Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 17:57

“Πραξικόπημα με δημοκρατικό τρόπο” στην ΟΚΕ καταγγέλλει η ΓΣΕΕ για την εκλογή “του κομματικά αρεστού προέδρου”

Ο Γιάννης Πάιδας θα είναι ο νέος πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο οποίος όμως είχε εκλεγεί και πριν λίγους μήνες αλλά κατά της διαδικασίας εκλογής είχε προσφύγει η ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τη δικαίωσε. Η ΓΣΕΕ με σημερινή ανακοίνωσή της μιλά για “πραξικόπημα με δημοκρατικό τρόπο” στην ΟΚΕ και τονίζει ότι επιβλήθηκε ο κομματικά αρεστός, ύστερα από συστράτευση ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος. Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι σε συνεδρίαση της Διοίκησής της θα αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο εξής στην ΟΚΕ υποστηρίζοντας ότι παραδόθηκε “ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου σε υπαλλήλους του κράτους και της εξουσίας εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα από αυτά της εργασίας”...

Η καταγγελία της ΓΣΕΕ έχει ως εξής: “Με δημοκρατικό -όχι όμως ηθικά και πολιτικά έντιμο- τρόπο ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Συστρατεύτηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του Κυβερνώντος κόμματος, για να επιτευχθεί το 50+1% για την ανάδειξη κομματικά αρεστού προέδρου. Η ΟΚΕ από θεσμός συνεννόησης και διαλόγου μετετράπη σε ελεγχόμενο κομματικό παραμάγαζο. Για πρώτη φορά στα χρονικά, κομματικοί υπάλληλοι που δήθεν υπηρετούν θεσμούς κατά πλειοψηφία, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της ομάδας εργαζομένων η οποία θεσμικά είχε σειρά να υποδείξει πρόεδρο και εισήλθαν στα εσωτερικά της ομάδας ανατρέποντας την απόφαση-πρόταση της, η οποία επίσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ είχε ληφθεί.

Αγνοήθηκε δε με προκλητικό τρόπο το πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που ακύρωνε προηγούμενη -και πανομοιότυπη- πραξικοπηματική διαδικασία, την οποία μάλιστα είχε επικυρώσει και με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών. Παραδόθηκε λοιπόν ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου σε υπαλλήλους του κράτους και της εξουσίας εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα από αυτά της εργασίας. Εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ότι και στα ζητήματα του κοινωνικού διαλόγου, η διαμάχη μεταξύ του διαφημιζόμενου κυβερνητικού φιλελευθερισμού και παλιάς κοπής κομματισμού καταλήγει υπέρ του δεύτερου. 

Η ΓΣΕΕ σε συνεδρίαση της διοίκησής της θα εξετάσει αν έχει, πλέον, καμία σημασία η συμμετοχή της σε μια τέτοια κατ΄ όνομα και μόνο ΟΚΕ. 

    Υ.Γ. Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος  πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συνεννόησης και σύνθεσης, κάποιοι επέλεξαν να εισάγουν το διχασμό και τη διαίρεση. 

Θα κριθούν και θα αντιμετωπιστούν, γιατί στις δημοκρατικές λειτουργίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ο ήδη ελλειμματικός και πολλές φορές προσχηματικός κοινωνικός διάλογος-σε πολλά και μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα–με όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση για την ΟΚΕ δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Ελπίζουμε, οι αρμόδιοι φορείς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να μην κωφεύουν επιλεκτικά”.