Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 21:10

“Το δέντρο του Ιούδα” παρουσιάστηκε στο “Βιβλιόπολις”

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος με τη Δήμητρα Δημοπούλου του "Βιβλιόπολις" και την Ελένη Κοφτερού Ο Μιχάλης Μακρόπουλος με τη Δήμητρα Δημοπούλου του "Βιβλιόπολις" και την Ελένη Κοφτερού

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος ήταν προσκεκλημένος του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» την Παρασκευή το βράδυ στην Καλαμάτα. Αιτία «Το δέντρο του Ιούδα», το τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κίχλη» και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές...

Έχει χαρακτηριστεί αστυνομική νουβέλα, όμως σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Στο «Δέντρο του Ιούδα» πρωταγωνιστής είναι ο Ηλίας, ο οποίος, αφού χάνει δουλειά και οικογένεια, αφήνει την Αθήνα και επιστρέφει στο χωριό του, το Δελβινάκι, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όταν μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη εκεί κοντά, ο Ηλίας βάζει σκοπό της ζωής του να εξιχνιάσει το φόνο.
Ανθρώπινες σχέσεις και ηθικά διλήμματα "φωτίζονται" σε μια ταραγμένη περιοχή, μέσα στο χιόνι και την ομίχλη, με φόντο το όμορφο αλλά και "σκληρό" ηπειρώτικο τοπίο.
Για ζωντανούς και ρεαλιστικούς διαλόγους έκανε λόγο η ποιήτρια Ελένη Κοφτερού, μιλώντας για το βιβλίο. «Ο Φλωμπέρ, έχει πει ότι το πιο δύσκολο πράγμα στη λογοτεχνία, είναι να βρεις τις λέξεις που χάνονται στο διάστημα που μεσολαβεί από τη σκέψη στο χαρτί. Ο Μιχάλης τις βρήκε αυτές τις λέξεις» παρατήρησε η ποιήτρια, διαβάζοντας τη δική της κριτική για το βιβλίο με τίτλο «Ο ψίθυρος των μικρών πραγμάτων». Όπως είπε, «ο προσεχτικός αναγνώστης θα ακούσει τον ψίθυρο των μικρών πραγμάτων στη νουβέλα αυτή».
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος την ευχαρίστησε, λέγοντας ότι ήταν η πρώτη φορά, σε παρουσίαση, που κάποιος ασχολήθηκε με τα «μικρά πράγματα» της ιστορίας του. Το κουμπί, το σακάκι, το τσίπουρο, τη σακούλα στο δέντρο… «Οι λεπτομέρειες, τελικά, είναι το πιο σημαντικό πράγμα στα βιβλία» συμφώνησε.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τον προσκεκλημένο συγγραφέα να διαβάζει δύο υπέροχα παλαιότερα διηγήματά του, «Τα παπούτσια του άγιου» και τη «Ρίγανη». Και τα δύο έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Φρέαρ».
Μαρία Νίκα