Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 09:29

Τεχνογνωσία από την Ολλανδία φέρνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Τάκης Γραμματικόπουλος, Στάθης Γυφτάκης, Στάιν Σμέντες Τάκης Γραμματικόπουλος, Στάθης Γυφτάκης, Στάιν Σμέντες

ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πώς διδάσκονται τα παιδιά τη μουσική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Υπάρχει εξειδικευμένος τρόπος διδασκαλίας; Με αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα πραγματοποίησε αυτές τις μέρες σεμινάριο στην Καλαμάτα ο πιανίστας και εκπαιδευτικός Τάκης Γραμματικόπουλος, προσκεκλημένος από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης και τον διευθυντή του, Στάθη Γυφτάκη...

Ένα άλλο ενδιαφέρον σεμινάριο που γίνεται σε μαθητές του Ωδείου, είναι αυτό του βιολονίστα Στάιν Σμέντες πάνω στην εκτέλεση της μπαρόκ μουσικής με τον τρόπο που παιζόταν στην εποχή της. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σμέντες θα δώσει διάλεξη σήμερα Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, ενώ αύριο Κυριακή στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία μπαρόκ μουσικής, στις 9.00 το βράδυ.
Και οι δύο μουσικοί έχουν έρθει από την Ολλανδία, ενώ ειδικότερα ο Τάκης Γραμματικόπουλος είναι Καλαματιανός, οποίος ζει από τα 18 του στο Άμστερνταμ, όπου σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε μουσικό σχολείο της πόλης. Την Πέμπτη έκανε ένα πρότυπο μάθημα σε παιδιά της Α΄ και Δ΄ Τάξης του 18ου Δημοτικού Καλαμάτας, ενώ χθες παρουσίασε νέες μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο.
Ο κ. Γραμματικόπουλος, που ασχολείται με την ανάπτυξη και διεξαγωγή μουσικών προγραμμάτων από την Α΄ έως την ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού, πραγματοποίησε αφιλοκερδώς αυτά τα σεμινάρια στην Καλαμάτα, ενώ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχείο της πόλης, εξέφρασε τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρει τις γνώσεις του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ειδικά για τη διδασκαλία της μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε ότι στην Ολλανδία υπάρχει ειδική 4ετής σχολή για εκπαιδευτικούς - μουσικούς, καθώς για να διδάξεις μουσική στα παιδιά εκτός από πτυχίο μουσικής απαιτούνται και παιδαγωγικές γνώσεις.
Ο βιολονίστας Στάιν Σμέντες, ο οποίος επίσης πραγματοποιεί αφιλοκερδώς το σεμινάριο στην Καλαμάτα, έχει εξειδικευτεί στον τρόπο με τον οποίο παιζόταν η μπαρόκ μουσική στην εποχή της, από το 1600 έως το 1750, όπου οι χορδές ήταν από έντερο και τα δοξάρια τοξωτά. Για τους μαθητές του Ωδείου ήταν κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι ερχόμενος από την Ολλανδία τους έφερε χορδές από έντερο και διαφορετικά δοξάρια για να παίξουν. Με αυτό το υλικό θα δώσουν και τη συναυλία μουσικής μπαρόκ την Κυριακή το βράδυ στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ιταλικό κοντσέρτο γκρόσο του Αρκάνγκελο Κορέλι και μέλη συνθέσεων του Ζαν Μπατίστ Λουλί.

Μαθητές του Ωδείου στην Αθήνα 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γυφτάκης αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη συναυλία που έδωσαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης οι ταλαντούχοι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Λυδία Άιζενμπαχ, Λουκάς Λυμπερόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Ματσατσίνη - Υφαντή (μαρίμπα) και Γιάννης Σύμκο (πιάνο). Η συναυλία θα επαναληφθεί στις 12 Μαρτίου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. 

Μαρία Νίκα