Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 16:30

Συνεχίζεται η υπερπροσπάθεια για την εξεύρεση του Βρετανού που χάθηκε στη Μάνη

Συνεχίζεται η υπερπροσπάθεια για την εξεύρεση του Βρετανού που χάθηκε στη Μάνη

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Δέκα ημέρες συμπληρώθηκαν σήμερα από την εξαφάνιση του Βρετανού John Lawton, κατά τους ορεινούς αγώνες που έγιναν στην Καρδαμύλη. Ο αγνοούμενος δεν έχει βρεθεί ακόμη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεκάδων εθελοντών, πυροσβεστών και αστυνομικών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται.

Μόνο την Κυριακή του Πάσχα οι έρευνες διακόπηκαν, όχι λόγω της γιορτής αλλά για να ξεκουραστεί ο κόσμος που πραγματικά έχει «ξεσκονίσει» το βουνό προκειμένου να βρεθεί ο Βρετανός. Ούτε σήμερα μπήκαν οι ομάδες έρευνας στο φαράγγι του Βυρού, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στη πανίδα και τη χλωρίδα και από αύριο να μπουν πάλι μέσα τα ειδικά σκυλιά αναζήτησης, τα οποία δυσκολεύονταν στο έργο τους από τον πολύ κόσμο που έψαχνε τον αγνοούμενο.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικής Μάνης «Γαία», Χριστίνα Κωνστάντιου, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσουν οι εθελοντές να πλαισιώνουν την προσπάθεια εξεύρεσης του αγνοούμενου, παράλληλα όμως εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους εθελοντές που χωρίς να λογαριάζουν χρόνο, κόπο και γιορτές διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για να βρεθεί ο John Lawton. Επιπλέον, τονίζει το πόσο σημαντική είναι η δράση των εθελοντών και ως εκ τούτου η στήριξή τους από την πολιτεία και όλους εμάς.
Η «Γαία» έχει μια τεράστια προσφορά σε πολλούς τομείς, όπως την πυροπροστασία, τη διάσωση ατόμων, την καθαριότητα, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Όπως σημειώνει η Χριστίνα Κωνστάντιου, την Κυριακή πριν από το Πάσχα 201 αθλητές έλαβαν μέρος στην ετήσια διοργάνωση «Ταΰγετος Challenge», ανάμεσά τους και ο αγνοούμενος, ο οποίος είναι 62 χρόνων και τα τέσσερα τελευταία χρόνια επισκέπτεται την περιοχή. Είναι έμπειρος μαραθωνοδρόμος αλλά δεν έτρεχε για τους χρόνους. Έτρεξε και πέρσι στη μικρή διαδρομή ενώ φέτος δήλωσε συμμετοχή πριν από τρεις μήνες. Επιθυμία του ήταν να τερματίσει και είχε υπολογίσει ότι θα του έπαιρνε γύρω στις 6.30 ώρες. Μάλιστα με τη γυναίκα του και ένα φιλικό τους ζευγάρι είχαν κάνει κράτηση σε εστιατόριο για να γιορτάσουν τη συμμετοχή του.
Ο Βρετανός στα σίγουρα έφτασε μέχρι το σημείο ελέγχου στο ξενοδοχείο «Φαράγγι», καθώς καταγράφηκε από τη γραμματεία εκεί, αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες από το προηγούμενο σημείο ελέγχου στην Κουδούνα. Μέχρι εκεί είχε πολύ καλό χρόνο, μάλιστα είχε πίσω του περίπου 40 αθλητές, ωστόσο είχε αρχίσει να παθαίνει κράμπες. Στο «Φαράγγι» είχε μόνο 7 πίσω του. Εκεί τον είδαν τελευταία φορά, ενώ οι έρευνες ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν στο επόμενο σημείο ελέγχου δεν εμφανίστηκε.
Η Χριστίνα Κωνστάντιου τονίζει ότι κάθε ημέρα υπήρχαν τουλάχιστον 45 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προσφορά των ανιδιοτελών εθελοντών την κάνει υπερήφανη τόσο ως επικεφαλής της «Γαίας» όσο και ως απλής εθελόντριας. Σημειώνει χαρακτηριστικά για τους εθελοντές: «Κατά τη διάρκεια των ερευνών δεν υπολόγισαν υποχρεώσεις, εργασία, έξοδα, ζημιές στον προσωπικό τους εξοπλισμό, κούραση, δίψα, πείνα, καιρικές συνθήκες, τραυματισμούς, κατεστραμμένα παπούτσια και τόσα άλλα». Πρόκειται για εθελοντές από τον Ορειβατικό Σύλλογο, τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο, τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, την ΕΟΔ, τον ΟΑΚ, το ΤΟΕΑΜ, ΤΗΝ ΕΟΔ Λακωνίας, φυσικά τη Γαία, τους ξένους μόνιμους κατοίκους της Μάνης, τους διοργανωτές των αγώνων κ.ά.
Η Χριστίνα Κωνστάντιου τονίζει ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει ότι το κόστος για κάθε έναν μας προσωπικά είναι μεγάλο. Είναι όμως κρίμα να μη μπορέσει μια ομάδα να βοηθήσει γιατί δεν έχει βενζίνη το αυτοκίνητο ή γιατί δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει σπασμένο εξοπλισμό λόγω έλλειψης χρημάτων. Κάθε ευρώ πιάνει τόπο. Την ώρα του έργου δεν έχει σημασία τίποτα άλλο από το να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή ή σε άλλες περιπτώσεις το περιβάλλον από πυρκαγιές κ.ά. Εάν έχει οποιοσδήποτε να μας προτείνει κάτι για τα παραπάνω προβλήματα θα είναι σημαντικό για όλους εμάς».