Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 17:34

«Φιάσκο» ο διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

«Φιάσκο» ο διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
Σε «φιάσκο» κατέληξε ο διεθνής διαγωνισμός της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου με τη μέθοδο της δεματοποίησης για τα αδρανή, της κομποστοποίησης για τα οργανικά και της ανακύκλωσης για τα υπόλοιπα.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε και την ένσταση του Δήμου και έτσι η πόλη και οι κοινότητες έρχονται ακόμη πιο σφιχτά στην αγκαλιά των «σκουπιδοεργολάβων», τους οποίους στο παρελθόν ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι όροι του διαγωνισμού, που έκανε ο Δήμος το καλοκαίρι, ξεφεύγουν από τη νομιμότητα, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το έργο κοινοπραξιών. Ειδικότερα, οι όροι του Δήμου προέβλεπαν ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες έπρεπε να έχουν εμπειρία δύο χρόνων στο συγκεκριμένο έργο, ενώ σε περίπτωση κοινοπραξιών τη συγκεκριμένη εμπειρία θα έπρεπε να έχει κάθε μία από τις εταιρίες που συγκροτούν την κοινοπραξία. Ο όρος αυτός κρίθηκε καταχρηστικός, σε ό,τι αφορά τις κοινοπραξίες, και έτσι ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να υπογράψει τη σύμβαση με τη μειοδότρια εταιρία, που ήταν η «Ram Europe».
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σχολίασε ότι ο συγκεκριμένος όρος μπήκε προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που προέκυψαν στο παρελθόν, με την κακή λειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης από συγκεκριμένο εργολάβο.
Πάντως, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, γιατί ο Δήμος θα προκηρύξει καινούργιους διαγωνισμούς, τόσο για την απομάκρυνση όσο και για τη διαχείριση των σκουπιδιών και παράλληλα θα συνεχίσει να διώχνει τα σκουπίδια με εργολάβο, με τη διαδικασία που ακολουθεί και τώρα.
Επίσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει σύσκεψη με το δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο, για το θέμα της δημιουργίας ενός κοινού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το που θα γίνει ο σταθμός αυτός ο δήμαρχος δεν ανακοίνωσε ακόμη, σημείωσε πάντως ότι θα φτιαχτεί σε χώρο 40-50 στρεμμάτων, όπου «η επιβάρυνση θα είναι κοινή».
Στ.Μ.