Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 16:26

Κραουνάκης ερωτικός στην Καλαμάτα

Φωτο Giannis Priftis Φωτο Giannis Priftis

Συνέντευξη στη Μαρία Νίκα 
Η συνομιλία μας έγινε ένα ζεστό μεσημέρι του Ιουνίου, με το Brexit να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Μοιραία λοιπόν η κουβέντα πήγε και στην πολιτική. Ωστόσο ο Σταμάτης Κραουνάκης μας προειδοποίησε ότι αυτή η παράστασή του δεν είναι πολιτική αλλά ερωτική. Γιατί «τι μένει τελικά όταν όλα δείχνουν να καταρρέουν; Ο έρωτας». 
Ο λόγος για το «Όλοι ένα, Φίλα με», που στο πλαίσιο περιοδείας ανά την Ελλάδα, έρχεται και στο Κάστρο της Καλαμάτας τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 9.15 το βράδυ…

Η παράσταση που θα δούμε είναι ένα “φλας μπακ” στην πορεία σας μέχρι σήμερα;
Δε μπορώ να το πω “φλας μπακ”. Μπορώ να το πω “φλας ον”. Είναι τι κρατάει κανείς σαν απολύτως χρήσιμο σε μια στιγμή που όλα δείχνουν να καταρρέουν. Και κυρίως είναι ένα ταξίδι προς τα μπρος με ό,τι μας είναι χρήσιμο απ’ τα πριν. Eίναι μια ενωτική κλωστή που μας ενώνει με τον κόσμο.

Έχετε γράψει τόσα πολλά έργα. Ήταν εύκολη η επιλογή;
Ήταν εύκολο γιατί ήξερα πώς θέλω να ονομάσω την αφήγηση. Έγινε αυθόρμητα και απ’ ό,τι έδειξε δημιούργησε μια πορεία, μια κατεύθυνση με τον κόσμο την ώρα που συντονιστήκαμε με τους ανθρώπους.

Έχετε βάλει και κείμενα. Σαίξπηρ, Λόρκα, Ντάριο Φο…
Τα κείμενα που μπήκαν είναι πάρα πολύ μικρά και είναι σημεία αναφοράς όπου χρειαζόμαστε μια ανάσα, μια παράβαση λόγου για να πάμε παραπέρα. Είναι κι αυτά οδηγημένα μέσα από τη μουσική και είναι κείμενα τα οποία με έχουν σημαδέψει - εξ ου και τα χρησιμοποίησα. Μας δίνουν μια αφορμή να κοιτάξουμε θέματα που απασχολούν πάντα τους ανθρώπους. Υπάρχει, ας πούμε, ένα κείμενο του Σεφέρη για τους πρόσφυγες, που είναι σα να γράφτηκε τώρα.

Η κρίση έχει επηρεάσει τη δημιουργικότητά σας; Το κοινό που έρχεται στις συναυλίες είναι πια διαφορετικό;
Οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα ξέρουν γιατί έρχονται. Το θέμα είναι πώς φεύγουν. Και αυτό που με ευχαριστεί πραγματικά είναι ότι φεύγουν καλύτερα απ’ ό,τι έρχονται, κατά γενική ομολογία. Δεν ξέρω τι τους κάνω. Τα δίνουμε όλα. Είμαστε ολόψυχα μαζί τους. Για μένα το παρόν μου σε αυτή τη βόλτα, σημαίνει να ξανακερδίσουμε μια βραδιά που θα αλλάξει τα αισθήματά μας και τα κοιτάγματά μας για την τέχνη και τη ζωή.

Η παράσταση έχει πολιτικό περιεχόμενο;
Θα έλεγα πως δεν έχει. Όχι. Είναι ερωτική παράσταση.

Ωστόσο εσείς ως άνθρωπος είστε πολιτικοποιημένος, εκφράζετε άποψη…
Σαφέστατα, αλλά αυτό αφορά τον δημόσιο λόγο μου. Δεν ήθελα σε αυτό το ταξίδι να εμπλακούμε σε σάτιρα και τέτοια. Υπάρχουν ωραία πράγματα, υπάρχουν αναφορές, στίξεις, αλλά δεν είναι η κεντρική μας αναφορά αυτή.

Όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ευρώπη, το Brexit κ.λπ. τα παρακολουθείτε;
Τι λέτε; Δουλεύω σ’ ένα ραδιόφωνο σε καθημερινή βάση (σ.σ. Στο κόκκινο). Είναι δυνατόν να μην τα παρακολουθώ; Έχω άμεση επαφή με τα γεγονότα. Κοιτάξτε, αποκλείεται να μην έχουμε ισχυρές μετακινήσεις. Θα ζήσουμε… Ζούμε μια τρομερή εποχή.

Η Ελλάδα τι ρόλο πρέπει να έχει σε αυτή την εποχή;
Εννοείτε η Ελλάδα ως άνθρωποι; Η Ελλάδα ως χώρα; Η Ελλάδα ως κυβέρνηση; Η Ελλάδα ως τι;

Πιστεύετε ότι αυτά διαφέρουν. Δε μπορούν να είναι όλα μαζί…
Ε, δεν είναι όλα μαζί.

Πριν από ενάμιση χρόνο οι Έλληνες εξέλεξαν μια κυβέρνηση που θα τους έκανε να αισθανθούν αξιοπρεπείς. Ήρθε η αξιοπρέπεια;
Ακούστε. Κάθε κυβέρνηση, πριν γίνει κυβέρνηση λέει κάποια πράγματα και όταν γίνει κυβέρνηση αντιμετωπίζει άλλα πράγματα. Θα σας πω κάτι. Μία χώρα που, άμα θέλεις, μπορείς να την περπατήσεις με τα πόδια - δεν κινδυνεύεις -, με προϊόντα, πλούτο σε κάθε τόπο, χρυσάφια, θάλασσες, ήλιο, φιλότιμο, όταν ανέχεται αυτό που βλέπουμε όλοι κάθε μέρα μπροστά μας στις τηλεοράσεις και πιστεύει κανείς ότι μόνο με μία ψήφο κάθε τόσο εξαντλεί το πολιτικό του δικαίωμα, έχει σίγουρα θέμα και θα πρέπει να το κοιτάξει.

Να μην τα περιμένουμε όλα από την εξουσία…
Όχι. Έχει και μεγάλη σημασία ποια εξουσία διαλέγουμε. Και πώς τη διαλέγουμε και τι ρόλο παίζουμε κάθε φορά. Εδώ πήγαμε 60% Όχι και το είδαμε να μεταλλάσσεται σε μία νύχτα.

Μήπως οι Άγγλοι φάνηκαν πιο αξιοπρεπείς από μας;
Όχι. Οι Άγγλοι είναι μια αυτοκρατορία. Και ο λαός λέει “όταν τα βουβάλια πλακώνονται, τα βατράχια πάνε στην άκρη”. Αλλά τα βατράχια, εμείς δηλαδή, μπορούν να κοάζουνε. Να κάνουμε “κοάξ - κοάξ” όσο πιο δυνατά μπορούμε.

Είστε ένας καλλιτέχνης ο οποίος ανήκει στην αριστερά…
Δεν μου αρέσει η λέξη "ανήκω".

Τι σημαίνει αριστερός σήμερα;
Το να ζεις σαν αριστερός. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται και μάχεται για το μεροκάματο του κοπιάζοντος ανθρώπου. Εγώ ζω σαν αριστερός.

Αμέσως μετά την Καλαμάτα θα πάτε στη Μικρή Επίδαυρο με το «Λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα». Γιατί διαλέξατε αυτό το έργο τώρα;
Κατ’ αρχήν έχει να πει πάρα πολλά σήμερα. Έχει να πει πολλά για τη διχόνοια, για το πώς δεν τα κατάφερε η χώρα μετά από μια επανάσταση και χρειάστηκε πάλι τους ξένους βασιλείς, για το πώς απέτυχε η επανάσταση. Δίνει τρομερές συμβουλές στη νεολαία. Έχει μια φράση που εμένα με συγκινεί πάρα πολύ. Λέει «σκλαβωθείτε στα γράμματα». Με κυνηγάει πολλά χρόνια αυτό το κείμενο, γιατί είναι προφορικός λόγος ενός μεγάλου ήρωα που καταδικάστηκε σε θάνατο, έφαγε φυλακίσεις. Και μας βγήκε πάρα πολύ καλό.

Για τη νέα γενιά είστε αισιόδοξος;
Φυσικά. Καθημερινά συναντώ ανθρώπους ικανούς. Ας δούμε και τα όμορφα. Νέοι επιστήμονες, νέοι αθλητές, βραβεία της Ελλάδας σε διάφορα σημεία του κόσμου, τρομεροί μικροί επιχειρηματίες με προϊόντα, οικογενειακές επιχειρήσεις. Κινητοποιούνται οι ικανοί άνθρωποι. Τελειώσανε για πάντα τα εύκολα, έχουμε πόλεμο.

Η Καλαμάτα είναι υποψήφια πόλη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας θεσμός που προάγει τον πολιτισμό;
Της αξίζει κατ’ αρχήν. Και θέλω να το δω. Είναι ένας θεσμός που κινητοποιεί τις δυνάμεις της πόλης να δείξουν τον εαυτό τους.

 

Στην παράσταση, δίπλα στον Σταμάτη Κραουνάκη εμφανίζονται οι ερμηνευτές Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και Χάρης Φλέουρας. 

Εισιτήρια για τη συναυλία 
Γενική είσοδος: 16 ευρώ
Νεανικό, φοιτητικό έως 26 ετών, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 ευρώ
Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 87902
Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr - 11876