Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 00:12

“Νούμερο 387” / Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας

Πνιγμένοι στη θάλασσα πρόσφυγες, θαμμένοι χωρίς όνομα, ως σοροί αγνώστων στοιχείων. Ένας από αυτούς, το “Νούμερο 387”, είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της Μάνταλαϊν Λιρόιερ, που προβάλλεται απόψε, Δευτέρα 18 Οκτώβρη, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο πλαίσιο των προβολών με τίτλο “Ντοκιμαντέρ της Δευτέρας”...

Το ντοκιμαντέρ της Μάντελαϊν Λιρόιερ "Νούμερο 387" ήταν στο διεθνές πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που δεν είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί στο κοινό της Καλαμάτας. 

Τον Απρίλιο του 2015, ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 800 πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά της Λιβύης, προσθέτοντας ένα ακόμη κεφάλαιο στη λίστα της φρίκης. Τα θύματα είναι ανώνυμες, απρόσωπες φιγούρες που γλιστρούν στη λήθη, καταχωρημένες με αύξοντα αριθμό, σαν προϊόντα σε ράφι καταστήματος. Απομεινάρια από ρούχα, μουσκεμένα χαρτονομίσματα, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα είναι ό,τι απέμεινε από όσους χάθηκαν – μια βιτρίνα από πένθιμα υπολείμματα ζωής. Ένα σπαρακτικό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο απονέμει τον δέοντα σεβασμό στους γενναίους ερευνητές που έχουν αναλάβει την ιερή αποστολή να εντοπίσουν την ταυτότητα και τις ρίζες των θυμάτων· ένας διακριτικός ύμνος στην αξία και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ζωής.  

 

Τόπος προβολής: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11)

Ωρα προβολής: 9:30 μ.μ.

Είσοδος: Δωρεάν. Περιορισμένες θέσεις.

Ομιλούμενη γλώσσα: 62'

Υπότιτλοι: Ελληνικοί/αγγλικοί

 

- Παρακαλούνται οι θεατές να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωναϊού Covid-19 (αποστάσεις, μάσκα, χρήση αντισηπτικού).