Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 03:57

Η Καλλιρρόη Βελέντζα στήνει ένα θέατρο στην Καλαμάτα

Η Καλλιρρόη Βελέντζα στήνει ένα θέατρο στην Καλαμάτα

“ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ”
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακό Πολιτισμικής Διαχείρισης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δεύτερο μεταπτυχιακό Performance Making στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης...

Μετά απ’ όλες αυτές τις σπουδές (τώρα ετοιμάζεται για διδακτορικό) η νεαρή καλλιτέχνις Καλλιρρόη Βελέντζα, τη στιγμή που πολλοί συνομήλικοί της φεύγουν στο εξωτερικό, έρχεται στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής του πατέρα της, με σκοπό να στήσει έναν εναλλακτικό χώρο για θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις τέχνης.
Όλα ξεκίνησαν από τη συνεργασία της με το Κέντρο Νέων Καλαμάτας όπου δίδασκε εθελοντικά. Εκεί γνώρισε την επίσης εθελόντρια, επαγγελματία χορεύτρια και χορογράφο, Κατερίνα Κίτσου, κι έτσι προέκυψε η θεατρική ομάδα με τον τίτλο «ReAct». Αυτή τη στιγμή δουλεύουν δύο παραστάσεις - τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και το «Fred Lupo» σε κείμενο της Καλλιρρόης - που θα ανέβουν τον Μάιο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουν τον δικό τους χώρο στην οδό Λεΐκων 24. Το «Νηπιαγωγείο».
Του έδωσαν αυτό το όνομα γιατί όντως κάποτε στέγαζε ένα νηπιαγωγείο. «Θυμίζει μια ανεμελιά η λέξη νηπιαγωγείο, και το θέατρο σου ξαναφέρνει αυτή την παιδικότητα. Όταν γίνεσαι καταναλωτής ποιοτικής τέχνης, μοιράζεσαι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που σε γυρνάει στην παιδικότητα, στην ανεμελιά του παιχνιδιού που είχες. Σαν να ξαλαφρώνεις» εξηγεί η Καλλιρρόη Βελέντζα στην Kalamata Journal.

Χορηγία από το κοινό
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Στην Καλαμάτα ερχόμουν ως παιδί για διακοπές επειδή ήταν από εδώ ο πατέρας μου. Δεν υπήρχε ποτέ στο νου μου ότι θα έρθω να ζήσω στην Καλαμάτα. Προέκυψε» λέει η Καλλιρρόη.
«Τώρα λέμε να ανοίξουμε έναν δικό μας χώρο. Μου αρέσει πολύ ο εναλλακτικός χώρος στο θέατρο. Τα μεγάλα αμφιθέατρα είναι άνετα, ευρύχωρα, αλλά δεν είναι θεατρικοί χώροι, δεν μυρίζουν θέατρο, επικοινωνία, τέχνη και επαφή. Κι εμένα μ’ ενδιαφέρει πολύ αυτό στη θεατρική πράξη, η σχέση του ηθοποιού με το κοινό. Να ακούει ο θεατής την ανάσα του ηθοποιού. Η γοητεία του χώρου επίσης είναι σημαντική. Όταν πας θέατρο είναι μια πολύ συνολική εμπειρία. Δε μπορείς να πας να δεις θέατρο σε ένα συνεδριακό κέντρο και να είναι ίδια η εμπειρία με ένα μικρό θέατρο, έναν χώρο μαζεμένο, χειροποίητο».
Για την ολοκλήρωση του θεατρικού χώρου η ομάδα έχει ξεκινήσει crowdfunding, «μια μέθοδο χορηγίας από το κοινό στο indiegogo.com, όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να συμβάλει με όποιο ποσό θεωρεί, μπορεί ή θέλει να δώσει. Κι εμείς δίνουμε προσκλήσεις για τις παραστάσεις. Δηλαδή είναι προνομιακή αγορά στη μισή τιμή απ’ ό,τι θα έχει αύριο το εισιτήριο...
Βλέπω ότι η Καλαμάτα στηρίζει πολύ το θέατρο. Με χαρά παρακολουθώ τις παραστάσεις να γεμίζουν και σε αυτό το κοινό αξίζει να δει και κάτι διαφορετικό, ομάδες μικρές που έχουν φτιάξει τη δουλειά τους με πολύ μεράκι, σχεδόν με το τίποτα, πράγματα που βουτάνε, αναγκαστικά λόγω έλλειψης χρημάτων, στην ουσία του θεάτρου που είναι ο ηθοποιός».
Εκτός από θεατρικές παραστάσεις, στόχος είναι το «Νηπιαγωγείο» να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις τέχνης, όπως εικαστικές εκθέσεις, ποιητικές - λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές. Να είναι δηλαδή ένας πολιτιστικός πολυχώρος.
Όσο για τις παραστάσεις που θα δούμε τον Μάιο, στη «Σονάτα του σεληνόφωτος» η Καλλιρρόη Βελέντζα σκηνοθετεί και παίζει και η Κατερίνα Κίτσου χορογραφεί, ενώ στο «Fred Lupo» η Καλλιρρόη έχει γράψει το κείμενο, σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν από τους ρόλους. Μαζί της παίζουν η Σοφία Κωνσταντινέα, η Ζωή Γεωργιλέα και ο Χρήστος Θεοδώρου. Το «Fred Lupo» έχει να κάνει με το αίσθημα του φόβου και πρωταγωνιστούν σε αυτό τρεις ηρωίδες παραμυθιών: η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και η Μικρή Γοργόνα.
Μαρία Νίκα

*Ακολουθούν σε φωτογραφίες τα σχέδια για τη διαμόρφωση του «Νηπιαγωγείου»