Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 13:04

Σε μεγάλη απαξίωση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Σε μεγάλη απαξίωση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΝΕΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάτι που φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του κορυφαίου θεσμού του Δήμου.
Η αποχώρηση έγινε, αφού πρώτα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, εξαπέλυσε οργισμένος επίθεση εναντίον συμβούλων της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας τις τοποθετήσεις τους ως εντελώς άσχετες με τα υπό συζήτηση θέματα. Οι τρεις μειοψηφίες θεώρησαν την αντίδραση του δημάρχου προσβλητική και αποχώρησαν.

Η ένταση, ωστόσο, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, όταν εμμέσως, πλην όμως σαφώς, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγορήθηκε ότι φοροέκλεψε, μη δηλώνοντας μέρος των προεκλογικών της δαπανών.
Το θέμα αυτό ξεκίνησε με ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Πουλόπουλου, που ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, ώστε να εισπραχθούν τα χρήματα από εκείνους που οφείλουν μεγάλα ποσά από φόρους στο Δήμο, μιλώντας ειδικότερα για φοροκλοπή.
«Εσείς, προεκλογικά, πόσες δαπάνες αναρτήσατε στο διαδίκτυο; Εμείς αναρτήσαμε το σύνολο των δαπανών μας, εσείς τι κάνατε;», απάντησε ρωτώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, αφήνοντας ευθέως αιχμές για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ενώ, όσον αφορά στην είσπραξη των οφειλομένων, τόνισε ότι εφαρμόζεται η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Η επόμενη ένταση σημειώθηκε για τη φωτιά στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς η «Πρωτοπορία» θεώρησε απαξιωτική τη συμπεριφορά του δημάρχου, που απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την απουσία πιστοποιητικού πυρασφάλειας.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Ανδρεάκος, εκπροσωπώντας και το γραμματέα, Γιάννη Γκλεγκλέ, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του προέδρου του Σώματος, Ανδρέα Γουρδέα, υπογραμμίζοντας ότι, με το να φορτώνει με δεκάδες θέματα τις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων, φανερώνει μια διάθεση υποβάθμισης του Σώματος, αφού δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα βράδυ να συζητηθούν με σοβαρότητα τόσα πολλά ζητήματα. Δήλωσε δε, ενώπιον του Σώματος, ότι την επόμενη φορά που η ημερήσια διάταξη θα είναι τόσο μεγάλη, θα αποχωρήσει ο ίδιος με τον γραμματέα.
Ακολούθως, έγινε επεισόδιο με τον επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτη Μπεχράκη, που επανέλαβε την κριτική του για έλλειψη δημοκρατικότητας από τη δημοτική αρχή, αυτή τη φορά με αφορμή την εισήγησή της για την εκλογή επτά συμβούλων από την πλειοψηφία και μόλις ενός από τις μειοψηφίες, στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Ο Σταμάτης Μπεχράκης, μίλησε και πάλι για «δικτατορία της πλειοψηφίας», αλλά και για «ξερονήσια» και αποκλεισμό της φωνής της μειοψηφίας.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ενοχλήθηκε από τη λέξη «ξερονήσια», ενώ ο σύμβουλός του, Κώστας Αθανασόπουλος, φώναξε ότι η δικτατορία ήταν το καλύτερο καθεστώς. Πάντως, ο δήμαρχος έκανε την «παραχώρηση» να δώσει τελικά στις μειοψηφίες δύο αντί για μία από τις οκτώ θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ενδεχομένως η παραχώρησή του αυτή να είναι έξω από τα όρια της νομιμότητας. Αντίθετα, ο Σταμάτης Μπεχράκης επέμεινε, τονίζοντας ότι ο νόμος λέει πως οι θέσεις της μειοψηφίας πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο.
Η αποχώρηση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος για την ανάπλαση στην οδό Φαρών, όταν ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Δικαιουλάκος, διαφώνησε με το συγκεκριμένο έργο και αντιπρότεινε να γίνει άλλο, που να τονώνει την απασχόληση του τοπικού δυναμικού. Τότε ο δήμαρχος «εξερράγη» και, από το θυμό του, βγήκε από την αίθουσα, μιλώντας για άγνοια του δημοτικού συμβούλου που δεν δικαιολογείται να μην ξέρει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αστικές αναπλάσεις, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα σαν αυτό που πρότεινε.
Σημειώνεται, ότι η παράταξη της μειοψηφίας που δεν αποχώρησε με τις άλλες τρεις είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ έφυγαν οι παρατάξεις του Θόδωρου Μπρεδήμα, του Σταμάτη Μπεχράκη και του Νίκου Φωτέα.
Στ.Μ.