Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 19:54

Η δημιουργός της “LIA”: Έχει και μια θετική πλευρά η κρίση του κορονοϊού, μας δίνεται χρόνος

Η δημιουργός της “LIA”: Έχει και μια θετική πλευρά η κρίση του κορονοϊού, μας δίνεται χρόνος

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΥ 
Η Χριστίνα Στριμπάκου είναι η δημιουργός του ελαιολάδου “LIA”, από την Τριφυλία, του βραβευμένου ως το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο το 2019. Οι δεσμοί της με την Ιταλία είναι ισχυροί. Έχει τελειώσει Ιταλική φιλολογία, είναι ιστορικός της τέχνης, έχει πολλούς φίλους και συνεργάτες στη ακραία δοκιμαζόμενη από τον κορονοϊό γειτονική χώρα. Και όμως τονίζει: “Μακάρι η Ελλάδα να έμοιαζε στην Ιταλία, όχι σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά στη δύναμη που έχουν οι Ιταλοί να κάνουν θετικό marketing για τη χώρα τους ακόμη και μέσα σε αυτή τη συγκυρία”. Εξηγεί ότι ενώ έχουν σταματήσει τα πάντα στην Ιταλία και στον τομέα της ελαιοκομίας, οι Ιταλοί έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια για το λάδι τους στην Αμερική. “Support Italy” και “Support small Italian producers” προτείνουν στους Αμερικανούς οι Ιταλοί. Και αυτή η δύναμη των Ιταλών, σημειώνει η Χριστίνα Στριμπάκου, “μου δίνει και εμένα έμπνευση να δημιουργήσω τη δική μου θετική καμπάνια”...

Η Χριστίνα Στριμπάκου σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…”, στο Focus radio 99,6, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία από όλη αυτή την “εξωπραγματική ιστορική κατάσταση” που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και στη δική της δουλειά. 

Αναφέρθηκε στους Άγγλους -η Αγγλία είναι η πρώτη σε πωλήσεις χώρα του ελαιολάδου “LIA”: “Στην Αγγλία μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μια φοβερή αύξηση των πωλήσεων γιατί ο κόσμος, μέσα στον πανικό του, έχει πάει στα super market και έχει αδειάσει όλα τα ράφια, αγοράζοντας και μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου. Βέβαια αυτό δεν είναι ενδεικτικό προόδου είναι κάτι στιγμιαίο, μετά θα συνειδητοποιήσουν οι Άγγλοι ότι έχουν στα ντουλάπια τους 4-5 μπουκάλια ελαιόλαδο και δεν θα ξέρουν πως να τα χρησιμοποιήσουν”. 

Μεταξύ άλλων χωρών το “LIA” εξάγεται και στην Ελβετία, για την οποία η Χριστίνα Στριμπάκου μας λέει: “Οι Ελβετοί από το τέλος Δεκεμβρίου έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Έχουμε μια αύξηση των online πωλήσεων στην Ελβετία. Το ίδιο και στη Σιγκαπούρη, γιατί ο κόσμος δεν βγαίνει καν από το σπίτι του”.

ΙΤΑΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, την οποία γνωρίζει πολύ καλά, η δημιουργός της “LIA” σημειώνει: “Οι φίλοι που μιλάω και έχουν ελαιόλαδα έχουν σταματήσει εντελώς την εξαγωγική δραστηριότητά τους. Δυστυχώς τα εμφιαλωτήρια έχουν κλείσει. Πολλοί φίλοι έχουν να κάνουν εμφιάλωση ελαιολάδου εδώ και ένα μήνα, που είναι φοβερό πλήγμα για τα οικονομικά τους”. 

Και για τη “LIA” η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όμως, σημειώνει η Χριστίνα Στριμπάκου, “εμείς ανοίξαμε την εταιρία μας λίγες μέρες πριν τα capital control, επομένως έχουμε κάνει ένα γερό τεστ αντοχής στο πως να διαχειριζόμαστε μια κρίση. Αλλά αυτή η κρίση είναι εξωπραγματική, γιατί είναι παγκόσμια κρίση. Δεν είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα εμείς, είναι ότι έχουν κλείσει όλοι μας οι πελάτες”. 

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι “υπάρχει μια φοβερή πτώση στις πωλήσεις εντός της χώρας, στα delicatessen, στα νησιά μας και στα ωραία εστιατόρια που συνεργαζόμαστε, γιατί δεν έχουν καν ανοίξει και έχει δημιουργηθεί αυτό το black out”. 

Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Η Χριστίνα Στριμπάκου σημειώνει όμως ότι σε αυτή την κρίση υπάρχει μια θετική πλευρά: “Εγώ την πρώτη εβδομάδα ήμουν μεταξύ αγωνίας και πλήξης, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, να ταξιδεύω με το αυτοκίνητό μου για να κάνω πωλήσεις και ξαφνικά βρέθηκα μέσα σε μια απόλυτη παύση. Όμως τώρα σκέφτομαι θετικά γιατί μέσα από τις κρίσεις θα πρέπει να βλέπουμε τι δυνατότητα μας δίνεται και να την εκμεταλλευόμαστε. Αυτή τη στιγμή μας δίνεται χρόνος. Εγώ εκμεταλλεύομαι το χρόνο μου οργανώνοντας την εταιρία μου, ώστε όταν τελειώσει η καραντίνα να πατήσω ένα enter και να έχω νέες επαφές, νέα σημεία που θα επικοινωνήσω για να πουλήσω το προϊόν. Είναι κάτι που εγώ μαθαίνω από τους Ιταλούς. Οι ιταλοί αυτούς τους δύο μήνες της κρίσης μπορεί να έχουν σταματήσει εντελώς τις πωλήσεις τους, μπορεί εμείς να ακούμε συνέχεια στην Ελληνική τηλεόραση να μην γίνουμε σαν την Ιταλία, αλλά θα ευχόμουν να γίνουμε σαν την Ιταλία, όχι ως προς τον αριθμό κρουσμάτων αλλά ως προς τη δυναμη που έχουν οι Ιταλοί να κάνουν θετικό μάρκετινγκ για τη χώρα τους. Στην Αμερική όπου εξάγουμε το ελαιόλαδό μας, σε όλα τα καταστήματα που βρίσκεται το προϊόν μας είναι ανάμεσα σε πολλά ποιοτικά Ιταλικά ελαιόλαδα. Οι Ιταλοί έχουν ξεκινήσει εκεί μια καμπάνια και δημιουργούν ένα ρεύμα πάλι προς τα ιταλικά προϊόντα. Από αυτό αντλώ έμπνευση και δημιουργώ και τη δική μου καμπάνια, με εμπνευσμένα email, συνταγές, θετικά μηνύματα στα social media, ώστε να υπάρχει μια θετική αύρα για το LIA, τη Μεσσηνία, τη χώρα μου”. 

Φυσικά μέσα σε αυτή την κατάσταση οι διαγωνισμοί ποιότητας ελαιολάδου έχουν “παγώσει”. Όμως η “LIA” δεν θα πήγαινε φέτος σε διαγωνισμό. Η Χριστίνα Στριμπάκου εξηγεί ότι μετά την κατάκτηση του βραβείου για το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο “αποδείξαμε ότι μπορούμε να κατακτάμε μεγάλες διεθνείς διακρίσεις οπότε φέτος το κόστος για τους διαγωνισμούς το δίνουμε με δωρεά στην οργάνωση “Μπορούμε” για να στηρίξουμε με ποιοτικό ελαιόλαδο οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Επομένως η LIA θα είναι ξανά στην αρένα των διαγωνισμών από τη νέα χρονιά”. 

Στ.Μ.