Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 02:26

Το σχέδιο για το αύριο του Επιμελητηρίου και της οικονομίας της Μεσσηνίας

Το σχέδιο για το αύριο του Επιμελητηρίου και της οικονομίας της Μεσσηνίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΞΥΓΚΩΡΟΥ
Έφτασε η ώρα της κρίσης, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα είναι ανοιχτές οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Νέο πρόσωπο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, υποψήφιος πρόεδρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Μεσσηνία-Καινοτομία», ετών 41…

Συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο

Τον ρωτήσαμε για πράγματα που έχει πει για εκείνον ο συνυποψηφίος του Γιώργος Γκούμας, του ζητήσαμε την άποψή του για τον Γιώργο Καραμπάτο και για την κυβέρνηση, του κάναμε ερώτηση για τη στάση της αυτοδιοίκησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Απάντησε σε όλα με σύνεση. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω εμπλακεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις» τόνισε, όπως και ότι «δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε», αλλά και ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε συνάδελφοι». Παρουσίασε πτυχές του Στρατηγικού Σχεδίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, για την περίοδο 2018-2022, το οποίο έχει εκπονήσει με την ομάδα του, τονίζοντας ότι είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Κάλεσε λοιπόν τα μέλη του Επιμελητηρίου σε συμπόρευση και ενότητα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου «…γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».

-Ο ψιλικατζής της γειτονιάς, ας πούμε, γιατί να έρθει στο Επιμελητήριο και να ψηφίσει; Τι έχει να επωφεληθεί εάν εκλεγείτε εσείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου;
Καλώ ένθερμα όλους τους επαγγελματίες και κάθε ένα μέλος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ξεχωριστά, να λάβει μέρος στις εκλογές και να δώσει δύναμη στη νέα διοίκηση να παλέψει με τα προβλήματα, να διαμορφώσει προτάσεις για την επίλυσή τους και να πείσει τους αρμόδιους φορείς της διοίκησης να τις υλοποιήσουν. Ένα Επιμελητήριο δεν μπορεί να είναι δυνατό εάν δεν έχει μια ενεργή και πολυπληθή βάση. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να έρθουν όλοι και να ψηφίσουν.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, εμείς από την επόμενη κιόλας ημέρα, θα είμαστε παρόντες και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού και της εποικοδομητικής συνεργασίας, το σχέδιό μας, από το οποίο θα επωφεληθούν όλα τα μέλη και όλος ο Νομός. Είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την περίοδο 2018-2022, το οποίο ετοιμάσαμε ύστερα από πολλή μελέτη και συνεργασία με ειδικούς και καταθέσαμε δημόσια στις 13 Οκτωβρίου 2017.

Θέλω να πω στους συναδέλφους ότι το σχέδιο αυτό πατάει στην πραγματικότητα και είναι υλοποιήσιμο, όχι ευχολόγιο. Το ετοιμάσαμε με μια ομάδα νέων ανθρώπων που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια τη δράση του Επιμελητηρίου, που γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο και τη σημασία του επιμελητηριακού θεσμού, που βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις ίδιες δυσκολίες και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα μόνο όταν η επιχειρηματική κοινότητα είναι ενωμένη.

-Μεσσηνία-Καινοτομία το όνομα του συνδυασμού σας. Τι καινοτόμο φέρνετε;
Η πρώτη καινοτομία, για τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή μας, είναι το πώς δημιουργήθηκε ο συνδυασμός μας. Εγώ δεν αυτοχρίστηκα υποψήφιος πρόεδρος ούτε λειτουργώ σαν Λουδοβίκος και αλάθητος αρχηγός. Εμείς είμαστε νέοι άνθρωποι με επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχουμε τις αγωνίες μας για το πώς θα φτιάξουν τα πράγματα στη χώρα και τη φιλοδοξία ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό μέσα από το Επιμελητήριο. Συζητήσαμε μεταξύ μας και μου ανατέθηκε με δημοκρατική, συλλογική διαδικασία, να είμαι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μεσσηνία-Καινοτομία». Έτσι θα λειτουργήσουμε και στο Επιμελητήριο, με δημοκρατία και με γνώμονα να αξιοποιήσουμε ό,τι καλό υπάρχει, αλλά και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στο πραγματικό "Σπίτι" του επαγγελματία.

Από εκεί και πέρα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αναπτύξουμε την καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών, αναπτυξιακών εργαλείων και παραγωγικών διαδικασιών με οικονομική αξία, ώστε οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου να είναι σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό και με διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.

Μεταξύ άλλων, έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε θερμοκοιτίδα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και να  κληθούν να ενταχθούν σε αυτή νέες επιχειρηματικές ομάδες, οι οποίες είτε σχετίζονται με παραδοσιακές τεχνολογίες και τεχνολογικές καινοτομίες είτε με αντικείμενο δραστηριότητας παραδοσιακά επαγγέλματα, διαφοροποίηση παραδοσιακών τακτικών, εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τουριστικά επαγγέλματα.

-Ενώ ο συνυποψήφιός σας Γιώργος Γκούμας σας έχει προκαλέσει με λεκτικές επιθέσεις, εσείς ακολουθείτε μια ήπια προεκλογική γραμμή. Γιατί;
Προσωπικά, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω εμπλακεί σε τέτοιου είδους ανούσιες αντιπαραθέσεις, πόσω δε μάλλον την ώρα που πρέπει να εκφράσω το όραμα, τους προβληματισμούς και το σχέδιο άλλων 113 επαγγελματιών για το μέλλον του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για τσακωμούς όταν οι επιχειρηματίες παλεύουν για να κρατήσουν σε ανάπτυξή ή να διατηρήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους. Είμαστε συνάδελφοι, όχι αντίπαλοι.

Εξάλλου, το έχω υπογραμμίσει και άλλες φορές, την επομένη των εκλογών πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να λειτουργήσει το Επιμελητήριο, να εξυπηρετεί τα μέλη του και να προωθεί τις προτάσεις τους.

-Γιώργος Καραμπάτος: Έκανε καλό ή κακό στο Επιμελητήριο;
Κανένας δεν τα κάνει όλα καλά, κανένας δεν τα κάνει όλα άσχημα. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε αλλά ό,τι καλό έχει γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις να το φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά και να βάλουμε και τη δική μας σφραγίδα, προωθώντας τις γνώσεις και τη διαφορετικότητα όλων μας. Αλλά επειδή την ερώτηση αυτή προφανώς την κάνετε με αφορμή τα όσα έχουν ειπωθεί για μένα και τον κ. Καραμπάτο, εκείνο που έχω να επισημάνω είναι ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε το πλαίσιο συμφωνίας που είχαν συνυπογράψει οι δυο επικεφαλής των τότε συνδυασμών για τη συνδιοίκηση του Επιμελητηρίου. Και δεν το επισημαίνω ως κάτι κακό, γιατί το Επιμελητήριο έπρεπε να διοικηθεί. Πιστεύω πως είναι εντελώς ανούσιο να εγκλωβίζουμε όλη τη προεκλογική συζήτηση σε τέτοια θέματα.

-Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια πρέπει να είναι η σχέση τους; Κάποιοι έχουν την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση δε στηρίζει την επιχειρηματικότητα με την έννοια ότι οι Δήμοι κάνουν απευθείας αναθέσεις χωρίς σταθερά κριτήρια, επιβάλλουν οριζόντια τέλη σε όλους, δεν διαβουλεύονται με την επιχειρηματική κοινότητα για παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία…
Εμείς βλέπουμε την αυτοδιοίκηση ως ένα σημαντικό στήριγμα της επιχειρηματικότητας και θεωρούμε πως οι Δήμοι με τις παρεμβάσεις τους, ιδιαίτερα τα έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων, βοηθούν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Τα θέματα που αναφέρατε είναι υπαρκτά, σε κάποιες περιπτώσεις σε χαμηλό βαθμό σε άλλες σε πιο μεγάλο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, γιατί είναι καθοριστικής σημασίας αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση υποδομών που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Μεσσηνίας και οι οποίες σε σημαντικό βαθμό ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη της αυτοδιοίκησης.

Είναι ακόμη εξαιρετικής σημασίας ο καθορισμός των χρήσεων γης εντός των πόλεων και των οικισμών, με έμφαση στο διαχωρισμό των εμπορικών χρήσεων και με τρόπο ώστε να προστατεύονται τα ιστορικά κέντρα και τα παραδοσιακά κελύφη των οικισμών. Όπως και η χωροθέτηση επιχειρηματικών πάρκων στις παρυφές των πόλεων για την εγκατάσταση μεγάλων συγκροτημάτων πολυκαταστημάτων που σήμερα δυστυχώς είναι εγκατεστημένα εντός πόλεων, αλλοιώνοντας την εικόνα τους και ναρκοθετώντας την επιβίωση του μικρού αλλά παραδοσιακού εμπορίου.

-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κλίνετε, πολιτικά, προς την κυβερνητική πλευρά. Και όλοι, σχεδόν, λένε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πολιτικές που εξοντώνουν την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα με την υπερφορολόγηση. Ποια είναι η θέση σας για την κυβερνητική πολιτική;
Είμαι υποψήφιος για το Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο έχει το θεσμικό ρόλο του συμβούλου της πολιτείας. Δεν μπορώ λοιπόν ούτε έχω σκοπό να είμαι ούτε με την κυβέρνηση ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε να σχολιάζω την πολιτική της σημερινής ή της προηγούμενης ή της αυριανής κυβέρνησης. Σεβόμαστε τις κυβερνήσεις, σεβόμαστε τα κόμματα, αποτελούν τον πυλώνα της δημοκρατίας και θα συνεργαστούμε μαζί τους.

Όποιος δεν παραδέχεται ότι εδώ και χρόνια είναι σε εφαρμογή ένα πρωτόγνωρο φοροκυνηγητό προς την επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι ειλικρινής. Ίσως να αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις χώρες του κόσμου όταν από το 2013 μέχρι σήμερα το φορολογικό πλαίσιο άλλαξε 82 φορές και συγκεκριμένα 33 φορές ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, 27 φορές ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, 17 φορές ο ΕΝΦΙΑ και 5 φορές τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα ώστε να αρχίσει ο ιδιωτικός τομέας να παράγει περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα και είδη, να αυξηθούν οι εξαγωγές, να μειωθούν οι εισαγωγές και να πολλαπλασιαστούν τα κρατικά έσοδα ώστε να σταματήσει το φοροκυνηγητό.

Ο συνδυασμός μας θα διεκδικήσει το συνολικό επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απλοποίησης, τη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ.

-Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Θα ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία εάν δοθεί σε επενδυτή;
Ως επιχειρηματίες δεν έχουμε ιδεολογικά θέματα με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν λέμε λοιπόν όχι στις ιδιωτικές επενδύσεις, αντίθετα πρέπει να τις επιδιώκουμε. Όσο αφορά όμως επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια περιουσία, πρέπει πάντα να διασφαλίζονται οι συνθήκες εκείνες που προστατεύουν το γενικό συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) είναι ένα επενδυτικό μοντέλο το οποίο υπό τις σωστές προϋποθέσεις είναι βιώσιμο.  

Όμως εκείνο που πρέπει να προηγείται πάντα είναι το σχέδιο για την αξιοποίηση των υποδομών. Και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είχε και έχει σχέδιο για τις υποδομές που θα αναπτύξουν την οικονομία. Σας λέω ότι από τη δεκαετία του ’60 το Επιμελητήριο είχε ξεκινήσει τον αγώνα για τον Εθνικό Δρόμο, ενώ στα νεότερα χρόνια θα ήταν άδικο να παραγνωριστεί ότι έβαλε το δικό του λιθαράκι για τον αυτοκινητόδρομο. Τώρα καλούμαστε να απαιτήσουμε σωστά και με σχέδιο, άλλα έργα όπως τον περιφερειακό δακτύλιο της Μεσσηνίας, την Ολυμπία Οδό που πρέπει από την Πάτρα και τον Πύργο να καταλήγει στην Καλαμάτα, την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, τη αναβάθμιση και επέκταση του αεροδρομίου, την εφαρμογή του master plan για τον λιμένα Καλαμάτας, την επισκευή και λειτουργία του λιμανιού της Κυπαρισσίας και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της δυτικής Μεσσηνίας με τη Ζάκυνθο, την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, την αστική ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά πάρκα, τη εμπορική πολεοδομία και φυσικά λύσεις βιώσιμες για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Είστε αισιόδοξος για το αύριο της οικονομίας της περιοχής μας;
Πιστεύω απόλυτα ότι η οικονομία της Μεσσηνίας έχει μέλλον μόνο εάν έχει επίδοση στην καινοτομία και εάν ο κύριος γνώμονας στο σχεδιασμό είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο συνδυασμός «Μεσσηνία-Καινοτομία» έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλά για να το επιτύχει χρειάζεται να είναι ενωμένη η επιχειρηματική κοινότητα και με σοβαρότητα να διεκδικήσει από την πολιτεία την εφαρμογή του. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ζητούμε από τους συναδέλφους μας να προχωρήσουμε μαζί. ...γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!