Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 14:41

“Akinetopsia” σόλο παράσταση χορού με την Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

“Akinetopsia” σόλο παράσταση χορού με την Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

10-11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  

“Η «κίνηση» μεταξύ της αρχής και του τέλους των θέλω και των πρέπει” είναι το θέμα που ενέπνευσε την Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, για το νέο της έργο, το “Akinetopsia”, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα στις 10 και 11 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. 

Γράφει σχετικά η παραγωγή του έργου: “Η διαπραγμάτευση της μετάβασης από ένα σημείο σε ένα άλλο πάντα απασχολούσε τους ανθρώπους σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Η διαδικασία, η σημασία της, η εναλλαγή της από τετριμμένη κίνηση σε mindset, παρόλο που ερευνήθηκε με οποιονδήποτε γνωστό τρόπο, παραμένει μια «λιτερατούρα».

Η akinetopsia, η αδυναμία κάποιων ανθρώπων να αντιληφθούν την κίνηση μεταξύ δύο θέσεων, είναι μία σπάνια διαταραχή. Είναι; Αλήθεια;

Οι αφετηρίες και οι τερματισμοί μοιάζουν να είναι πλέον οι πιο σημαντικές καταστάσεις, οι μόνες ορατές από το «οπτικό νεύρο», οι μόνες ορατές από τον ψυχισμό πίσω από κάθε προσπάθεια επιβίωσης.

Το concept της παράστασης αντλεί σημειολογία, σημαίνον και ροή από αυτή τη διευρυμένη σε όλα τα επίπεδα τύφλωση κίνησης και προσπαθεί να φέρει το θεατή αντιμέτωπο με κάτι που ίσως έχει ξεχάσει/παραβλέψει, την «κίνηση» μεταξύ της αρχής και του τέλους των θέλω και των πρέπει του.

Είναι ένα σόλο χορευτικό με έντονο το εικαστικό στοιχείο (από το «εικάζω»).

Σύλληψη – χορογραφία – ερμηνεία: Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

Μουσική επιμέλεια: Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη (track playing: the sound of the magnetic field of the earth / released by the Technical University of Denmark – DTU)

Μίξη ήχου: Αλέξανδρος Beck

Artwork αφίσας: Βάιος Παρασκευάς

Γραφιστική επιμέλεια: Σοφία Μπράιλα

 

ΠΟΤΕ:

Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Ιουνίου 2023

Ώρα 21:00

 

ΠΟΥ:

Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας

 

ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€ (εισιτήρια στην είσοδο μισή ώρα πριν την έναρξη)

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) (2007), με συνέχεια των σπουδών της στο De Theaterschool του Άμστερνταμ στο τμήμα MTD (Modern Theatre Dance) (2008-2009). Finalist του P.A.R.T.S (Performing Art Research and Training Studios) στις Βρυξέλλες (2005).

Έχει παρακουθήσει σεμινάρια με τους: Lisa Race, David Dorfman, Keren Levi, David Zambrano, Debora Saxon, Trisha Brown, Ted Stoffer, Emio Greco’s “Double Skin Double Mind”, Linda Kapetanea, Josef Frucek, Giannis Mandafounis, Stella Zannou, Hofesh Shechter, Anne Tereza de Keersmaeker, Jasmine Vardimon κ.ά.

Ως χορεύτρια και performer έχει συνεργαστεί με τους: Hellenic Dance Company (με την παράσταση “War” σε Αθήνα και Βρυξέλλες), Στέλλα Ζάννου (Smack Dance Company με την παράσταση «2 στα 4», Αθήνα), Φαίδρα Σούτου (Trout Physical Theatre με την παράσταση Trainspotting – διασκευή της ομώνυμης ταινίας, Αθήνα), Kenzo Kusuda (με την παράσταση Abyss in Wonderland, Amsterdam), Sine Qua Non (Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την «Πετρόσουπα» σε μουσική Στάθη Γυφτάκη), Ορχήστρα των Χρωμάτων (στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με παραστάσεις για τρεις συνεχείς χρονιές σε συνεργασία με Σπύρο Σακκά, Γιάννη Φέρτη, Γεράσιμο Γεννατά, Τάσο Αποστόλου στις βραδιές λογοτεχνίας και μουσικής που οργάνωσε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου), Indira Rahmatulla (με την παράσταση “Cello in my life” στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας) κ. ά.

Ως χορογράφος έχει τέσσερις παραστάσεις στο ενεργητικό της, σε Άμστερνταμ, Αθήνα, Καλαμάτα, Κέα και Τρίκαλα.

Το σόλο με τίτλο “Speechless” (2008). το ντουέτο με τίτλο «(επί)Σκέψεις» (Afterthoughts) (2010-2011), το τρίο με τίτλο «Ωδή στην ελευθερία» (Ode to Freedom) (2018-2019) και το σόλο με τίτλο «Dead Man’s Switch». Το νέο έργο με τίτλο «Akinetopsia» είναι το πέμπτο της.

Διδάσκει σύγχρονο χορό σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες από το 2007 και με τα χρόνια έχει αναπτύξει δική της τεχνική, την Domino Technique. Διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή και αυτοσχεδιασμό σε μορφή σεμιναρίων. Μπαλέτο σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και ashtanga yoga, pilates, dance aerobic και κινητική αγωγή, κυρίως ως personal teacher, αλλά και σε συνεργασία με γυμναστήρια και σχολές χορού κατά καιρούς.

Τα τελευταία 4 χρόνια μένει και δραστηριοποιείται κυρίως (αλλά όχι μόνο) στα Τρίκαλα, από όπου και έχει καταγωγή”.