της Ελλάδας. Η πλήρης και ειδικευμένη γνώση των δασκάλων πάνω σε πολλές τεχνικές, αλλά και ο άρτιος εξοπλισμός του, το κάνουν μοναδικό στα τμήματα των ενηλίκων, τόσο στους αρχάριους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια ειδικευμένη γνώση. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 θα δημιουργηθεί και ειδικευμένο τμήμα του τομέα κεραμικής για ενήλικες.