Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 11:19

“Ανθρώπινες ιστορίες” του Μιχάλη Μπάκα

“Ανθρώπινες ιστορίες” του Μιχάλη Μπάκα

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ξεκινά σήμερα, 2 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου, η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και ζει στη Μυτιλήνη, με θέμα που αναφέρεται στους πρόσφυγες και μετανάστες και με τίτλο “Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το απόγευμα…

Την έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας - Φ.Ο.ΚΑΛ. Στην πρόσκληση της έκθεσης σημειώνεται σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται ο Μιχάλης Μπάκας: “Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα, με ιστορικές αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το χειριστούμε «σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» ή μια «πληγή που χρειάζεται θεραπεία» αλλά ένα φαινόμενο με μακρά επίδραση στις κοινωνίες μας, για χιλιάδες χρόνια, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Στην έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Paris VIII το Νοέμβριο του 2022, και στη συνέχεια στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Konstanz της Γερμανίας, παρουσιάζονται «ανθρώπινες πορείες» προσφύγων που έφτασαν την τελευταία δεκαετία στη Λέσβο, ανθρώπων με όνειρο να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαιτέρα παιδιών και γυναικών, που είναι περισσότερο ευάλωτοι/ες σε σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους.          

Ο Μιχάλης Μπάκας γεννήθηκε στην Καλαμάτα και από το 1991 ζει στη Μυτιλήνη. Είναι ενεργό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και ασχολείται φωτογραφικά κυρίως με κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και με το προσφυγικό. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”.