Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 12:03

Κορσές – Corsage

Κορσές – Corsage

FILMHOUSE/ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

“Μία συγκλονιστική πρωταγωνίστρια που φορά και αποτινάζει τον κορσέ της με την ίδια ανάσα” είναι μία από τις κριτικές για την Βίκι Κριπς στην ταινία “Κορσές – Corsage”, της Μαρί Κρόιτσερ, που προβάλλεται από τη Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις εννιά το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Η ταινία είναι υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2023, από την Αυστρία.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερης για νέους κάτω των 18 ετών. 

Σημειώνει για την ταινία η Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: 

Τα Χριστούγεννα του 1877, η Σίσσυ γιορτάζει τα 40α γενέθλιά της. Ως Πρώτη Κυρία της Αυστρίας και σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’, δεν της επιτρέπεται να εκφράζεται και πρέπει να παραμείνει για πάντα η όμορφη νεαρή αυτοκράτειρα. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες, ακολουθεί ένα αυστηρό καθεστώς νηστείας, άσκησης, χτενίσματος και καθημερινής μέτρησης της μέσης. Πνιγμένη από αυτές τις συμβάσεις, πεινασμένη για γνώση και ζωή, η Σίσσυ επαναστατεί όλο και περισσότερο ενάντια σε αυτή την εικόνα.

Η Ευνοούμενη του Λάνθιμου συναντά τη Μαρία Αντουανέτα της Σοφία Κόπολα στο ανατρεπτικό δράμα εποχής της Μαρί Κρόιτσερ, και η Βίκι Κριπς (Αόρατη Κλωστή, Old) δίνει μια αριστουργηματική ερμηνεία ως Αυτοκράτειρα Σίσσυ, που εξαφανίζεται μέσα στον στενό κορσέ αυτοσυγκράτησης και κοινωνικής κριτικής της παγκόσμιας και διαχρονικής πατριαρχίας.

Μία αριστουργηματική φεμινιστική ματιά δίδεται εδώ στη γυναίκα πίσω από τον μύθο. Μία συγκλονιστική πρωταγωνίστρια που φορά και αποτινάζει τον κορσέ της με την ίδια ανάσα.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

Επίσημη υποψηφιότητα της Αυστρίας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2023.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Κορσές – Corsage

Biography, Drama, History | K-15 | 2022 | A| 113΄

Σκηνοθεσία: Marie Kreutzer

Παίζουν: Vicky Krieps, Colin Morgan, Ivana Urban

21:00 | Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18www.filmhouse.gr

#kalamatacinema

#filmhouse