Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 02:07

Μαρία Σκαφιδά: "Η επιτυχία της Μπερνάντα Άλμπα μας έδωσε ώθηση για επόμενα βήματα"

Μαρία Σκαφιδά: "Η επιτυχία της Μπερνάντα Άλμπα μας έδωσε ώθηση για επόμενα βήματα"

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένα από τα καλά σε αυτήν την πόλη είναι ότι διαθέτει αρκετές θεατρικές ομάδες, ερασιτεχνικές μεν, ποιοτικές δε. Δουλεύουν πολύ τις παραστάσεις τους, ανεβάζουν κάθε χρόνο σχεδόν ένα με δύο έργα, διατηρώντας τον πήχη σε αρκετά καλό επίπεδο. Το εισπράττει αυτό το κοινό της Καλαμάτας και τις υποστηρίζει, τις ομάδες του τόπου του. Μία από αυτές είναι και η Αυτοσχέδια Σκηνή, που λειτουργεί από το 2012 στο ιστορικό κέντρο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η ηθοποιός και σκηνοθέτις, Μαρία Σκαφιδά, η οποία διδάσκει στα τμήματα Ενηλίκων και Εφήβων που διαθέτει η Σκηνή, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί ανελλιπώς τις παραστάσεις που ανεβάζουν...

Η επιτυχία που γνώρισε την άνοιξη η παράσταση «Το Σπίτι της Μπερναντα Άλμπα» του Λόρκα, επισφραγίστηκε με δύο διακρίσεις για την Αυτοσχέδια Σκηνή στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, τον Ιούλιο. «Όπου παίξαμε αυτήν την παράσταση, ο κόσμος παρακολουθούσε λέξη προς λέξη το κείμενο», λέει η σκηνοθέτις της παράστασης, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία που γνώρισαν στην Καλαμάτα ήταν αυτή που έδωσε την ώθηση στους συντελεστές της να την ταξιδέψουν μέχρι την Μονεμβασιά… και να αποφασίσουν να την ξαναπαρουσιάσουν στην πόλη μας τον προσεχή Νοέμβριο!

Για φέτος, όμως, η Μαρία έχει ετοιμάσει άλλες δύο εκπλήξεις: το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Θέλω μια χώρα» με την Ομάδα των Εφήβων της Αυτοσχέδιας Σκηνής και την «Δεσποινίδα Μαργαρίτα», τον μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάυντε, με την ίδια επί σκηνής. Για του χρόνου, δε, ετοιμάζει με την ομάδα των Ενηλίκων, Λυσιστράτη…!

Για όλα αυτά μιλήσαμε στη συνέντευξη που ακολουθεί, αν και η αφορμή ήταν τα μαθήματα που ξεκινούν στο Εργαστήρι της από τις 23 Σεπτεμβρίου. Με κατατόπισε σε όλα και απάντησε στις απορίες μου γύρω από την Αυτοσχέδια Σκηνή,ενώ τοποθετήθηκε και επί των ζητημάτων που απασχολούν το ερασιτεχνικό θέατρο στην Καλαμάτα…

Συνέντευξη στη Βένια Παπαδοπούλου

-Μαρία, ξεκινάτε από Δευτέρα, μία εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων θεάτρου για ενήλικες και εφήβους. Αυτά τα μαθήματα, σε ποιούς ακριβώς απευθύνονται;

«Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με το θέατρο. Απευθύνονται σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το θέατρο σαν ενασχόληση και μέσα από αυτό μπορούν να πάρουν πολλά πράγματα για τον εαυτό τους, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, το σώμα τους…
Δουλεύουμε πάρα πολύ την επικοινωνία με τον συμπαίκτη, το οποίο επίσης τους βοηθάει γενικότερα στην επικοινωνία.
Δεν είναι, δηλαδή, μια δραστηριότητα για να παίξει κανείς απαραιτήτως σε παράσταση. Μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του. Μέσα από το θέατρο, να πάρει και τα οφέλη του να ανήκεις σε μία ομάδα, η οποία αναπτύσσει συναισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, και να μπορέσει να διοχετεύσει την δημιουργικότητά του μ’ έναν τρόπο.
Αν είναι το θέατρο η Τέχνη που τον εκφράζει, μπορεί να έρθει και να πάρει πολλά εφόδια για τη ζωή του, είναι νομίζω μια ενασχόληση που σου προσφέρει μία επαφή με τον εαυτό σου και κατ’επέκταση με τους άλλους».

-Αυτή η εβδομάδα, λοιπόν, είναι εβδομάδα γνωριμίας για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει, να δει πώς γίνονται τα μαθήματα και να αποφασίσει, αν θέλει να τα παρακολουθήσει στη συνέχεια και να εγγραφεί.

«Ακριβώς. Κάθε χρόνο, προηγείται μία εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων για να γνωρίσουν τον χώρο, την ομάδα, εμένα που διδάσκω, και να δούνε αν θέλουν να συνεχίσουν.
Η γνωριμία γίνεται μέσα από θεατρικές ασκήσεις.
Οι εγγραφές θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο. Από τον Οκτώβριο και μετά η συμμετοχή θα γίνεται κανονικά με συνδρομή».

-Συνήθως μετά από πόσα μαθήματα μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε παράσταση;

«Η ομάδα η ερασιτεχνική αποτελείται από συγκεκριμένα άτομα, που συμμετέχουν σταθερά στις παραστάσεις. Όταν κάποιος έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον μία χρονιά κάποιο μάθημα στο Εργαστήρι, την επόμενη χρονιά μπορεί να ενταχθεί στην ερασιτεχνική ομάδα. Είμαστε η μόνη ομάδα που το κάνει αυτό, συνήθως οι άλλες ερασιτεχνικές ομάδες είναι πιο ανοιχτές».

Αυτό το κάνει, όπως μου εξηγεί, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που γράφονται στα μαθήματα χωρίς να είναι συνειδητοποιημένοι. Τους δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα, μέσα από την παρακολούθηση μαθημάτων ενός ολόκληρου χρόνου, να καταλάβουν αν τους αρέσει η ενασχόληση με το θέατρο και κυρίως να κατανοήσουν τις απαιτήσεις που έχει η συμμετοχή σε μία θεατρική παράσταση, ακόμη κι αν είναι ερασιτεχνική.

«Και στο Εργαστήρι θα έχουμε ένα μάθημα που λέγεται ‘Υποκριτική- Παράσταση’, στο οποίο θα μπορούν να παίξουν όσοι το παρακολουθήσουν, αλλά στην παρουσίαση-παράσταση που θα κάνουμε στο τέλος, οι απαιτήσεις θα είναι πολύ λιγότερες από εκείνες της ερασιτεχνικής ομάδας».

-Εκτός από το Εργαστήρι, στην Αυτοσχέδια Σκηνή οι εγγραφές αφορούν και την εφηβική ομάδα. Αυτή, σε ποιές ηλικίες απευθύνεται;

«Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από πέμπτη Δημοτικού, που είναι στην προ-εφηβεία, μέχρι και Γυμνάσιο-Λύκειο».

Η ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

-Την Άνοιξη που μας πέρασε κάνατε μία πολύ μεγάλη επιτυχία με «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Η παράστασή σας ταξίδεψε το καλοκαίρι και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου του Δήμου Μονεμβασίας, όπου αποσπάσατε δύο βραβεία: καλύτερης παράστασης και β' γυναικείου ρόλου για την Σοφία Δαμήλου. Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται παράσταση της Αυτοσχέδιας Σκηνής;

«Ναι, είναι η πρώτη φορά και η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη. Η επιτυχία της παράστασης πέρυσι στη Καλαμάτα πραγματικά μας έδωσε ώθηση να την στείλουμε στο Φεστιβάλ, που είχε πάνω από 50 συμμετοχές από την Ελλάδα και την Κύπρο».
Περιγράφοντας την εμπειρία και τα συναισθήματα που έζησαν εκείνες τις ημέρες του Ιουλίου, αναφέρει:
«Όταν προκριθήκαμε στις 12 ομάδες που θα έπαιζαν στο Φεστιβάλ, ήταν για εμάς ήδη μία διάκριση, δεδομένου ότι και τα παιδιά που παίζουν, ουσιαστικά παίζουν σε παράσταση πρώτη ή δεύτερη φορά! Οπότε, ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία ότι περάσαμε στις 12 ομάδες.
Μετά, όταν διαγωνιστήκαμε, το κοινό παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, πραγματικά. Γενικά, όπου παίξαμε την παράσταση αυτή , το κοινό παρακολουθούσε λέξη προς λέξη το κείμενο και μάλιστα κάποιες φορές υπήρχαν και αντιδράσεις από κάτω, έκαναν σχόλια σαν να ήταν στο σπίτι τους και έβλεπαν τηλεόραση…
Αυτό έγινε και στη Μονεμβασιά που ήταν και πολύ μεγαλύτερος ο χώρος, οπότε ήταν και πιο έντονες οι αντιδράσεις και τα vibes που παίρναμε. Καταλάβαμε ότι θα πάρουμε κάποιο βραβείο (…) και εμείς και η ομάδα της Αργυρούπολης που ήταν επίσης πάρα πολύ καλή.
Το καταλάβαμε από τις αντιδράσεις του κόσμου. Όταν τελείωσε η παράσταση, ο κόσμος δεν σταματούσε να χειροκροτεί! Πάνω από δέκα λεπτα… Όταν πήραμε τα βραβεία, μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και περισσότερη ώθηση να κάνουμε κι άλλα πράγματα.

-Ξανανεβάζετε, λοιπόν, την Μπερνάντα Αλμπα το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος". Ετοιμάζετε άλλη παράσταση για φέτος;

«Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουμε πρόβες για την επόμενη χρονιά (σ.σ Φθινόπωρο 2020).Θα ανεβάσουμε τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη με την ίδια ομάδα, που αποτελείται από 12 παιδιά».

-Παράλληλα, η ομάδα των εφήβων, τον Μάρτιο του 2020, θα παρουσιάσει το βραβευμένο έργο " Θέλω μια χώρα" του Ανδρέα Φλουράκη, ένα σύγχρονο έργο, που έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τί πραγματεύεται το έργο αυτό;

«Μιλάει για την Ελλάδα της κρίσης και πώς την αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και τα προβλήματά τους. Είναι ένα σύγχρονο έργο, είναι λίγο ιδιαίτερη η δομή του, γιατί δεν υπάρχει χώρος συγκεκριμένος που διαδραματίζεται το έργο, είναι όλοι οι ηθοποιοί επί σκηνής με μια βαλίτσα, είναι ‘φράση- φράση’, φράσεις που λένε οι ηθοποιοί, βρίσκονται όλη την ώρα πάνω στη σκηνή όλοι και μιλάνε για το πώς θα ήθελαν να είναι η χώρα τους.

Κι επειδή, όπως είπα, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα με αυτήν την ομάδα -είναι τρία χρόνια αυτή η ομάδα των εφήβων – σκέφτηκα ότι μία ομάδα εφήβων μπορεί να παρουσιάσει ένα έργο το οποίο μπορούν να το δουν και ενήλικες.
Θέλω να πιστεύω ότι θα στηριχθεί από την πόλη γιατί είναι πρόταση. Έχουμε μιλήσει με τον Ανδρέα Φλουράκη, έχουμε πάρει τα δικαιώματα του έργου, ό ίδιος ήταν πολύ υποστηρικτικός και υπάρχει περίπτωση να τον φιλοξενήσουμε κιόλας, να έρθει να δει την παράσταση».

-Να μας μιλήσεις τώρα και για τον δικό σου μονόλογο, σε ρόλο έκπληξη, που θα ανεβάσεις τον Δεκέμβριο…

«Θα κάνω την ‘Δεσποινίδα Μαργαρίτα’ του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάυντε, ένα έργο που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά από την Έλλη Λαμπέτη», λέει και σπεύδει να διευκρινίσει με σεμνότητα ότι δεν υπάρχει καμμία σχέση και καμμία σύγκριση της ίδιας με την Λαμπέτη...Της λέω ότι εγώ την παράσταση αυτή την έχω συνδυάσει με τον Γιώργο Μαρίνο και με επιβεβαιώνει, λέγοντάς μου ότι όντως την είχε παίξει κι εκείνος.

«Ο συγγραφέας, όταν το έγραψε ήταν 21 ενός χρόνων. Είχε πάει σε πολλά πανεπιστήμια ανά την Υφήλιο, για να σπουδάσει, αλλά έφευγε απ’ όλα. Έγραψε αυτό το έργο για την εκπαίδευση, αλλά βέβαια δεν μιλάει μόνο για την εκπαίδευση. Μιλάει και για όλα τα συμπλέγματα που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος διδάσκει ή που παίρνει ένα ρόλο δασκάλου…»
«Θα το δοκιμάσουμε, προσθέτει συγκρατημένα και, για να υποστηρίξει την επιλογή της, τονίζει ότι είναι ένα έργο διαδραστικό με πολύ χιούμορ. «Η Δεσποινίς Μαργαρίτα βρίσκεται στο σχολείο και το κοινό παίρνει τον ρόλο των μαθητών, μιλάει σε αυτούς…».

Και μόνο που αναφέρεται στην παράσταση, την βλέπω να ιδρώνει από άγχος. «Στρες…έχω ήδη στρες», παραδέχεται.


Από τη βράβευση στη Μονεμβασιά

-Έχεις ξεκινήσει πρόβες, υποθέτω. Τη σκηνοθεσία θα την κάνεις εσύ ή θα σε σκηνοθετήσει κάποιος άλλος;

«Έχω ξεκινήσει πρόβες. Άλλος θα με σκηνοθετήσει αλλά δεν θέλω να το ανακοινώσω ακόμη, θα είναι πάντως από την Αθήνα…»

-Θέλω, κλείνοντας, να μου κάνεις ένα σχόλιο για το θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας. Μέσα από την εμπειρία σου στην Αυτοσχέδια Σκηνή, ποιές παραστάσεις τους αρέσει να βλέπουν;

«Νομίζω, τις καλές παραστάσεις τις υποστηρίζει το κοινό της Καλαμάτας. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα παραστάσεων, έχω εντοπίσει ότι περισσότερο είναι θέμα χώρου. Παραστάσεις που παίζονται στο Πνευματικό Κέντρο και στα μεγάλα κεντρικά θέατρα, θα πάει ο κόσμος να τις δει μόνο και μόνο επειδή παίζονται εκεί».

Τα ακριβά ενοίκια του Δήμου και οι ‘κλεισμένες’ ημερομηνίες
Μου εξηγεί ότι σ’έναν μικρό χώρο όπως αυτός της Αυτοσχέδιας Σκηνής που χωράει 50 άτομα, και στον οποίο οι ερασιτέχνες δεν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν όλο τον χρόνο, «έτσι ώστε να πούμε ότι έρχεται πολύς κόσμος να δει μια παράσταση, έχουμε αυτή τη δυσκολία, να επικοινωνήσουμε δηλαδή τη δουλειά μας σ’ ένα μεγαλύτερο μέρος του κοινού». Μου τονίζει, ωστόσο, ότι δεν έχει παίξει ποτέ με άδειο θέατρο κι ότι τώρα, με την Μπερνάντα Άλμπα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, επέλεξαν να παίξουν αρχικά μόνο τρεις ημέρες για να δούνε την ανταπόκριση που θα έχουν.
Η συζήτηση στρέφεται αυτομάτως γύρω από τα λειτουργικά έξοδα μιας παράστασης και στα ποσά που ζητάει ο Δήμος για να ενοικιάσει στις ερασιτεχνικές ομάδες τους χώρους του. Μου λέει ότι για το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου της Καλαμάτας, που θα παιχτεί για τρεις ημέρες τον Νοέμβριο, θα πληρώνουν ενοίκιο 230 ευρώ την κάθε ημέρα της παράστασης , ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 500 ευρώ την ημέρα. Την ίδια ώρα, «στην Αθήνα, στα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων δεν πληρώνεις τίποτα. Για 500 ευρώ, την ημέρα, εμείς νοικιάζαμε το Θέατρο Τζενη Καρέζη», λέει χαρακτηριστικά, με διάθεση διακωμώδησης.

-Επομένως, αυτό που προκύπτει από την κουβέντα –και το έχουν πει κι άλλοι κι εσύ κατά καιρούς, γιατί παρακολουθώ αυτά που γράφεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- είναι ότι χρειάζεται ένας χώρος να προσφέρεται δωρεάν από τον Δήμο στις ερασιτεχνικές ομάδες, έτσι δεν είναι;

«Όταν πρωτοάνοιξε το Εργατικό Κέντρο, είχε ανακοινωθεί -αυτή την ενημέρωση είχα από τα ΜΜΕ- ότι θα δοθεί στις ερασιτεχνικές ομάδες. Τελικά αυτό δεν έγινε. Πληρώνουμε σε όλους τους χώρους στην πόλη και είναι αρκετά τα χρήματα. Αν υπάρξει η βούληση ν’ αλλάξει αυτό, εμείς δεν λέμε να μην έχει έσοδα ο Δήμος», μου εξηγεί, προτείνοντας για παράδειγμα να γίνονται κρατήσεις αναλόγως των εισιτηρίων που θα κόψει μια παράσταση.

«Έπειτα, υπάρχει κι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα», μου λέει. «Στο Πνευματικό Κέντρο που θέλαμε εμείς να παίξουμε, οι ημερομηνίες είναι κλεισμένες -ως επί το πλείστον από ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης-μέχρι και τον Απρίλιο! Κι αυτό κάπως πρέπει να διευθετηθεί. Να υπάρξει ένας περιορισμός, τουλάχιστον για τα ερασιτεχνικά σχήματα, να γίνει μία συζήτηση, να δοθούν ημερομηνίες σε όλους. Εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε για τρεις ημέρες! Αυτό είναι ένα θέμα γενικότερα...

Από κει και πέρα, το κοινό νομίζω πηγαίνει να δει θέατρο στην Καλαμάτα, ακόμη και τα έργα που λέμε ότι μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά, πάλι θα πάει να τα δει. Το θέμα είναι να φτάσει η πληροφορία στον κόσμο. Και σίγουρα όταν παίζεις στο Πνευματικό, από μόνο του είναι μία διαφήμιση…»

Την ευχαρίστησα και της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε όλα…

Info:
Aυτοσχέδια Σκηνή
Αγίου Παντελεήμονος 13- Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας
Πληροφορίες-Εγγραφές: 2721081597-6908676277

Τμήμα Ενηλίκων
Δευτέρα/23 Σεπτεμβρίου
18.00-20.00: Αυτοσχεδιασμός
Τετάρτη/25 Σεπτεμβρίου
17.30-19.30: Σωματικό Θέατρο-Commedia dell’arte
19.30-21.30: Υποκριτική-Παράσταση
Κυριακή/29 Σεπτεμβρίου
19.00-21.30: Yποκριτική- Παράσταση

Ομάδα Εφήβων
Κυριακή /29 Σεπτεμβρίου
11.00-15.00


http://aftosxediaskini.blogspot.com/