Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 01:54

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι ένα)

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι ένα)

Του Θανάση Παντε

Τα λόγια της Λουίζας Μπρανκούρ δεν ξάφνιασαν αφού ήξεραν πως η Αίγινα έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή γεμάτη ίντριγκες, πάθη, δολοπλοκίες στα βάθη των αιώνων. 

Διαδρομή περίπλοκη από κάθε άποψη, που δικαιολογημένα εξιτάρει τη φαντασία. 

 

Με οίστρο ποιητικής απαγγελίας η Μπρανκούρ άρχισε το ταξίδι στο χρόνο. 

“Αρχικώς το νησί ονομαζόταν Οινώνη, η Αίγινα ήταν μια από τις πολλές κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού και ως συνήθως τα κάλλη της δεν άφησαν αδιάφορο τον Δία,  οποίος για πολλοστή φορά φυγάδευσε, όπως άλλωστε το συνήθιζε, και αυτή την όμορφη κοπέλα, προκειμένου να την προστατέψει από τη μονίμως απατημένη σύζυγό του Ήρα. Έτσι τη μετέφερε στην ακατοίκητη Οινώνη. Ο δύστυχος πατέρας της, Ασωπός, από την άλλη, έμαθε το συμβάν από τον Σίσυφο, ο οποίος τιμωρήθηκε από το κορυφαίο των Θεών με το γνωστό σε όλους μαρτύριο της πέτρας. Από τον έρωτα αυτόν του Δία με την Αίγινα γεννήθηκε ο Αιακός, ο πρώτος βασιλιάς του νησιού, ένας δίκαιος άνθρωπος, όπως εθεωρείτο, που απέκτησε τους υπηκόους του ύστερα από παράκληση του στον Δία, που μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους. Ήταν αυτοί που ονομάστηκαν Μυρμιδόνες και θεωρήθηκαν απόγονοι αυτών οι γενναίοι πολεμιστές που οδήγησε στον πόλεμο της Τροίας ο Αχιλλέας. Γι’ αυτό άλλωστε και κατά μία εκδοχή θεωρείται ουσιαστικά πως είναι εγγονός του μυθικού βασιλιά Αιακού. Η Αίγινα κατοικούνταν ήδη από την 4η χιλιετία προ Χριστού, όμως πρώτη σοβαρή δραστηριότητα στο νησί υπάρχει από την πρωτοελλαδική περίοδο. Τα περισσότερα θα τα πληροφορηθείτε και πάλι στη βιβλιοθήκη του Αρχοντικού και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας”, είπε η Μπρανκούρ και σταμάτησε να μιλά, διαπιστώνοντας πως έχουν εξασιαστεί οι ακροατές της εκεί μπροστά στον πύργο του Ζαΐμη, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικής αρχιτεκτονικής. 

Χωρίς άλλα λόγια μπαίνουν ξανά στο θηριώδες τζιπ και συνεχίζουν την επιστροφή τους προς το κέντρο της Αίγινας. Μια επόμενη στάση είναι στη θέση “Κολώνα” και στο Μουσείο που εκεί υπάρχει. 

Εκεί στην είσοδο σχεδόν του μουσείου μπροστά στη μικρή πλατεία με την προτομή του Καζαντζάκη, η Λουίζα Μπρανκούρ τους ξαφνιάζει όλους ανακοινώνοντας πως θα συνεχίσει με τα πόδια προς το λιμάνι για να πάρει το πλοίο που μόλις φτάνει και να επιστρέψει στον Πειραιά. 

“Το αρχοντικό στη διάθεσή σας”, τους λέει και ραντεβού στη Στουπα στις 31 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο, για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Γιαννουλέα. 

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-




 

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (πέντε) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έξι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εφτά) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (οχτώ)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έντεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δώδεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα πέντε)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα έξι) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εφτά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα οχτώ) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι)