Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 15:54

Παναγιώτης Γιαννουλέας - Επανεμφάνιση με δύο βιβλία και επίκεντρο τη Μάνη

Παναγιώτης Γιαννουλέας - Επανεμφάνιση με δύο βιβλία και επίκεντρο τη Μάνη

Συνέντευξη στον Θανάση Παντέ  

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν -και η συμβολή του είναι καθοριστική στη δημιουργία τους- ο Παναγιώτης Γιαννουλέας έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σπάζοντας την πολύχρονη σιωπή του από το προηγούμενο βιβλίο του, τις “Ζωές στην καταιγίδα”, που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν κυκλοφόρησε το 2016. 

Τώρα λοιπόν και ύστερα από τόση σιωπή ο Παναγιώτης Γιαννουλέας έκανε εντυπωσιακά την επανεμφάνισή του με το συλλογικό τόμο “Μάνη Νουάρ”, που αποτελείται από 15 ιστορίες μυστηρίου, που διααδραματίζονται στη Μάνη φυσικά και φυσικότερα πέριξ της Στούπας. 

Δέκα πέντε ιστορίες μυστηρίου από 15 συγγραφείς μέλη της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) και ανάμεσά τους ο ίδιος ο Παναγιώτης ως φυσικός αυτουργός αυτής της έκδοσης, από τις Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Αυτά όσον αφορά το πρώτο βιβλίο. 

Το ζουμί ωστόσο βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κύφαντα, με τίτλο “Τετράκις εις θάνατον Η δηλητηριάστρια της Μάνης”. Πρόκειται για τη γνωστή ανά το πανελλήνιο ιστορία της Αικατερίνης Δημητρέα. Ποια ήταν η εν λόγω τύπισσα, που το 1962 αναστάτωσε τη Στούπα και όχι μόνο με τα εγκλήματά της, μας το θυμίζει ο Παναγιώτης στο Βιβλίο του, που είναι ένας συνδυασμός ρεπορτάζ και μυθιστορήματος, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα για τα οποία ο ίδιος, ως γηγενής Στουπιώτης, άκουσε πολλά ως παιδί και εκ των πραγμάτων μπόρεσε να έχει προσωπική αντίληψη γι’ όσα συνέβησαν τότε και συντάραξαν τη μικρή κοινωνία της αγαπημένης του Στούπας. 

Τα χρόνια περάσαν και ο Παναγιώτης αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη σκέψη που από μικρή ηλικία είχε, να γράψει την ιστορία των εγκληματικών εκείνων ενεργειών. Το είχε υποσχεθεί στον εαυτό του αλλά και στους συγχωριανούς του και τελικά με το βιβλίο που ‘έγραψε κράτησε και τίμησε και με το παραπάνω την υπόσχεσή του. 

Το βιβλίο “Τετράκις εις θάνατον Η δηλητηριάστρια της Μάνης” δεν είναι μόνο μια εξαιρετική αφήγηση και συνδυασμός πραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας αλλά και μια ηθογραφική καταγραφή γεγονότων που στιγμάτισαν τη μικρή κοινωνία της Στούπας και ευρύτερα της Μάνης και απέκτησαν πανελλήνια δημοσιότητα στον Τύπο της εποχής αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν. Αξιοπρόσεκτος ο πρόλογος στο βιβλίο από τον καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, που με εύστοχες επισημάνσεις αναδεικνύει τις ιδιαίτερες πτυχές εκείνων των γεγονότων αλλά και της προσέγγισης που κάνει σε αυτά ο συγγραφέας. 

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η ουσία του συγγραφικού εγχειρήματος του Γιαννουλέα, που μέσα από μια σφιχτοδεμένη και ρέουσα αφήγηση παρουσίασε όχι μόνο τις εγκληματικές ενέργειες της δηλητηριάστριας αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και συγχρόνως εμβάθυνε στην ιδιοσυγκρασία της ηρωίδας, αναδεικνύοντας τις τραγικές πλευρές της. 

Έχοντας κατ’ επαναληψη μιλήσει με τον Παναγιώτη και παρουσιάσει τα βιβλία του σε πάνελ και συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια και επειδή ό,τι γράφει σχετίζεται με τη Μάνη, στη συνέντευξη που ακολουθεί μαζί του η Μάνη είναι πανταχού παρούσα για άλλη μια φορά. Υγιαίνετε! 

 

Ερώτηση: Πόσο ΝΟΥΑΡ είναι τελικά η Μάνη;   
Απάντηση: Η Μάνη είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, με ιδιαίτερους ανθρώπους. Είναι ένας τόπος που ‘’κρατάει’’ ή ‘’διώχνει’’ τον επισκέπτη. Λες, και αυτός ο ξεχωριστός τόπος, αντιλαμβάνεται τα αισθήματα των ανθρώπων που τον επισκέπτονται. Πολλοί που έρχονται εδώ ως τουρίστες καταλήγουν μόνιμοι κάτοικοι. Η Μάνη, παλιότερα, ήταν συνδεδεμένη με διάφορα γεγονότα και ιστορίες όπως είναι η ‘’βεντέτα’’. Επομένως, είναι ιδανικός τόπος για Νουάρ Ιστορίες.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό πέρα από την καταγωγή που σε συνδέει με τη Μάνη και συνεχώς την επικαλείσαι;
Απάντηση: Το ότι είναι η γενέτειρά μου από μόνο του είναι ένα στοιχείο που με δένει με τη Μάνη και ειδικότερα με τη Στούπα. Εκεί γεννήθηκα, εκεί έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Εκεί, στη Στούπα, είναι το σπίτι μου. Όπου αλλού έζησα αισθανόμουν φιλοξενούμενος. Πάντα γύριζα εκεί, στην αγαπημένη μου Στούπα, στην αγαπημένη μου Μάνη.

Ερώτηση: Είναι ‘’η δηλητηριάστρια’’ το βιβλίο της ζωής σου; 
Απάντηση: Πιστεύω ότι το νέο μυθιστόρημά μου με τίτλο ‘’ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ-Η δηλητηριάστρια της Μάνης’’ από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, πράγματι, είναι το βιβλίο της ζωής μου. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και άλλοι που έχουν διαβάσει το βιβλίο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην παρουσίαση "της δηλητηριάστριας’’, στις 31/05/2022, που έγινε στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, στο βιβλιοπωλείο Monogram στο Χολαργό, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος, μεταξύ άλλων είπε ότι: ‘’Αν ο Παναγιώτης έγραφε ένα μόνο βιβλίο στη ζωή του, αυτό θα έπρεπε να είναι η δηλητηριάστρια’’.

Ερώτηση: Συμβάλλει η λογοτεχνία στην προβολή ενός τόπου;
Απάντηση: Αυτό είναι βέβαιο. Ένα λογοτεχνικό κείμενο που αναφέρεται σε συγκεκριμένο τόπο, φέρνει πιο κοντά τον αναγνώστη με αυτόν τον τόπο και αισθάνεται την ανάγκη να τον επισκεφτεί. 

Ερώτηση: Ποιος χαρακτήρας των βιβλίων σου θεωρείς ότι είναι πιο κοντά στον δικό σου; 
Απάντηση: Δεν μπορώ να πω ότι κάποιος χαρακτήρας των βιβλίων μου είναι κοντά στον δικό μου. Πιστεύω,  όμως, ότι τα περισσότερα μυθιστορήματα έχουν στοιχεία της προσωπικότητας του συγγραφέα.   
Και κάτι ακόμα: ο συγγραφέας ο οποίος δημιουργεί και δίνει ζωή στους ήρωές του πρέπει και να τους αγαπήσει. Να αγαπήσει και αυτούς στους οποίους δίνει τον ρόλο του καλού, αλλά και αυτούς που δίνει ρόλο κακού.