Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 01:52

Ένα μεσσηνιακό εστιατόριο στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου

Ένα μεσσηνιακό εστιατόριο στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου

Της Μαρίας Νίκα
Μάρθα Ζούπα - Αλέξανδρος Δημητρόπουλος. Εκείνη εικαστικός με σπουδές στη Γερμανία, εκείνος επιχειρηματίας. 'Αφησαν την Καλαμάτα για μια καινούργια ζωή στο Βερολίνο. Δηλαδή δεν την άφησαν εντελώς, γιατί αυτό που κάνουν εκεί, τους κρατά σε άμεση επαφή με την πατρίδα. Το εστιατόριο που άνοιξαν στην περιοχή του πολυπολιτισμικού και εναλλακτικού Κρόιτσμπεργκ σερβίρει μεσσηνιακές γεύσεις και διαθέτει εκλεκτά προϊόντα από τον τόπο τους. Από ελιές και ελαιόλαδο μέχρι τυριά, λουκάνικα, παστό, μέλι, κρασιά και χυλοπίτες. Στον όμορφο χώρο που έφτιαξαν με πολλή αγάπη, έδωσαν το παράξενο όνομα "Nonne & Zwerg", που θα πει "Η καλόγρια και ο νάνος". Όταν τους ρώτησα ποιος είναι ο συμβολισμός του, δε θέλησαν να τον αποκαλύψουν. Υποσχέθηκαν ότι θα μου πουν από κοντά όταν τους επισκεφθώ...  

IMG_7957.jpg

- Η μετακόμιση στη Γερμανία προέκυψε λόγω κρίσης;
Η κρίση μάλλον ήταν η δικαιολογία. Είχαμε και οι δύο την ανάγκη να ζήσουμε σε ένα "καινούργιο" περιβάλλον. Αναζητώντας νέες παραστάσεις και έχοντας την επιθυμία να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο.
 
- Πώς είναι η ζωή στο Βερολίνο για ανθρώπους της μεσογειακής Καλαμάτας;
Αν εννοεἰς τον καιρό, με το κρύο έχουμε προσαρμοστεί, αλλά αυτό που μας λείπει και μάλλον θα μας λείπει είναι το φως. Το χειμώνα είναι πολύ σκοτεινά, στην Καλαμάτα ακόμη και με συννεφιά, έχει περισσότερο φως απ' ό,τι εδώ τις μέρες του χειμώνα που έχει ηλιοφάνεια. Από την άλλη, η ζωή εδώ έχει μια σειρά, είναι λυμμένα τα αυτονόητα οπότε αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις περισσότερα πράγματα για σένα μακριά από τις δυσκολίες που σου δημιουργεί η αδιαφάνεια και η διαπλοκή στην Ελλάδα.
nonne5.jpg
- Οι σχέσεις σας με τους Γερμανούς ποιες είναι; Πώς σας αντιμετωπίζουν ως Έλληνες;
Οι Γερμανοί είναι πολύ φιλικοί μαζί μας. Είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις, ειδικά πριν από ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά ήταν και αυτοί ανημέρωτοι. Μια μικρή μερίδα είναι ενημερωμένη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Δυστυχώς και εδώ ο περισσότερος κόσμος εξαρτάται απο τα γεγονότα που θα του μεταφέρει η τηλεόραση.
nonne3.jpg
- Πώς ήρθε η ιδέα για το εστιατόριο;
Την ιδέα τη δουλεύαμε αρκετό καιρό. Θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας και, παράλληλα με την αγάπη μας για την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά πριοϊόντα, να δημιουργήσουμε έναν όμορφο χώρο όπου θα παρασκευάζουμε εδέσματα της καταπληκτικής μας κουζίνας και παράλληλα θα προωθούμε τα προϊόντα των παραγωγών του τόπου μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υπέροχα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας πραγματικά αξίζουν να προωθηθούν στις αγορές του κόσμου.
 
- Η επιχειρηματική εμπειρία του Αλέξανδρου συνδυάστηκε με το καλλιτεχνικό ταλέντο της Μάρθας;
Ειδικά για τη Μάρθα, παρ᾽ ότι πριν σπουδάσει στην Καλών Τεχνών είχε εργαστεί στο χώρο της εστίασης, η άλλη της αγάπη μετά την τέχνη των εικαστικών ήταν να δημιουργεί και να αυτοσχεδιάζει στην κουζίνα. Οπότε, όπως επισημάνατε, "παντρεύτηκε" η δημιουργικότητα με την πρακτικότητα.
nonne1.jpg
- Μου θυμίσατε το ζεύγος Ακριθάκη, με το διάσημο εστιατόριο Fofi’s στο Βερολίνο. Απλώς, εκεί ο ζωγράφος ήταν ο σύζυγος και η επιχειρηματίας η σύζυγος...
Ναι, εδώ εξελίσεται ανάποδα η ιστορία. Προσπαθούμε και εμείς να δημιουργήσουμε κάτι διαχρονικό που στη συνέχεια να μπορέσουμε να το συνδυάσουμε και με την τέχνη. Η εμπλοκή της τέχνης στο μαγαζί είναι ένα απο τα σχέδιά μας.
 
- Η ταμπέλα στην είσοδο είναι τέλεια. Έργο της Μάρθας; Και η ονομασία «Η καλόγρια και ο νάνος» έχει κάποιο συμβολισμό;
Η ταμπέλα είναι έργο του ξάδερφού της, επίσης εικαστικού, Άρι Πετριόλη. Η ιστορία πράγματι έχει ένα σενάριο αλλά δεν θα θέλαμε να σας την αποκαλύψουμε τώρα. Θα προτιμούσαμε όταν έρθετε εδώ με το καλό να σας τη διηγηθούμε απο κοντά.
nonne6.jpg
- Στις φωτογραφίες της σελίδας σας στο facebook είδα ελιές και λάδι. Τα ελληνικά - μεσσηνιακά προϊόντα τι ρόλο παίζουν στο μενού σας; 
Τα προϊόντα της Μεσσηνίας παίζουν πράγματι κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία των φαγητών μας. Άλλωστε μέσα στο πρότζεκτ ήταν και παραμένει τα πάντα να μαγειρεύονται με προϊόντα από το ράφι μας. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, χυλοπίτες, όσπρια, ελιές, σύκα, μέλι, όλα έχουν βασικό ρόλο στην κουζίνα μας...
 
- Οι Βερολινέζοι γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα;
Ναι, είναι πολλά τα ελληνικά εστιατόρια αλλά και παράλληλα με τα ταξίδια που κάνουν στην Ελλάδα γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και αγαπούν την ελληνική κουζίνα.
 
- Πώς βλέπετε το μέλλον; Πήγατε Βερολίνο για να μείνετε;
Ναι, είναι μια πόλη που σε αφομοιώνει πολύ γρήγορα και την οποία αγαπούμε και οι δύο πολύ. Αλλά και με τη νέα μας ενασχόληση θα χρειαστούμε αρκετό καιρό για να φτάσουμε στον τελικό στόχο μας.
nonne2.jpg
- Σας λείπει κάτι από την Ελλάδα και την Καλαμάτα;
Η οικογένεια μας, οι φίλοι μας και η θάλασσα.
 
- Οι Έλληνες και οι Καλαματιανοί φίλοι που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο πού θα σας
βρουν;
Το Nonne & Zwerg θα το βρούν οι φίλοι μας στο Κρόιτσμπεργκ, σε μια απο τις πιο φημισμένες γειτονιές του Βερολίνου, με πολύ έντονη ζωή, γκαλερί, μαγαζιά και τώρα πια και με εμάς!