Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 16:48

Κλεώνη Φλέσσα: «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας»

Κλεώνη Φλέσσα: «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας»

Συνέντευξη στη Μαρία Νίκα

Για το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται αυτές τις μέρες η Κλεώνη Φλέσσα με την καινούργια της ταινία «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας». Πρόκειται για μια παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, «μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης» με έναν πιο… μοντέρνο τρόπο, με animation και μουσική τζαζ, από την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα. Η Κλεώνη Φλέσσα μίλησε στην Kalamata Journal για την ταινία της, που θα κάνει και την έναρξη του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον Απρίλιο στην Καλαμάτα. 

- Είστε απόγονος του Παπαφλέσσα; 

Η οικογένειά μας κατάγεται από τον αδελφό του Παπαφλέσσα, τον Θανάση Φλέσσα, που σκοτώθηκε στη μάχη της Θουρίας με τον Ιμπραήμ. Ήταν ένα από τα 28 αδέλφια του Παπαφλέσσα. Το θέμα με απασχολούσε χρόνια, το ένιωθα σαν χρέος μου να ασχοληθώ με αυτό, αλλά εάν δεν με στήριζε ο πολύ σημαντικός ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κατάγεται από τη Μεσσήνη) δεν θα μπορούσα να το αγγίξω.

 

- Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση;

Ξεκίνησε από μια πρόταση που μου έκανε ο Περιφερειάρχης, κ. Νίκας, να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για το ΄21. Σκέφτηκα ότι το μόνο θέμα που θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ ήταν αυτό. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της ταινίας.

 

- Γρηγόριος Δικαίος. Γενναίος, ορμητικός, εκρηκτικός, τεράστια προσωπικότητα, για κάποιους και αμφιλεγόμενη. Τι θέλετε να δείξετε με την ταινία σας;

Αυτό που ήθελα ήταν να μιλήσω για την προσωπικότητά του, να αναδείξω πράγματα σκεπασμένα που δεν έχουν καθόλου αναφερθεί στην ιστορία ή που έχουν παρεξηγηθεί. Αυτό που είπατε, ακόμη κι εσείς, για αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Τι είναι το αμφιλεγόμενο στον Παπαφλέσσα; Μέσα σ’ έναν πόλεμο, όταν γίνεται επανάσταση, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Όλοι οι Έλληνες εκείνη την περίοδο πάλευαν για έναν κοινό σκοπό. Το κακό είναι ότι μέσα σε αυτήν την Επανάσταση, τα πρώτα χρόνια έγιναν τρεις εμφύλιοι. Έγιναν. Δεν ήταν κάτι που προκάλεσε ο Παπαφλέσσας ή ο Κολοκοτρώνης. Έγιναν με αιτιάσεις διάφορες, δεν μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε ούτε να τους κατηγορήσουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά, να τα αναλύσουμε, να τα αναπτύξουμε και να δούμε ποια ιστορική αποτύπωση μας αφήνουν. Για να προχωρήσουμε μπροστά αντιμετωπίζοντας λίγο την ιστορία με πιο ανοιχτό μυαλό. Έτσι είδαμε το θέμα με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Πρέπει επίσης να επισημάνω το εξής: Οι κύριες πηγές στις οποίες ανατρέχουν οι ιστορικοί για το ΄21 είναι τα απομνημονεύματα του κάθε ήρωα. Βάσει αυτών έχουμε σήμερα πηγές στις οποίες αναφερόμαστε. Πρέπει να πούμε ότι ο Παπαφλέσσας, δυστυχώς, σκοτώθηκε πολύ νωρίς και δεν είχε τη δυνατότητα να γράψει τα απομνημονεύματά του. Ήταν λόγιος και θα μπορούσε να γράψει πάρα πολύ καλά. Οπότε ό,τι έχει ειπωθεί γι’ αυτόν είναι από αφηγήσεις άλλων. Εάν ο Μακρυγιάννης δεν έγραφε, θα είχαμε να πούμε πολλά και εναντίον του, γιατί κι αυτός συμμετείχε στον Εμφύλιο. Ο Παπαφλέσσας δεν μπόρεσε να πει τίποτα, δεν υπάρχει καμία δική του αναφορά, μόνο δυο τρία γράμματα που έχω και στο ντοκιμαντέρ.

 

- Που έγιναν γυρίσματα;

Στη Μεσσηνία βεβαίως, στο Ναύπλιο, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης, στο Βουκουρέστι και στην Οδησσό. Στο Βουκουρέστι είχε πάει ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, προκειμένου να προσελκύσει ανθρώπους για το σκοπό της Επανάστασης. 

 

- Βλέποντας το τρέιλερ, μου έκαναν εντύπωση τα στοιχεία animation…

Ναι, δεν έχω καθόλου συνεντεύξεις. Είναι η αφήγηση της ιστορίας. Όλα τα ιστορικά στοιχεία στα οποία έπρεπε να κάνω αναφορά, τα προσέγγισα με αυτήν την τεχνική του animation. Ήθελα να μιλήσω για όλα αυτά με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Θέλω επίσης να αναφερθώ στους Μεσσήνιους που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας, όπως στον Δημήτρη Φίλντιση που έκανε τα drones στην κινηματογράφηση – μια πάρα πολύ καλή δουλειά – και στον Αρίωνα Γυφτάκη που έγραψε τη μουσική. Προσπάθησα να δουλέψω με ανθρώπους του τόπου μας, ανθρώπους με ταλέντο που κάνουν ωραίες δουλειές.