Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 16:49

Πετιούνται εκατομμύρια για τα σκουπίδια ενώ η ΜΟΛΑΚ μένει κλειστή!

Πετιούνται εκατομμύρια για τα σκουπίδια ενώ η ΜΟΛΑΚ μένει κλειστή!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΔΕΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΘΑΡΟΛΑΚΚΑ
Ακόμη και δάνειο σκέφτεται να πάρει η δημοτική αρχή Καλαμάτας για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης.
Αντέδρασε, ωστόσο, ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, που τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατάει κλειστή τη Μονάδα Λιπασματοποίησης, η λειτουργία της οποίας θα σήμαινε τη μεγάλη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και την ελάφρυνση των πολιτών με τη μείωση των δημοτικών τελών.

Πάντως το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια νέων διαγωνισμών, έναν για την απομάκρυνση των σκουπιδιών και έναν για την επεξεργασία με σύστημα ανάλογο με αυτό της «RAM» στη Μαραθόλακκα.
Η μείζων μειοψηφία (Θόδωρος Μπρεδήμας και Δημήτης Φαββατάς) ψήφισε λευκό, υποστηρίζοντας ότι επί πέντε χρόνια η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε το θέμα των σκουπιδιών με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης καταψήφισε, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει ψηφοθηρικά το θέμα και υπενθύμισε το φιάσκο Σούκου στη Μαραθόλακκα, αλλά και την αποτυχία του συστήματος «RAM». Τόνισε ότι η Μονάδα Λιπασματοποίησης μπορεί να συμβάλει στη μερική έστω αντιμετώπιση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία της θα δώσει λύση και στη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Στυλιανός Στασιμόπουλος, απάντησε ότι, για τη δημοτική αρχή, το θέμα της Μονάδας Λιπασματοποίησης έχει κλείσει οριστικά.
Ο διευθυντής Καθαριότητας και το στέλεχος της ίδιας Υπηρεσίας, Γιάννης Παπαδόπουλος και Κοκκωνία Γιαννοπούλου αντίστοιχα, ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή στη «Μαραθόλακκα» βρίσκονται εγκαταλειμμένες περίπου 5.000 με 6.000 μπάλες με ανακυκλώσιμα, αδρανή και οργανικά απορρίμματα, ενώ περίπου 1.000 μπάλες έχουν απομακρυνθεί από τη «RAM» με πλοίο, με προορισμό κέντρο διαλογής στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Όπως υποστήριξαν, η «RAM», μέχρι την πυρκαγιά της Δευτέρας του Πάσχα, λειτουργούσε αποτελεσματικά, όμως από εκεί και ύστερα δεν μπορούσε να δουλέψει καλά, διότι τα μηχανήματα που αντικατέστησαν τα καμένα ήταν μικρότερης δυναμικότητας.
Για το θέμα της πυρκαγιάς, ο Σταμάτης Μπεχράκης εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν έγινε πράγματι εμπρησμός, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος είχε ενημερώσει πως επιλήφθηκε του θέματος η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κάτι που διαψεύστηκε τις επόμενες ημέρες! Ζήτησε, λοιπόν, να έρθουν τα πορίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα.
Τέλος, ο Δημήτρης Φαββατάς σημείωσε ότι το πρόστιμο που επέβαλε η Περιφέρεια, ύψους 5.000 ευρώ, αφορά στην περιοχή στο γήπεδο της Θουρίας, στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί σκουπιδοδεμάτια από τη «RAM». Τόνισε ότι του προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν προσδιόρισε ποια ακριβώς περιοχή αφορούσε το συγκεκριμένο πρόστιμο.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα σκουπιδοδεμάτια, ενώ η Κοκκωνία Γιαννοπούλου σημείωσε ότι θα αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος χώρος, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης της «Μαραθόλακκας», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στ.Μ.