Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 12:31

Έκθεση «Φάροι-Φανοί» στο Μέγαρο Χορού

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες», που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η έκθεση διοργανώνεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του υπ. Πολιτισμού, με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και του τομέα Εικαστικών της ΚΕ «Φάρις»...

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή έκθεση ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν το φαρικό δίκτυο μέσα από το εποπτικό υλικό των συναρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και να περιηγηθούν ανάμεσα σε τμήματα φωτιστικών μηχανημάτων, από τη συλλογή εκθεσιακού υλικού της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι φάροι και οι φανοί  αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για κτίσματα μονολειτουργικά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σύνθεση. Συγκαταλέγονται στα «βιομηχανικά μνημεία», αλλά ουσιαστικά διατηρούν όλη την φιλοσοφία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελούν, ακόμη και σήμερα, στο σύνολό τους ένα χρηστικό δίκτυο ασφαλείας στους πλόες των θαλασσών μας.
Η έκθεση έχει σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σημασίας των φάρων και της εξέλιξής τους, ως πολιτιστικής κληρονομιάς άρρηκτα συνδεδεμένης με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, καθώς και να επικοινωνήσει στο κοινό την αναγκαιότητα της προστασίας και της συντήρησής τους.
Η έκθεση "Φάροι και Φανοί, Μνημεία-Μνήμες" θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έως και τις 3 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.