Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 20:57

Η ιστορία της Εμπορικής Σχολής όπως την αφηγήθηκε ο Παύλος Γκραίκης

Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Παύλος Γκραίκης Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Παύλος Γκραίκης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μνήμες από την τοπική ιστορία της πόλης ζωντάνεψαν την Κυριακή το βράδυ στο καφέ «στο κύμα», όπου ο Παύλος Γκραίκης μίλησε για την Εμπορική Σχολή Καλαμάτας. Ένα είδος επαγγελματικού - οικονομικού γυμνασίου που ιδρύθηκε το 1919 και λειτούργησε μέχρι το 1961, με σκοπό να προετοιμάζει επιχειρηματίες, λογιστές, συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων της εποχής…

Καλεσμένος της Ομάδας «Πάμε Βόλτα» και του Πολιτιστικού Αντιλόγου, ο επιχειρηματίας Παύλος Γκραίκης, απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής και ο ίδιος, ξεδίπλωσε την ιστορία της, βασιζόμενος στο βιβλίο του Παναγιώτη Γκλεγκλέ «Ιστορία της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας».
Τα μαθήματα που διδάσκονταν οι μαθητές της εποχής είχαν σχέση με οικονομικά, συνάλλαγμα, διεθνείς όρους εμπορίου, ακόμη και στενογραφία και αλληλογραφία, καθώς στη σχολή φοιτούσαν και κορίτσια προκειμένου να εργασθούν στη συνέχεια κυρίως ως γραμματείς. Πολλοί απόφοιτοι δούλεψαν σε επιχειρήσεις και εταιρείες όπως του Λιναρδάκη, του Καρέλια, του Κεφαλαία, κ.α.
Από την Εμπορική Σχολή, σημείωσε ο κ. Γκραίκης, αποφοίτησαν μετέπειτα στελέχη επιχειρήσεων εκπαιδευμένα στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των εξαγωγών, κ.λπ. Στην ίδρυση της Σχολής συνέβαλαν ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο και ο Δήμος, ενώ το πρώτο κτήριο στο οποίο στεγάστηκε την περίοδο 1919 - 1920 ήταν αυτό στη συμβολή των οδών Αριστομένους και 23ης Μαρτίου, στον πρώτο όροφο, με είσοδο από την οδό Κρόμπα. Ο χώρος ήταν προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου. Ακολούθησαν άλλα κτήρια, το ακίνητο Πετρόπουλου στην Αριστοδήμου, το Ζουμπούλειο Μέγαρο, το 1ο Δημοτικό στην πλατεία Υπαπαντής, το κτήριο Κατσουλέα στη Φραγκόλιμνα (Οικονομικό Γυμνάσιο). 
Από τη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν οι συγκρίσεις με τη σημερινή επαγγελματική εκπαίδευση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από πολιτεία και φορείς.
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αντιλόγου Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Μαρία Νίκα